Kalákában javították a mezei utakat
Utoljára módositva: 2014-09-11 12:14:22

Túrterebesen a traktorral rendelkező gazdák 149 utánfutónyi és 31 kamionnyi kavicsos földet terítettek szét a község leromlott minőségű mezei útjain közmunkában, mindenki hasznára.

 

Bár a településeken áthaladó országos vagy megyei rangú utak, illetve egy-egy település mellékutcáinak aszfaltozására, rendbetételére még csak-csak csurran némi anyagi támogatás a kormány részéről, a mezei utakra szinte soha. Pedig ezek a — legtöbbször „mellékrendű”-nek titulált — utak sokszor talán fontosabbak egy-egy település, közösség mindennapjaiban, mint a főút. Főleg tavasszal és az őszi betakarításkor, hiszen a mezőgazdaság úthálózatának feladata, hogy a gazdaságon belül és kívül lehetővé tegye a termelés, a gazdálkodás működése érdekében szükséges szállításokat, a munkások és a gépek forgalmát. Az utóbbi évek során megnövekedett és gyakran használt mezőgazdasági gépek nehezen közlekednek a mezei (és erdei) utakon — mint ahogy a szekerek is —, emiatt is szükség lenne azok felújítására, minőségük ugyanis folyamatosan romlik. De ennek érdekében mit tehet egy polgármester a mai szűkös anyagi világban? Esetleg pályázatot nyújthat be a vidékfejlesztési alap kiírására — melyet szerencsés esetben egyszer majd elbírálnak, és egyszer majd lesz pénz is a felújításra. Vagy „közmunkára” hívja a település lakóit, mint ahogy Túrterebesen tette Gyákon György polgármester augusztus végén. A polgármesteri hivatal biztosította a földes kavicsot, amelyet a helyi halastóból termeltek ki körülbelül 200 kamionnyi mennyiségben, a helyi traktortulajdonosok pedig kalákában széthordták azt a községet körbefonó mezei utakra, melyet aztán buldózer egyengetett el. „Rendkívül pozitívan álltak hozzá ehhez a kalákához az emberek. Én pedig olyan boldog voltam, mikor megláttam a felsorakozott traktorokat, hogy elmondani sem tudom!” — meséli még mindig mosolyogva Gyákon. — Ismételten köszönöm Gedeon Pálnak, Czerlau Endrének, Geng Ferencnek, Geng Róbertnek, Mezei Györgynek, Kocsis Pálnak, Mekker Tibornak, Révai Jánosnak, Porombovics Gellértnek, Geng Attilának, Hudák Istvánnak, Csihola Gellértnek, Schwarczkopf Lajosnak, Tepfenhart Rudolfnak, Czumbil Józsefnek, Révai Leventének, Erli Tibornak, Gyákon Vagner Viktornak, Sili Attilának, Sárosi Vendelnek és Feigi Attilának, nem csak a magam, hanem minden túrterebesi lakos nevében is!”

Szintén egyfajta kalákában, az Állattartó Egyesülettel közösen javították fel a szőlőhegyen a Mocsár-utat, valamint Túrterebestelepen (Drăguşeni) másfél kilométeres hosszan a Bruknerbe vezető utat. Mindkét esetben a polgármesteri hivatal biztosította a szükséges kavicsmennyiséget, amelyet az egyesület tagjai terítettek szét az úton.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...