Kalákában javították a mezei utakat
Utoljára módositva: 2014-09-11 12:14:22

Túrterebesen a traktorral rendelkező gazdák 149 utánfutónyi és 31 kamionnyi kavicsos földet terítettek szét a község leromlott minőségű mezei útjain közmunkában, mindenki hasznára.

 

Bár a településeken áthaladó országos vagy megyei rangú utak, illetve egy-egy település mellékutcáinak aszfaltozására, rendbetételére még csak-csak csurran némi anyagi támogatás a kormány részéről, a mezei utakra szinte soha. Pedig ezek a — legtöbbször „mellékrendű”-nek titulált — utak sokszor talán fontosabbak egy-egy település, közösség mindennapjaiban, mint a főút. Főleg tavasszal és az őszi betakarításkor, hiszen a mezőgazdaság úthálózatának feladata, hogy a gazdaságon belül és kívül lehetővé tegye a termelés, a gazdálkodás működése érdekében szükséges szállításokat, a munkások és a gépek forgalmát. Az utóbbi évek során megnövekedett és gyakran használt mezőgazdasági gépek nehezen közlekednek a mezei (és erdei) utakon — mint ahogy a szekerek is —, emiatt is szükség lenne azok felújítására, minőségük ugyanis folyamatosan romlik. De ennek érdekében mit tehet egy polgármester a mai szűkös anyagi világban? Esetleg pályázatot nyújthat be a vidékfejlesztési alap kiírására — melyet szerencsés esetben egyszer majd elbírálnak, és egyszer majd lesz pénz is a felújításra. Vagy „közmunkára” hívja a település lakóit, mint ahogy Túrterebesen tette Gyákon György polgármester augusztus végén. A polgármesteri hivatal biztosította a földes kavicsot, amelyet a helyi halastóból termeltek ki körülbelül 200 kamionnyi mennyiségben, a helyi traktortulajdonosok pedig kalákában széthordták azt a községet körbefonó mezei utakra, melyet aztán buldózer egyengetett el. „Rendkívül pozitívan álltak hozzá ehhez a kalákához az emberek. Én pedig olyan boldog voltam, mikor megláttam a felsorakozott traktorokat, hogy elmondani sem tudom!” — meséli még mindig mosolyogva Gyákon. — Ismételten köszönöm Gedeon Pálnak, Czerlau Endrének, Geng Ferencnek, Geng Róbertnek, Mezei Györgynek, Kocsis Pálnak, Mekker Tibornak, Révai Jánosnak, Porombovics Gellértnek, Geng Attilának, Hudák Istvánnak, Csihola Gellértnek, Schwarczkopf Lajosnak, Tepfenhart Rudolfnak, Czumbil Józsefnek, Révai Leventének, Erli Tibornak, Gyákon Vagner Viktornak, Sili Attilának, Sárosi Vendelnek és Feigi Attilának, nem csak a magam, hanem minden túrterebesi lakos nevében is!”

Szintén egyfajta kalákában, az Állattartó Egyesülettel közösen javították fel a szőlőhegyen a Mocsár-utat, valamint Túrterebestelepen (Drăguşeni) másfél kilométeres hosszan a Bruknerbe vezető utat. Mindkét esetben a polgármesteri hivatal biztosította a szükséges kavicsmennyiséget, amelyet az egyesület tagjai terítettek szét az úton.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...