Karácsony nem mese, karácsony valóság
Utoljára módositva: 2015-12-28 10:34:25

Meg kell tanulnunk kiüresedni, elszakadni mindentől, ami Krisztustól eltávolít, és kinyílni előtte úgy, ahogyan a Boldogságos Szűzanya, ahogy az egyszerű pásztorok tették — mondta szenteste híveinek Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök.

Szentmisére hívtak december 24-én, szenteste, éjfélkor a harangok a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye templomaiba. Mindenhol Jézus Krisztus, a Világ Világossága, a Megváltó születését ünnepelték az emberek, és sok helyen pásztorjátékkal is emlékeztek a 2015 évvel ezelőtt történt eseményre. A szatmárnémeti székesegyházban már fél tizenkettőre megteltek a padok, a gyermekek és fiatalok ugyanis karácsonyi előadást mutattak be. Ebben fogalmazták meg üzeneteiket, gondolataikat, de énekek, versek is elhangzottak.

Ezt követően, pontban éjfélkor kezdődött a szentmise, amit jelenlevő papjaival Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök mutatott be. Szentbeszédében a püspök karácsony valóságáról beszélt: „Ha úgy tudnánk készülni a karácsonyra, mint az első emlékezetes karácsonyunkra — amikor gyermekként felébredtünk és ott állt a feldíszített karácsonyfa —, akkor megsejtenénk valamit abból a mai karácsonyból is, ahová az Egyház el szeretne vezetni bennünket. Nem véletlen, hogy négy héten keresztül készít bennünket, nem véletlen, hogy négy hétig díszek nélkül áll az oltár, lila miseruhában misézik a pap, és valahogy mindent szeretne elzárni a szemünk elől az Egyház, azért, hogy tényleg fényesnek és ragyogónak érezzük ezt a mai éjszakát, amikor Isten fia emberként lép a világba. Nehéz ezt megtennünk, különösen pedig ma, amikor minden arra csábít, hogy a karácsonytól tekintsünk el. Pedig mindennek megvan a maga ideje.(…)

Minden karácsonykor jön Jézus és kopog, de mi azt mondjuk, sajnos már nincsen helye. Tele van az életünk. Meg kell tanulnunk ezért kiüresedni, elszakadni mindentől, ami Krisztustól eltávolít, és kinyílni előtte úgy, ahogyan a Boldogságos Szűzanya, ahogy az egyszerű pásztorok tették. Megállni, csodálkozni, utána pedig elmondani: »bár egyszerű, szegényes, sőt kényelmetlen is az, amit én neked tudok nyújtani Jézus, de jöjj be és szüless meg nálam! Szeretnék otthont adni neked!«. Karácsony nem mese, karácsony valóság. Isten kinyitja az eget. Vágyjunk beletekinteni ebbe a valóságba. Merjük kinyitni lelkünket az ég, a mennyország előtt. Másképp nem lehet szentekké lenni. Krisztusi közösséget olyan emberek alkothatnak, akik életükbe befogadták Krisztust” — tette hozzá a főpásztor.

A szentmise végén Schönberger Jenő püspök négy nyelven kívánt boldog karácsonyt híveinek, megerősítve kérését, hogy a szívekben legyen ünnep, és hogy a lángot, amit őriznek, adják tovább másoknak is, hogy karácsony ne csak egy napon, hanem az év minden napján legyen. A záró áldást követően a hívek együtt kezdték meg karácsonyi kántálásukat a templomban, a kivonulás előtt pedig még sokan odamentek a baloldali mellékoltárnál elhelyezett betlehemhez is, hogy a Szentcsalád mására tekintve hozzák magukhoz még közelebb a születés gondolatát, örömét.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 16:50
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 19:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...