Kamionforgalom keseríti egy sárközújlaki utca lakóinak életét
Utoljára módositva: 2014-11-05 13:29:13

A kialakult patthelyzetre jelen pillanatban nincs megoldás: a teherforgalmat nem lehet másfelé irányítani, a lassan lakhatatlanná váló ház tulajdonosa is vétlen és tehetetlen áldozat — igaz, ő tavasz óta még nem fogadta el az akkor felajánlott segítséget.

 

A prefektusi fogadóórán jelentkezett meghallgatásra Ţiproc Iuliana, akinek elmondása szerint „teljesen lakhatatlanná vált” Sárközújlakon az Albinelor utca 2. szám alatti sarokháza a folyamatos nehézgépjármű-forgalom miatt. Ugyanis ez a — még aszfaltozatlan — utca vezet a megye egyik legnagyobb beton-előállító és -szállító cégének, a Tarr Betonnak a telephelyére, és naponta több tíz kamion döcög végig rajta, jelentős károkat — mély repedéseket — okozva az öreg ház falain és padlózatában. „Szörnyű érzés tudni, hogy bármikor összedőlhet az édesanyámtól örökölt öreg ház, mert pechemre e mellett a forgalmas út mellett áll, és a teherkocsikat vezető sofőröknek eszük ágában sincs betartani a 10 km/óra sebességkorlátozást ezen a pár száz méteren” — panaszolja Ţiproc Iuliana, aki Eugeniu Avram kormánybiztostól kérte a segítséget, mivel, mint mondta, panasza Sárközújlakon sem a betonkeverő cégnél, sem a polgármesternél nem talált meghallgatásra.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Sárközújlak polgármesterét, Piricsi Arthurt is, aki előtt természetesen nem volt ismeretlen sem Ţiproc Iuliana, sem az Albinelor utcában élők gondja, és azt is nagyon jól tudja: az öreg sarokház van a legrosszabb állapotban. „Már tavasszal, valamikor márciusban felajánlottam a panaszosnak, hogy biztosítok számára 3–4 köbméternyi vasbetont, betont és minden egyéb olyan építkezési anyagot, amellyel körbe lehet önteni, meg lehet erősíteni a nagyon gyenge fundamentumot. És ez az ajánlatom most is fennáll! Sőt, ha jól tudom, Tarr Csongor is ugyanezt ajánlotta neki. Munkát elvégző embereket nem tudok biztosítani, hiszen a törvény nem teszi lehetővé, de a szükséges építőanyagokat igen — viszont Ţiproc Iuliana márciustól nem jelentkezett értük. Ha már tavasszal elfogadja ezt a segítséget, a ház nem került volna ilyen állapotba. A teherkocsik forgalmát nem tudom sem leállítani (hiszen erre szóló engedélyük van és azokat nem lehet visszavonni), sem más útvonalra terelni, mivel a telep mellett halad át az a három vasúti sínpár, amelyeken a tehervagonok átrakodása folyik” — magyarázza Piricsi. Az utca leaszfaltozása javítani fog a helyzeten, illetve jelentősen csökkenti majd a kamionok rezgéshullámait — erre viszont jövő március-áprilisnál hamarabb nem kerül sor. „Folynak a csatornázási és vízbevezetési munkálatok, amíg azok nem fejeződnek be, nem aszfaltozhatom le az utcát, mert azt jelentené: 3–4 héten belül fel kéne törni az aszfaltot. Ezt a pénzkidobást nem engedhetjük meg magunknak. Most vastag kavicsréteggel borítottuk, hogy valamennyire tompítsa a nagykocsik okozta berezgést és megbeszéltem a kivitelezővel: az Albinelor utca teljes prioritást élvez, ez lesz a legelső, ahová aszfaltköpeny kerül” — mondja a polgármester, hozzátéve: a beton-előállító cég vezetőivel is folyamatosan egyeztetnek, azok folyamatosan felhívják a sofőrök figyelmét az áldatlan állapotokra, és felszólítják őket a sebességhatár betartására.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Boldog halálnapot! 2
Ma, 17:00
Jessica Rothe visszatér a szereplőgárda élén a BOLDOG HALÁLNAPOT! 2-ben, amely a folytatása a 2017-es év meglepetés sikerfilmjének, melyben egymást érték a lebilincselő, ismétlődő fordulatok és komikus csavarok. Ezúttal a hősnőnk, Tree felfedezi, hogy újra és újra meghalni meglepően könnyebb volt, mint a veszélyek, melyek ezek után következnek...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 19:00
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 18.
Nem tudod, mi az, amivel sokkoltál valakit. Te azt gondolod, csak csupa olyasmit mondtál, amit ő már tudott. A reakciójából mégis arra következtetsz, hogy ez nem egészen így történt. Érdemes vele átbeszélned, hogy mi okozott nála ekkora meglepődést, és azt is, hogyan segíthetnél neki.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...