Károsan magas ózonkoncentráció
Utoljára módositva: 2019-08-09 10:01:02

Ismét meleg napok elé nézünk, amikor a Környezet-egészségügyi Kockázatok Monitorozásának Országos Központja (CNMRMC) szerint túllépheti az egészségügyi határértéket az ózonkoncentráció.

A Környezet-egészségügyi Kockázatok Monitorozásának Országos Központja (CNMRMC) az ivó- és a fürdővizek minőségével, a foglalkozás-egészségüggyel és a munkahelyi ártalmakkal, az élelmiszer-biztonsággal, azon belül azonban csak speciális területekkel, így a tápszerekkel, táplálékkiegészítőkkel, a dohánytermékek összetevőivel, hulladékkezeléssel, valamint az ultraibolya sugárzással foglalkozik. A CNMRMC most arra figyelmeztet, hogy a nagy melegben több helyen is túllépheti az egészségügyi határértéket az ózonkoncentráció, ezért jó lenne, ha a lakosság megfogadna néhány jótanácsot. A fokozódó napsütéssel ugyanis a levegő ózonszintje is emelkedik, és minél intenzívebb a napsütés, annál magasabb ez az érték. Az autók kipufogógáza és az ipari tevékenységből származó gázok pedig tovább rontják a levegőminőséget, növelik az ózonszintet.

Az érzékeny, beteg és idős emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, erős napsütésben tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább a kora reggeli és késő esti órákban menjenek ki a levegőre! Kánikulában az egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást!

A magasabb légrétegekben levő ózonmennyiség igen hasznos bolygónk élővilága szempontjából, ugyanis kiszűri a napból érkező káros UV-sugarakat. Sajnos az ózonmennyiség csökkenése ebben a magasságban korunk egyik legnagyobb környezeti problémája. A felszín közelében viszont az ózon negatív hatásai kerülnek előtérbe, ugyanis a magas ózonkoncentráció súlyosan károsítja az élő és élettelen környezetet: a fémeket korrodálja, károsítja a gumi- és a műanyag felületeket, a növények gázcserenyílásain keresztül bejutva súlyosan roncsolja a sejteket, levélelhalást, anyagcserezavart, terméshozam-csökkenést okozva. A legveszélyesebb azonban az emberi szervezetre gyakorolt hatása: már rövidebb expozíciós idő — magas koncentrációnak való kitettség — alatt is tapasztalhatunk tüneteket: szem-, torok-, nyálkahártya-irritációt, fejfájást, köhögést. A krónikus hatások között pedig szerepelhet az asztma kialakulása és a tüdőkapacitás csökkenése. A szakemberek szerint ha légúti panaszok jelentkeznek, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...