Károkat okoz az eső és a hideg
Utoljára módositva: 2019-05-25 10:16:06

A hosszan tartó esőzés és a vele járó hőmérséklet-csökkenés komoly károkat okoz a mezőgazdaságnak és a most soron lévő vidékfejlesztési munkálatoknak — panaszolják a települések elöljárói.

Az utóbbi időszak hosszan tartó esőzése és a lehűlés minden területre káros hatással van: nem lehet végezni a beütemezett fejlesztési munkálatokat, a mezőgazdaságban egyes munkálatok elmaradnak, a növények fejlődését, érését is késlelteti a rossz idő.

Piskolton öt kilométer aszfaltozás kellene hogy elkészüljön őszig, de a munkálatok még nincsenek elkezdve — tájékoztatott Kovács Endre alpolgármester. Most hivatkozhat a cég a kedvezőtlen időjárásra, de a valódi ok nem ez. A versenytárgyalást egy olyan cég nyerte meg, amelyiknek nincs meg a kellő felszerelése és nincsenek szakemberei. A község azzal a céggel kell szerződést kössön, amelyik a legalacsonyabb árajánlatot teszi, az olcsó munkának pedig nem jó az eredménye. A kedvezőtlen időjárás a dinnyetermesztőket is hátrányosan érinti. Nem az eső a legnagyobb ellenség, hanem a hideg. Csökken a termesztett dinnye mennyisége, a legtöbben csak ötven ár, maximum egy hektár területen termesztenek dinnyét, legtöbbször fólia alatt, s a termést a faluban, az út mentén próbálják értékesíteni. Az elmúlt évben sokan panaszkodtak, hogy nem éri meg, ugyanis egy hektár dinnyeültetvény költsége eléri a tizenötezer lejt, a kiadások megtérítéséhez harminc-negyven tonna termést kellene eladni.

Tar Miklós, Mezőterem község polgármestere szerint nem okoz különösebb problémát a sok eső. A föld nagyon száraz volt, szükség volt az esőre, az általa vezetett községben sehol sem észlelhető, hogy áll a víz a földeken. Azok a fejlesztési munkálatok — útjavítások —, amelyek be voltak tervezve, már elkészültek, ami tervben van, azt még nem kezdték el, úgyhogy itt a beruházásokat sem veti vissza a szokatlanul csapadékos május.

Balogh Ferenc, Hadad község polgármestere elmondta, hogy most kellene végezzék az aszfaltozási munkálatokat, de az eső miatt nem tudnak dolgozni. A mezőgazdasági munkálatokat is nagyon hátráltatja az időjárás, sokan ebben az időszakban akartak gyomirtózni, de mivel azt nem tudták megtenni, a gyom az eső hatására magasabbra nő, mint a növény. Nagyon sok gazda nem tudja lekaszálni a takarmánynövényeket, a lucerna például kezd megöregedni, és ha nem kaszálják le időben, késni fog a második kaszálás, ami mennyiségi kimaradást okoz.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...