Kalákában javították a mezei utakat
Utoljára módositva: 2014-09-11 12:14:22

Túrterebesen a traktorral rendelkező gazdák 149 utánfutónyi és 31 kamionnyi kavicsos földet terítettek szét a község leromlott minőségű mezei útjain közmunkában, mindenki hasznára.

 

Bár a településeken áthaladó országos vagy megyei rangú utak, illetve egy-egy település mellékutcáinak aszfaltozására, rendbetételére még csak-csak csurran némi anyagi támogatás a kormány részéről, a mezei utakra szinte soha. Pedig ezek a — legtöbbször „mellékrendű”-nek titulált — utak sokszor talán fontosabbak egy-egy település, közösség mindennapjaiban, mint a főút. Főleg tavasszal és az őszi betakarításkor, hiszen a mezőgazdaság úthálózatának feladata, hogy a gazdaságon belül és kívül lehetővé tegye a termelés, a gazdálkodás működése érdekében szükséges szállításokat, a munkások és a gépek forgalmát. Az utóbbi évek során megnövekedett és gyakran használt mezőgazdasági gépek nehezen közlekednek a mezei (és erdei) utakon — mint ahogy a szekerek is —, emiatt is szükség lenne azok felújítására, minőségük ugyanis folyamatosan romlik. De ennek érdekében mit tehet egy polgármester a mai szűkös anyagi világban? Esetleg pályázatot nyújthat be a vidékfejlesztési alap kiírására — melyet szerencsés esetben egyszer majd elbírálnak, és egyszer majd lesz pénz is a felújításra. Vagy „közmunkára” hívja a település lakóit, mint ahogy Túrterebesen tette Gyákon György polgármester augusztus végén. A polgármesteri hivatal biztosította a földes kavicsot, amelyet a helyi halastóból termeltek ki körülbelül 200 kamionnyi mennyiségben, a helyi traktortulajdonosok pedig kalákában széthordták azt a községet körbefonó mezei utakra, melyet aztán buldózer egyengetett el. „Rendkívül pozitívan álltak hozzá ehhez a kalákához az emberek. Én pedig olyan boldog voltam, mikor megláttam a felsorakozott traktorokat, hogy elmondani sem tudom!” — meséli még mindig mosolyogva Gyákon. — Ismételten köszönöm Gedeon Pálnak, Czerlau Endrének, Geng Ferencnek, Geng Róbertnek, Mezei Györgynek, Kocsis Pálnak, Mekker Tibornak, Révai Jánosnak, Porombovics Gellértnek, Geng Attilának, Hudák Istvánnak, Csihola Gellértnek, Schwarczkopf Lajosnak, Tepfenhart Rudolfnak, Czumbil Józsefnek, Révai Leventének, Erli Tibornak, Gyákon Vagner Viktornak, Sili Attilának, Sárosi Vendelnek és Feigi Attilának, nem csak a magam, hanem minden túrterebesi lakos nevében is!”

Szintén egyfajta kalákában, az Állattartó Egyesülettel közösen javították fel a szőlőhegyen a Mocsár-utat, valamint Túrterebestelepen (Drăguşeni) másfél kilométeres hosszan a Bruknerbe vezető utat. Mindkét esetben a polgármesteri hivatal biztosította a szükséges kavicsmennyiséget, amelyet az egyesület tagjai terítettek szét az úton.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...