Kánikulában is dolgoznak: télen lehet majd siklani
Utoljára módositva: 2019-07-23 09:04:52

A június eleji nagy melegben már beszámoltunk arról, hogy Nagykárolyban megkezdődtek a jégpálya kialakításának munkálatai. Egyre jobban körvonalazódik, milyen is lesz a kastélykert hátsó része.

Hétfőn dél előtt kevéssel a sétányok egyikén szorgoskodtak a munkások. Mint több alkalommal is beszámoltunk róla, harminc méter hosszú akácos árkád alatt bandukolhatnak rövidesen a nagykárolyiak, illetőleg a városba látogatók a kastélykert hátsó részén, a víztorony, illetve a pár éve kialakított sportpályák közelében. A növény ölelte boltív nyolc méter széles lesz, illetőleg négy méter magas. Számos akác alkotja majd — persze csak azután, hogy odanőnek. Az ültetéseket augusztusban kezdik majd meg. Picit odébb kiemelt dendrológiai értéket képviselő növényekben — egész pontosan magyar nősziromban (Iris aphylla subsp. Hungarica) — gyönyörködhetünk majd, a kör alakú terecske közepén pedig egy szökőkút vízében ragyoghatnak a napsugarak. Az alap már elkészült, a vezetéket bekötése van hátra.

A város lakói persze vélhetően leginkább a jégpályának örülnek, ugyanis a Nyíradonnyal közös RO–HU-s projekt keretében úgynevezett mobil jégpályára tesz szert a város, amely értelemszerűen télen fog működni, míg nyáron növényritkaságok szabadtéri kiállítását lehet majd ott megtekinteni.

Információnk szerint a munkálatokkal bőven az ütemtervnek megfelelően haladnak, azaz szeptemberben akár el is készülhetnek a korcsolyapályával, azaz télen bizonyosan lehet majd ott siklani. A tört követ kihelyezték, azt rövidesen összepréselik, és azok alatt fognak összeérni a hűtőrendszer csövei. A földhöz képest mindösszesen 20 centiméter magas lesz a jégpálya, amely már 10 Celsius-fok alatt üzemkész lesz, azaz akár már novemberben is lehet majd korcsolyázni a nagykárolyi kastélykertben.

Nagykároly amúgy a magyarországi Nyíradonnyal közösen pályázott, s a RO–HU határon átívelő projekt keretében mintegy 300 ezer euró érkezik a partiumi városba. Február hónap utolsó napján írták alá a kivitelezési szerződést. Jelenleg zajlik a kivitelezés, méghozzá jó ütemben.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...