Károlyi Gáspár-szobor Lázáriban
Utoljára módositva: 2019-09-03 09:03:17

 

Az augusztus huszonötödike óta zajló lázári Hazatérés-ünnep utolsó momentumaként a vasárnapi istentisztelet után a református templom kertjében leleplezték Károlyi Gáspár bibliafordító szobrát.

„Ha megtanul imádkozni, belső szentsége lesz ez a szobor a lázári gyülekezetnek, nem csak egy üres jel, amelyik a templomkert bejáratánál áll” — hívta fel az ünnepi istentiszteleten résztvevők figyelmét Forró László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökhelyettese, aki a szobor leleplezését megelőzően a lázári templomban prédikált.

Munkával telt, tartalmas héten vagyunk túl, összegzett Képíró Gyula lázári lelkipásztor a vendégpap szolgálata után; az ifjúságról, kézműves-foglalkozásokról és sok együtt töltött időről szólt ez az idő, mondta el, ami eseményzáró bulival és tortával zárult azok számára, akik rendszeresen jelen voltak a főleg fiatalok számára szervezett foglalkozásokon.

 

Különös jelentőség

 

A istentisztelet után a fehér lepelbe burkolt, diófából készült szobor elé vonult a gyülekezet, ahol már a meghívottaké és az előadóké volt a szó. Néma Sándor lázári római katolikus plébános azt kívánta, hogy a Károlyi-emlékmű révén ne csak az legyen jelen mindennap Lázáriban, aki a Szentírást magyarra fordította, hanem az ő munkája is legyen jelen mindennap a lázári otthonokban. Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselő úgy értékelt, hogy a magyarság ezzel az emlékjellel is csak hozzátesz az ország értékeihez, és nem elvesz azokból, mint ahogyan a hétköznapokon is ezt vallja: hozzátenni akar, és nem elvenni. Lengyel István lázári polgármester szerint azért van különös jelentősége a bibliafordító szobrának, mert mindenkit arra emlékeztet majd, hogy van egy írás, amelyikben egyértelműen meg vannak határozva a követendő értékek. Béres Antal alpolgármester emlékeztetett, hogy a templomkert földjéből fakadt és ott megöregedett, öreg diófából készült a szobor, mintegy a folytonosság jeleként, amely arra ösztökél: naponta vegyük kézbe Isten igéjét, és éljünk az abban leírtak szerint.

 

Díszoklevelek

 

Gyermekek szavalatai és énekei követték az ünnepi beszédeket, gyermekkórus énekelte el a Magyarnak lenni igenis jó hazafias szerzeményt. A szobor leleplezése előtt Barta János szobrászművésznek és a szobor kőtalapzatát elkészítő Kovács Albert kőművesmesternek díszoklevelet adott át Képíró Gyula, megköszönve hozzájárulásukat.

Az ünnepség formai részét követően ökumenikus focitorna kezdődött a református templom udvarán lévő focipályán, délután és este pedig koncertek voltak a közösségi ház tövében felállított szípadon, a Royal Team és a Két haver együttes szórakoztatta a közönséget.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...