Juszt sem enged a károlyi tanács
Utoljára módositva: 2019-03-20 09:05:01

Harminchét tervezet kapcsán kellett a kedden megtartott rendes havi gyűlésen határozniuk a nagykárolyi önkormányzati döntéseket meghozó testület tagjainak. És volt „Egyebek” napirendi pont is…

A határozattervezetek egy része leendő beruházásokról szólt, azaz hatástanulmányokat, megvalósíthatósági tanulmányokat stb. készíttetett a városvezetőség, és amint lehet, azokat kiegészítve benyújta, hogy további európai uniós (vagy más) támogatásokra tegyen szert. A testület ezeket ellenkezés nélkül elfogadta. A kórház költségvetés-kiigazítása kapcsán alakult ki némi szócsata az „örök ellenzéki” tanácstaggal.

Az első érdemi vita annak kapcsán bontakozott ki, hogy a testület még az elmúlt évben nem hagyta jóvá a piacfelügyelet díjszabásemelésről szóló indítványát. Azzal indokolták ezt, hogy támogatni kell a kisgazdákat, akik a háztájit árulják. Mint annak idején beszámoltunk róla, éppen azok védelmében született meg az áremelés ötlete. Tudniillik ez leginkább azokat sújtja, akik évente mindössze néhányszor árulnak a piacon, s nem az állandóan ott lévőket. A piackezelőség vezetője azt is sérelmezte, hogy a tanácsosok határozata ellenében nem egész összegeket kellene napidíjként beszednie az árusoktól. Pár baniról szóló nyugtát, napijegyet pedig nem célszerű kiállítania. A keddi tanácsülés keretében végül jóváhagyták a mintegy 25 százalékos emelést, méghozzá azzal a kitétellel, hogy az összeget kerekítsék fel (vagy le) egész számokra.

Szintén többféle nézőpontot gerjesztett a nagykárolyi tanácsban egy indonéziai robotikai verseny. Azzal fordultak a helyhatósághoz, hogy fedezze egy nagykárolyi általános iskolás és felkészítője utazási költségeit. Egy tanácstag felvetette, hogy mivel Románia hírnevét öregbíti a diák, esetleg a kormánynak kellene finanszíroznia a költségek legalább felét. Felmerült még az is, hogy az oktatásügyi minisztériumnak. Kovács Jenő polgármester jelezte, hogy érzése szerint ez nem járható út, az 1-es számú iskola igazgatója is tudatta, hogy a tanfelügyelőség is jelezte: kizárólag bizonyos feltételek mentén létrejövő tantárgyversenyek költségeihez járul hozzá. A testület az eszmecsere után egy ellenszavazat mellett megszavazta a pénzt. (De közben azt is szóba hozta egy tanácstag, hogy sok-sok évvel ezelőtt a Rekettye Kulturális Egyesület néptánccsoportjának egy külföldi vendégszerepléséhez is hozzájárultak — ezzel vélhetően azt kívánta jelezni, hogy most meg egy történetesen román nemzetiségű diák utaztatásánál „garasoskodnak”.)

A prefektúra véleménye szerint egy tavalyi döntés nem egyeztethető össze a jogszabályokkal, ezért a jegyző azt javasolta a testületnek, hogy vonja azt vissza. Szó szót követett, ám végül (mivel érintőlegesen közvagyonról volt szó) nem lett meg a kétharmados többség az indítvány mellett, azaz jogi útra terelődött az ügy.

Összességében nem sikerült túlságosan maratonira a tanácskozás, amelyen például azt is jóváhagyták (persze egy tartózkodás mellett), hogy az önkormányzat létesítsen parkolót az épülőfélben lévő új református templom előtt (mint ahogy tette a város többi temploma esetében is).

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. március 31.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...