Juncker az EB új elnöke
Utoljára módositva: 2014-07-16 10:15:33

Megválasztotta tegnap Strasbourgban az Európai Parlament (EP) Jean-Claude Juncker néppárti politikust, volt luxemburgi miniszterelnököt az elkövetkező öt évre az Európai Bizottság elnökének.

Jean-Claude Juncker

Az 59 éves Junckert a 751 tagú EP-ben titkos szavazás során, 422 szavazattal, 250 ellenében, 47 tartózkodás mellett választották meg az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetőjévé. Tíz leadott szavazat érvénytelen volt. A szabályok értelmében az EP-képviselők — tehát nem csak a szavazásban résztvevők, hanem az összes képviselő — egyszerű többsége, 376 voks is elég lett volna a megválasztáshoz.

Jean-Claude Juncker a szintén néppárti, portugál José Manuel Barrosót váltja az Európai Bizottság élén. Barroso kétszer öt éven át vezette az intézményt.

Az uniós országok állam-, illetve kormányfőinek testülete, az Európai Tanács június 27-én Brüsszelben döntött úgy — David Cameron brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenszavazata mellett —, hogy Luxemburg 18 éven át volt, keresztényszociális pártállású miniszterelnökét jelöli a tisztségre. A tagállami csúcsvezetők jelölésének elnyeréséhez minősített többségre volt szükség a Lisszaboni Szerződés értelmében.

E szerződés — amelynek a szabályai alapján most először választottak európai bizottsági elnököt — kimondja, hogy a tagállami csúcsvezetőknek az EP-választások eredményének figyelembe vételével, a megfelelő konzultációk lefolytatása után kell bizottsági elnököt jelölniük.

A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt márciusban, az idei EP-választási kampány előtt Junckert választotta meg csúcsjelöltjének, a május 22-25-i EP-választásokon pedig a néppártiak szerezték meg a legtöbb EP-mandátumot.

A szavazás előtti vitában Manfred Weber, a néppárti frakció vezetője úgy vélekedett: „Jean-Claude Juncker a megfelelő ember a megfelelő időben, aki a konszenzust testesíti meg”. Weber szerint a néppártiak négy fő célkitűzése a következő öt évre a növekedés, a monetáris stabilitás, a nemzeti parlamentek szélesebb körű bevonása, valamint a határain túlra is tekintő Európai Unió lesz.

A szocialisták részéről Gianni Pittella frakcióvezető támogatásáról biztosította Junckert, ám hozzátette, hogy e támogatás nem feltétlen. Szerinte „meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a pénzügyi stabilitás biztosítása és a szükséges befektetések között”. Azt mondta, hogy a növekedéshez és az új munkahelyek teremtéséhez több befektetésre, szociális téren erősebb Európára és nagyobb szolidaritásra van szükség — ez utóbbira különösen a bevándorlók kapcsán.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióvezetője, a brit Syed Kamall szerint „az elvileg a háttéralkukat kizáró választás a gyakorlatban a háttéralkuk iskolapéldájává vált”, ezért a frakció már az eljárás miatt sem támogatja Juncker kinevezését. A konzervatívok és reformerek azért is elutasítják a jelöltet, mert nem hiszik, hogy ő a megfelelő ember Európa élén a következő években — tette hozzá.

A liberálisok frakcióvezetője, Guy Verhofstadt szerint a Juncker ellen szavazók „az Európa-ellenesekkel árulnak egy gyékényen, és becsapják szavazóikat, hiszen a háttéralkuk mellett teszik le a voksot”. A gazdasággal kapcsolatban Verhofstadt kijelentette: el kell felejteni a megszorítások és a növekedés közti választási kényszert.

„Remélem, hogy Ön mindkettőt alkalmazni fogja, hiszen pénzügyi szigor nélkül nincs növekedés, viszont a szigoron túl egy növekedésösztönző csomagra is szükség van” — mondta a liberális politikus, Junckerhez fordulva.

A radikális baloldali frakciót vezető Gabriela Zimmer kijelentette: nem osztozik a közös eufóriában. Szerinte „a demokrácia elbukott”, hiszen az EP-választásokon „három és félszer annyian szavaztak a konzervatívok ellen, mint mellettük”.

A zöld frakció társelnöke, Philippe Lamberts úgy fogalmazott, Junckerhez intézve szavait: „igazán szeretnék hinni Önnek, és a képviselőcsoportból többen támogatni szeretnék Önt, mert úgy látjuk, a ma bemutatott tervek egyértelműen szerény lépést, de lépést jelentek a demokratikusabb Európa felé. Más tagjaink viszont nem bíznak abban, hogy Ön végre is hajtja a szükséges reformokat.”

A Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája frakciót vezető Nigel Farage kijelentette: nem támogatják Juncker megválasztását. Szerinte „az Egyesült Királyságban senki sem tudta, hogy a választásnak bármi köze is lenne az Európai Bizottság elnökjelöltjéhez.”

 

A közös értékekért

Juncker a közös európai értékek, a jogállamiság és az alapvető jogok védelmezése jegyében, ugyanakkor „megfelelő módon figyelembe véve a 28 tagállam eltérő alkotmányos és kulturális hagyományainak sokféleségét”, alapjogi és jogállamisági biztosi portfóliót kíván létrehozni. Szerinte az EU-ban nincs helye diszkriminációnak, sem nemzetiség, sem nemi hovatartozás, illetve irányultság, sem etnikai származás, sem vallási vagy más meggyőződés, sem valamilyen kisebbséghez tartozás alapján, ezért kilátásba helyezte: fenn kívánja tartani azt a törekvést, hogy a diszkrimináció tilalmáról szülessen uniós irányelv, és rá kívánja venni az egyes érintett tagországi kormányokat, hogy adják fel ezzel kapcsolatos ellenállásukat.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...