Kanadai és itthoni furcsaságok, érdekességek (III. rész)
Utoljára módositva: 2014-10-10 10:33:22

St. Catharinesnek nincs színháza. Ez egyszerűen azzal magyarázható, hogy soknemzetiségű, nincs egységes kultúrája. Talán kivételt képet Quebec kormányzóság, ami francia nyelvterület. A városban angol, olasz, német, ukrán, lengyel nemzetiségűek élnek, de iszlám vallású nemzetiségek is. Mindegyik a templomában és kultúrházában tartja fent kultúráját és nyelvét. A magyar fiatalok hamar feladják önazonosságukat, nyelvüket, és amint Wellandon láttam, a szép nagy magyar kultúrházban, az Árpád-házban, már egymás között is angolul beszélnek. Ebből kifolyólag már a református templom is bezárta kapuit hívek hiányában. A már időskorban kitelepedett rokonok nem tudták megtanulni az angol nyelvet, annak ellenére, hogy egyesek már 12–15 éve kint laknak.

Van azonban egy magyar nyelvet, történelmet és kultúrát megőrző és fenntartó társaság Ontarióban, amiről az ottani magyarság sem nagyon tud, de az anyaországban sem.

Azért van egy színház is, de nem a városé, hanem a Brock Egyetem tartja fenn, és ennek keretén belül működik. Ez az egyetem az Unesco által védett területen található, és nevét Brock kapitányról kapta, aki sikeresen harcolt 1812-ben a délről támadó amerikai hadsereg ellen. Az egyetem 1964-ben létesült, jelenleg 562 tanára és 18 200 hallgatója. A harmadik legjobb egyetem a kutatásban, Hemiltonban is van egy részlege. Az egyetem minőségét bizonyítja az is, hogy az itt végzett hallgatók 97%-a kap munkát. Ez tulajdonképpen egy város utcákkal, bentlakásokkal, orvosi rendelő, gyermekmegőrző kismamáknak, óvoda és hatalmas parkoló személyautóknak.

A városban két újság van. Az egyik a The Standard, ami naponta jelenik meg, általában 17 800 példányban 23 oldallal és 1,25 dollár az ára, de néha ingyen is kiosztják házakhoz.

A másik, a Niagara this Week, naponta jelenik meg 42 200–50 800 példányszámban 22–100 oldallal és ingyen hazaviszi a posta. Szerdán és csütörtökön viszont tonnaszámra hordanak ki reklámokat, amiben minden hirdetés megtalálható: házeladás, gépkocsi-árusítás, különböző szezonális cikkek leszállított áron, külföldi kirándulások, nyaralások, orvosi ellátás és minden elképzelhetetlen dolog.

A városban minden évben megünneplik nagy pompával a világháborús veteránok találkozóját, eredeti egyenruhában és skót dudások kíséretében. Felkeresik az első és második világháború hősi halottainak sírjait, egy zászlócskát szúrva a sírkő mellé. A lengyel hősöknek bekerített külön sírkert van. Ezek állandóan gondozva, zöld pázsittól övezve, minden cifraság nélkül. És nézzék meg nálunk a városban található hősök temetőjét, ahol a sírkövek 60%-át az idők folyamán ellopták. Nemigen láttam hasonlót a szomszédos megyékben.

Most is, mint ezelőtt négy éve, egy helyhatósági választás közepébe csöppentünk. Ott semmiféle csinnadratta nincs. Minden képviselőjelölt saját gépkocsiján barátai segítségével járja az utcákat és a zöldövezetbe, a házak előtt leszúrják fényképpel és választási mottóval ellátott kis táblájukat, lehet, hogy éppen az ellenfelek mellé. Ez azonban nemigen számít, mert nem veszik figyelembe, melyik párt jelöltje, csak az embert, aki már letett valamit a közösség asztalára, és remélhetőleg ezt fogja tenni a jövőben is. A választásokat egy hétköznapi napon tartották, szinte észrevétlenül.

Ezekben a részletekben csak azt írtam, amit személyesen tapasztaltam, tehát a szóbeszédet nem vettem figyelembe. Azért azt nem állíthatom, hogy minden így van, hiszen más is járhatott Kanadában, és nekik is lehetnek egyéni tapasztalataik és véleményük, merem remélni, ha tévedtem is, nem sokat.

Riedl Oszkár

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:30
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 26.
Valaki pozitívan reagál közeledésére, és ez helyreállítja mostanában megtépázott önbizalmát, ami újra vonzóvá teszi az ellenkező nem számára.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...