Kapnak pénzt a lázári tanárok utazási bérletekre
Utoljára módositva: 2014-10-31 18:07:25

Több pénzügyi és adminisztratív kérdésben is döntött a helyi tanács Lázáriban, ahol a hónap legnagyobb munkálata a határhoz vezető több mint 6 kilométeres út leaszfaltozása. A tanácsülés részleteiről Lengyel István polgármester számolt be.

76 ezer lejt utaltak ki a tanügy részére

A költségvetés kiegészítése volt a fő napirendi pont Lázáriban a helyi tanács legutóbbi ülésén, Lengyel István polgármester elmondta, 427 ezer lej pluszpénz elosztásáról kellett dönteniük. A legnagyobb tétel 220 ezer lej volt, amit a megyei tanácstól kértek és kaptak, hogy kifizessék két banki hitel kamatait és illetékeit az év végéig. A polgármesteri hivatal 5,9 millió és 1,35 millió lej hitelt vett fel a Lázárin és Peleskén keresztül a magyarországi Zajtáig tartó út aszfaltozására, illetve egy tűzoltóegység létrehozására és felszerelésére. Ha a két — határon átnyúló — projektet lezárják, akkor az uniós alapokból az összegeket visszakapja a község, de addig eleget kell tenni a banki kötelezettségeknek. Az úttal kapcsolatban a tanács kitolta a banki hitelkeret október 24-én lejárt lehívási idejének határát az esztendő végéig, amely azért volt szükséges, mert a munkálatok befejezésének határideje is halasztódott, most november 30-ig szükséges végezni a munkálatokkal. Ha semmi előre nem látható dolog nem jön közbe és az időjárás is hasonló lesz, mint az utóbbi napokban volt, akkor a kivitelező cég hétfőn hozzálát a határig tartó 6,3 kilométeres szakasz aszfaltozásához.

A tanácsülésen a fennmaradó összegből 76 ezer lejt utaltak ki a tanügy részére, ebből 43 ezer a tanerők októberi és novemberi fizetéseit teszi ki, 33 ezer lej pedig a pedagógusok korábbi elmaradt járandóságát jelenti, és amelyet most törvényszéki végzés által kapnak meg. A tanács a betegápolók októberi és novemberi járandóságainak fedezésére 7 ezer lejt utalt ki, az összeg 17 alkalmazott fizetését és 31 személy illetékét foglalja magába.

A kövezés után a tervek szerint hétfőtől aszfaltozni is fogják a peleskei utat

A további összegből 26 ezer lej jut majd községi út aszfaltjavítására Kispeleskén, 40 ezer lej a polgármesteri hivatal alkalmazottainak októberi és novemberi fizetéseire, 23 ezer lej a tanerőknek, ebből 20 ezer lej az utazási bérletekre, 3 ezer lej pedig az orvosi vizsgálatokra. Ötezer lejt utaltak ki a Lázáriban található első világháborús emlékmű rehabilitációjára, 10 ezer lejt pedig a szárazberki orvosi rendelő tetőszerkezetének a megjavítására.

A tanácsülésen gondoltak egy jövőbeni nagy beruházásra is, ami a Lázári, Szárazberek, Sándorhomok és Nagypeleske területén lévő összes utca leaszfaltozása lenne, majd a 2014–2020-es uniós költségvetési időszakban, a munkálatok becslések szerint 2,5–3 millió euróba kerülnének, és erre akarnak majd pályázni, ha meglesznek a kiírások. Ezért most megszavaztak 20 ezer lejt az egész projekt műszaki dokumentációjának elkészítésére. Szintén pénzügyi vonatkozású döntés volt 500 lej kiutalása a kispeleskei Grebenar Rodicának, házbefedésre.

A felsoroltak mellett még határozat született arról, hogy a községi magánvagyonba iktatnak 7500 négyzetméternyi területet a Túr mentén, ez egy 800 méter hosszú mezei utat jelent, ami a Túrterebes, Szárazberek és a magyarországi Marosliget közötti majdan kiépítendő 19,37 kilométernyi kerékpárút egy része lesz. Végezetül jóváhagyták három tanácsos (Roszpapa Csaba, Bálint Katalin, Cserepes Rudolf) delegálását a Petőfi Sándorról elnevezett tanintézmény vezetőségi tanácsába, melyben a hivatalból ott lévő polgármester mellett a három említett tanácsos, három tanerő és három szülő foglal helyet.

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...