Károlyi Gáspár-szobor Lázáriban
Utoljára módositva: 2019-09-03 09:03:17

 

Az augusztus huszonötödike óta zajló lázári Hazatérés-ünnep utolsó momentumaként a vasárnapi istentisztelet után a református templom kertjében leleplezték Károlyi Gáspár bibliafordító szobrát.

„Ha megtanul imádkozni, belső szentsége lesz ez a szobor a lázári gyülekezetnek, nem csak egy üres jel, amelyik a templomkert bejáratánál áll” — hívta fel az ünnepi istentiszteleten résztvevők figyelmét Forró László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökhelyettese, aki a szobor leleplezését megelőzően a lázári templomban prédikált.

Munkával telt, tartalmas héten vagyunk túl, összegzett Képíró Gyula lázári lelkipásztor a vendégpap szolgálata után; az ifjúságról, kézműves-foglalkozásokról és sok együtt töltött időről szólt ez az idő, mondta el, ami eseményzáró bulival és tortával zárult azok számára, akik rendszeresen jelen voltak a főleg fiatalok számára szervezett foglalkozásokon.

 

Különös jelentőség

 

A istentisztelet után a fehér lepelbe burkolt, diófából készült szobor elé vonult a gyülekezet, ahol már a meghívottaké és az előadóké volt a szó. Néma Sándor lázári római katolikus plébános azt kívánta, hogy a Károlyi-emlékmű révén ne csak az legyen jelen mindennap Lázáriban, aki a Szentírást magyarra fordította, hanem az ő munkája is legyen jelen mindennap a lázári otthonokban. Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselő úgy értékelt, hogy a magyarság ezzel az emlékjellel is csak hozzátesz az ország értékeihez, és nem elvesz azokból, mint ahogyan a hétköznapokon is ezt vallja: hozzátenni akar, és nem elvenni. Lengyel István lázári polgármester szerint azért van különös jelentősége a bibliafordító szobrának, mert mindenkit arra emlékeztet majd, hogy van egy írás, amelyikben egyértelműen meg vannak határozva a követendő értékek. Béres Antal alpolgármester emlékeztetett, hogy a templomkert földjéből fakadt és ott megöregedett, öreg diófából készült a szobor, mintegy a folytonosság jeleként, amely arra ösztökél: naponta vegyük kézbe Isten igéjét, és éljünk az abban leírtak szerint.

 

Díszoklevelek

 

Gyermekek szavalatai és énekei követték az ünnepi beszédeket, gyermekkórus énekelte el a Magyarnak lenni igenis jó hazafias szerzeményt. A szobor leleplezése előtt Barta János szobrászművésznek és a szobor kőtalapzatát elkészítő Kovács Albert kőművesmesternek díszoklevelet adott át Képíró Gyula, megköszönve hozzájárulásukat.

Az ünnepség formai részét követően ökumenikus focitorna kezdődött a református templom udvarán lévő focipályán, délután és este pedig koncertek voltak a közösségi ház tövében felállított szípadon, a Royal Team és a Két haver együttes szórakoztatta a közönséget.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...