Kánikula a távolsági buszokon
Utoljára módositva: 2014-06-13 13:39:22

Csoportba kell szerveződniük az érintett járatok utasainak és a Szatmár Megyei Tanácsnál írásban kell panaszt tenniük, ha elégedetlenek a helységközi közszállítási állapotokkal.

 

Illusztráció

Az illetékes hatóságok úgy tesznek, mintha nem tudnának arról, hogy milyen körülmények között zajlik a Szatmár megyei települések közötti személyszállítás, pedig télen a hideg, nyáron pedig a meleg okoz lehetetlen körülményeket a megyebeli járatokon. Három hatóság is foglalkozhatna az utasok problémájával, tegnap mégis csak egy — a megyei tanács műszaki igazgatósága — vállalta magára, hogy érdemben is eljár az utasok érdekében, ha azok — lehetőleg minél több aláírással alátámasztott — panaszt nyújtanak be. Ha a fogyasztóvédőkhöz jut el a panasz, ők is foglalkoznak az üggyel, de csak annyiban, hogy az illetékesek felé továbbítják azt, a távolsági buszokat üzemeltető cégek számára az útvonalengedélyeket kiadó Útügyi Hatóság (ARR) viszont elutasítóan kezeli a kérdést. Tegnap egy munkatársuk azt mondta, csak a megyei tanács felől érkező helyeslő vagy helytelenítő véleményezésre reagálnak, amiben az útvonalengedély bevonása is benne lehet, önállóan ők nem hozhatnak döntést a településközi közszállítást illetően.

 

Iktatni kell a panaszt

 

A megyei tanács műszaki igazgatóságától kapott tájékoztatás szerint viszont, amennyiben valamelyik vonalon az utasok elégedetlenek a feltételekkel, a megoldás érdekében egy román vagy magyar nyelven megfogalmazott panaszt kell benyújtaniuk — válaszcím és telefonszám feltüntetésével — a megyei tanács földszintjén található iktatóirodában, ők ennek nyomán eljárnak a jelzett rendellenességek ügyében. Az írásos beadványra harminc napon belül, szintén írásban, köteles válaszolni az illetékes közhivatal.

A lapunkhoz jutott panaszok legnagyobb része az indokolatlannak tűnő sorozatos jegyáremelésekre vonatkozik, de még ennél is többen jelezték: a harmincfokos kánikulában negyvenfokosra forrósodott, oxigénszegény utastérben, megnyithatatlan ablakok mellett kénytelenek eltölteni a néha fél óránál is hosszabb utazási időt.

 

Statisztika

A hazai lakosok elégedettek a buszjegyek árával, viszont elégedetlenek a buszok higiéniájával egy Eurobarometer jelentés szerint. Az Európai Bizottság szerdán közölte a jelentést. Eszerint csupán a lakosság 37 százaléka drágállja a buszjegyeket. A megkérdezettek 40 százaléka szerint szemetesek a buszmegállók, egyharmada szerint koszosak a buszok. Románia a közszállítással való elégedettség tekintetében a 24. az EU-ban. Az Európai Bizottság megrendelésére a felmérést szeptemberben készítették.

Princz Csaba

[ohballada-1]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 45 dkg paradicsompüré, 2 tk. pirospaprika-pehely, 1 tk. szárított ...