Juszt sem enged a károlyi tanács
Utoljára módositva: 2019-03-20 09:05:01

Harminchét tervezet kapcsán kellett a kedden megtartott rendes havi gyűlésen határozniuk a nagykárolyi önkormányzati döntéseket meghozó testület tagjainak. És volt „Egyebek” napirendi pont is…

A határozattervezetek egy része leendő beruházásokról szólt, azaz hatástanulmányokat, megvalósíthatósági tanulmányokat stb. készíttetett a városvezetőség, és amint lehet, azokat kiegészítve benyújta, hogy további európai uniós (vagy más) támogatásokra tegyen szert. A testület ezeket ellenkezés nélkül elfogadta. A kórház költségvetés-kiigazítása kapcsán alakult ki némi szócsata az „örök ellenzéki” tanácstaggal.

Az első érdemi vita annak kapcsán bontakozott ki, hogy a testület még az elmúlt évben nem hagyta jóvá a piacfelügyelet díjszabásemelésről szóló indítványát. Azzal indokolták ezt, hogy támogatni kell a kisgazdákat, akik a háztájit árulják. Mint annak idején beszámoltunk róla, éppen azok védelmében született meg az áremelés ötlete. Tudniillik ez leginkább azokat sújtja, akik évente mindössze néhányszor árulnak a piacon, s nem az állandóan ott lévőket. A piackezelőség vezetője azt is sérelmezte, hogy a tanácsosok határozata ellenében nem egész összegeket kellene napidíjként beszednie az árusoktól. Pár baniról szóló nyugtát, napijegyet pedig nem célszerű kiállítania. A keddi tanácsülés keretében végül jóváhagyták a mintegy 25 százalékos emelést, méghozzá azzal a kitétellel, hogy az összeget kerekítsék fel (vagy le) egész számokra.

Szintén többféle nézőpontot gerjesztett a nagykárolyi tanácsban egy indonéziai robotikai verseny. Azzal fordultak a helyhatósághoz, hogy fedezze egy nagykárolyi általános iskolás és felkészítője utazási költségeit. Egy tanácstag felvetette, hogy mivel Románia hírnevét öregbíti a diák, esetleg a kormánynak kellene finanszíroznia a költségek legalább felét. Felmerült még az is, hogy az oktatásügyi minisztériumnak. Kovács Jenő polgármester jelezte, hogy érzése szerint ez nem járható út, az 1-es számú iskola igazgatója is tudatta, hogy a tanfelügyelőség is jelezte: kizárólag bizonyos feltételek mentén létrejövő tantárgyversenyek költségeihez járul hozzá. A testület az eszmecsere után egy ellenszavazat mellett megszavazta a pénzt. (De közben azt is szóba hozta egy tanácstag, hogy sok-sok évvel ezelőtt a Rekettye Kulturális Egyesület néptánccsoportjának egy külföldi vendégszerepléséhez is hozzájárultak — ezzel vélhetően azt kívánta jelezni, hogy most meg egy történetesen román nemzetiségű diák utaztatásánál „garasoskodnak”.)

A prefektúra véleménye szerint egy tavalyi döntés nem egyeztethető össze a jogszabályokkal, ezért a jegyző azt javasolta a testületnek, hogy vonja azt vissza. Szó szót követett, ám végül (mivel érintőlegesen közvagyonról volt szó) nem lett meg a kétharmados többség az indítvány mellett, azaz jogi útra terelődött az ügy.

Összességében nem sikerült túlságosan maratonira a tanácskozás, amelyen például azt is jóváhagyták (persze egy tartózkodás mellett), hogy az önkormányzat létesítsen parkolót az épülőfélben lévő új református templom előtt (mint ahogy tette a város többi temploma esetében is).

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...