×
2020. 04 09.
Csütörtök
Erhard
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Sport

Június 30-ig befejeznék a bajnokságokat

2020.03.18 - 12:30
Megosztas :
 • Június 30-ig befejeznék a bajnokságokat

  Az Európai Labdarúgó-szövetség hivatalosan is megerősítette, hogy egy évvel elhalasztja a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot. A kontinensviadal elhalasztása más események időpontjára is hatással van, később erről is adott ki közleményt az UEFA.

  A közlés szerint az Eb egyéves elhalasztása miatt új időpontot kell találni a Nemzetek Ligája négyes döntőjének, az angliai női Európa-bajnokságnak és a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokságnak, mert mind a három esemény 2021 júniusában és júliusában lenne. Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke jelezte, szintén új időpontot keresnek a klubvilágbajnokságnak, hogy kitérjen az egy évvel eltolt Eb és a Copa América elől.

  A közleményben ugyanakkor kitérnek arra is, hogy az UEFA biztosítja az Eb-re már jegyet váltó szurkolóknak a visszaváltás lehetőségét.

  Ami a klubfutballt illeti, az európai szövetség azt tűzte ki célként, hogy amennyiben javul a helyzet, legkésőbb 2020. június 30-ig minden bajnokság és nemzetközi kupasorozat befejeződjön. Hogy csökkentsék a halasztások okozta réseket a versenynaptárban, előfordulhat, hogy az újraindulást követően a belföldi bajnokságok mérkőzéseit hétköznapra, míg az európai kupasorozatok találkozóit a hétvégére ütemezik.

  Mint arról mi is beszámoltunk, sajtóhírek szerint az Európa Liga döntőjét június 24-én, a Bajnokok Ligája fináléját június 27-én rendezhetik – ezt azonban hivatalosan nem erősítette még meg az UEFA.

  A következő, 2020–2021-es idény BL-, illetve EL-selejtezőire június 30. után kerül sor az alkalmazkodás jegyében.

  Az európai szövetség közleményében arról esik még szó, hogy a márciusi pótselejtezőket (köztük a Bulgária – Magyarország, illetve Izland – Románia mérkőzéseket) a júniusi FIFA-játéknapokon rendezik meg, de a pontos időpontot nem közölték. Minden részlettel kapcsolatban későbbre ígértek tájékoztatást.

  A szervezet szlovén elnöke, Aleksander Ceferin azt hangsúlyozta, felelősséget, egységet és szolidaritást kell mutatniuk a kialakult helyzetben.

  „A szurkolók, a rendező személyzet és a játékosok biztonsága kell, hogy prioritást élvezzen. Ezt szem előtt tartva több opciót kidolgoztunk, hogy a jelenlegi idényt biztonságosan be lehessen fejezni. Büszke vagyok az európai futballban szerepet vállaló kollégáim hozzáállására, mindenkit az együttműködés szándéka vezérelt, és mindenki tisztában van azzal, hogy ez áldozatokat igényel. Szükségszerű, hogy az UEFA, mint az európai futball irányító szervezete, vállalja a legnagyobb áldozatot. Az Európa-bajnokság megrendezése óriási költségekkel jár, de mindent megteszünk azért, hogy ez az egyéb területeket, fejlesztéseket ne érintse” – fogalmazott Ceferin.

  Az elnök szerint a szolidaritás és az egység győzött a profit fölött, ennek szellemében hozták meg az Eb halasztásáról szóló döntést, mert zárt kapuk mögött, bezárkózva nem lehet olyan futballünnepet rendezni, amely az eredeti elképzeléseknek megfelelően méltó lett volna a sorozat 60. évfordulójának megünnepléséhez.

  Az UEFA arról is tájékoztatást adott, hogy a bajnokságok és a klubok képviselőivel létrehozott egy munkacsoportot, melynek feladata megoldásokat találni a jelenlegi idény befejezésére. Az UEFA kedden videokonferencián egyeztetett a klubok, a nemzeti szövetségek, valamint a játékosok európai szervezeteinek képviselőivel, majd a döntések ezt követően a végrehajtó bizottság ülésén születtek meg.

  (Nemzeti Sport)

  Cookie