Károkat okoz az eső és a hideg
Utoljára módositva: 2019-05-25 10:16:06

A hosszan tartó esőzés és a vele járó hőmérséklet-csökkenés komoly károkat okoz a mezőgazdaságnak és a most soron lévő vidékfejlesztési munkálatoknak — panaszolják a települések elöljárói.

Az utóbbi időszak hosszan tartó esőzése és a lehűlés minden területre káros hatással van: nem lehet végezni a beütemezett fejlesztési munkálatokat, a mezőgazdaságban egyes munkálatok elmaradnak, a növények fejlődését, érését is késlelteti a rossz idő.

Piskolton öt kilométer aszfaltozás kellene hogy elkészüljön őszig, de a munkálatok még nincsenek elkezdve — tájékoztatott Kovács Endre alpolgármester. Most hivatkozhat a cég a kedvezőtlen időjárásra, de a valódi ok nem ez. A versenytárgyalást egy olyan cég nyerte meg, amelyiknek nincs meg a kellő felszerelése és nincsenek szakemberei. A község azzal a céggel kell szerződést kössön, amelyik a legalacsonyabb árajánlatot teszi, az olcsó munkának pedig nem jó az eredménye. A kedvezőtlen időjárás a dinnyetermesztőket is hátrányosan érinti. Nem az eső a legnagyobb ellenség, hanem a hideg. Csökken a termesztett dinnye mennyisége, a legtöbben csak ötven ár, maximum egy hektár területen termesztenek dinnyét, legtöbbször fólia alatt, s a termést a faluban, az út mentén próbálják értékesíteni. Az elmúlt évben sokan panaszkodtak, hogy nem éri meg, ugyanis egy hektár dinnyeültetvény költsége eléri a tizenötezer lejt, a kiadások megtérítéséhez harminc-negyven tonna termést kellene eladni.

Tar Miklós, Mezőterem község polgármestere szerint nem okoz különösebb problémát a sok eső. A föld nagyon száraz volt, szükség volt az esőre, az általa vezetett községben sehol sem észlelhető, hogy áll a víz a földeken. Azok a fejlesztési munkálatok — útjavítások —, amelyek be voltak tervezve, már elkészültek, ami tervben van, azt még nem kezdték el, úgyhogy itt a beruházásokat sem veti vissza a szokatlanul csapadékos május.

Balogh Ferenc, Hadad község polgármestere elmondta, hogy most kellene végezzék az aszfaltozási munkálatokat, de az eső miatt nem tudnak dolgozni. A mezőgazdasági munkálatokat is nagyon hátráltatja az időjárás, sokan ebben az időszakban akartak gyomirtózni, de mivel azt nem tudták megtenni, a gyom az eső hatására magasabbra nő, mint a növény. Nagyon sok gazda nem tudja lekaszálni a takarmánynövényeket, a lucerna például kezd megöregedni, és ha nem kaszálják le időben, késni fog a második kaszálás, ami mennyiségi kimaradást okoz.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:35
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...