Juszt sem enged a károlyi tanács
Utoljára módositva: 2019-03-20 09:05:01

Harminchét tervezet kapcsán kellett a kedden megtartott rendes havi gyűlésen határozniuk a nagykárolyi önkormányzati döntéseket meghozó testület tagjainak. És volt „Egyebek” napirendi pont is…

A határozattervezetek egy része leendő beruházásokról szólt, azaz hatástanulmányokat, megvalósíthatósági tanulmányokat stb. készíttetett a városvezetőség, és amint lehet, azokat kiegészítve benyújta, hogy további európai uniós (vagy más) támogatásokra tegyen szert. A testület ezeket ellenkezés nélkül elfogadta. A kórház költségvetés-kiigazítása kapcsán alakult ki némi szócsata az „örök ellenzéki” tanácstaggal.

Az első érdemi vita annak kapcsán bontakozott ki, hogy a testület még az elmúlt évben nem hagyta jóvá a piacfelügyelet díjszabásemelésről szóló indítványát. Azzal indokolták ezt, hogy támogatni kell a kisgazdákat, akik a háztájit árulják. Mint annak idején beszámoltunk róla, éppen azok védelmében született meg az áremelés ötlete. Tudniillik ez leginkább azokat sújtja, akik évente mindössze néhányszor árulnak a piacon, s nem az állandóan ott lévőket. A piackezelőség vezetője azt is sérelmezte, hogy a tanácsosok határozata ellenében nem egész összegeket kellene napidíjként beszednie az árusoktól. Pár baniról szóló nyugtát, napijegyet pedig nem célszerű kiállítania. A keddi tanácsülés keretében végül jóváhagyták a mintegy 25 százalékos emelést, méghozzá azzal a kitétellel, hogy az összeget kerekítsék fel (vagy le) egész számokra.

Szintén többféle nézőpontot gerjesztett a nagykárolyi tanácsban egy indonéziai robotikai verseny. Azzal fordultak a helyhatósághoz, hogy fedezze egy nagykárolyi általános iskolás és felkészítője utazási költségeit. Egy tanácstag felvetette, hogy mivel Románia hírnevét öregbíti a diák, esetleg a kormánynak kellene finanszíroznia a költségek legalább felét. Felmerült még az is, hogy az oktatásügyi minisztériumnak. Kovács Jenő polgármester jelezte, hogy érzése szerint ez nem járható út, az 1-es számú iskola igazgatója is tudatta, hogy a tanfelügyelőség is jelezte: kizárólag bizonyos feltételek mentén létrejövő tantárgyversenyek költségeihez járul hozzá. A testület az eszmecsere után egy ellenszavazat mellett megszavazta a pénzt. (De közben azt is szóba hozta egy tanácstag, hogy sok-sok évvel ezelőtt a Rekettye Kulturális Egyesület néptánccsoportjának egy külföldi vendégszerepléséhez is hozzájárultak — ezzel vélhetően azt kívánta jelezni, hogy most meg egy történetesen román nemzetiségű diák utaztatásánál „garasoskodnak”.)

A prefektúra véleménye szerint egy tavalyi döntés nem egyeztethető össze a jogszabályokkal, ezért a jegyző azt javasolta a testületnek, hogy vonja azt vissza. Szó szót követett, ám végül (mivel érintőlegesen közvagyonról volt szó) nem lett meg a kétharmados többség az indítvány mellett, azaz jogi útra terelődött az ügy.

Összességében nem sikerült túlságosan maratonira a tanácskozás, amelyen például azt is jóváhagyták (persze egy tartózkodás mellett), hogy az önkormányzat létesítsen parkolót az épülőfélben lévő új református templom előtt (mint ahogy tette a város többi temploma esetében is).

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...