Kánikulában is dolgoznak: télen lehet majd siklani
Utoljára módositva: 2019-07-23 09:04:52

A június eleji nagy melegben már beszámoltunk arról, hogy Nagykárolyban megkezdődtek a jégpálya kialakításának munkálatai. Egyre jobban körvonalazódik, milyen is lesz a kastélykert hátsó része.

Hétfőn dél előtt kevéssel a sétányok egyikén szorgoskodtak a munkások. Mint több alkalommal is beszámoltunk róla, harminc méter hosszú akácos árkád alatt bandukolhatnak rövidesen a nagykárolyiak, illetőleg a városba látogatók a kastélykert hátsó részén, a víztorony, illetve a pár éve kialakított sportpályák közelében. A növény ölelte boltív nyolc méter széles lesz, illetőleg négy méter magas. Számos akác alkotja majd — persze csak azután, hogy odanőnek. Az ültetéseket augusztusban kezdik majd meg. Picit odébb kiemelt dendrológiai értéket képviselő növényekben — egész pontosan magyar nősziromban (Iris aphylla subsp. Hungarica) — gyönyörködhetünk majd, a kör alakú terecske közepén pedig egy szökőkút vízében ragyoghatnak a napsugarak. Az alap már elkészült, a vezetéket bekötése van hátra.

A város lakói persze vélhetően leginkább a jégpályának örülnek, ugyanis a Nyíradonnyal közös RO–HU-s projekt keretében úgynevezett mobil jégpályára tesz szert a város, amely értelemszerűen télen fog működni, míg nyáron növényritkaságok szabadtéri kiállítását lehet majd ott megtekinteni.

Információnk szerint a munkálatokkal bőven az ütemtervnek megfelelően haladnak, azaz szeptemberben akár el is készülhetnek a korcsolyapályával, azaz télen bizonyosan lehet majd ott siklani. A tört követ kihelyezték, azt rövidesen összepréselik, és azok alatt fognak összeérni a hűtőrendszer csövei. A földhöz képest mindösszesen 20 centiméter magas lesz a jégpálya, amely már 10 Celsius-fok alatt üzemkész lesz, azaz akár már novemberben is lehet majd korcsolyázni a nagykárolyi kastélykertben.

Nagykároly amúgy a magyarországi Nyíradonnyal közösen pályázott, s a RO–HU határon átívelő projekt keretében mintegy 300 ezer euró érkezik a partiumi városba. Február hónap utolsó napján írták alá a kivitelezési szerződést. Jelenleg zajlik a kivitelezés, méghozzá jó ütemben.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...