Károsan magas ózonkoncentráció
Utoljára módositva: 2019-08-09 10:01:02

Ismét meleg napok elé nézünk, amikor a Környezet-egészségügyi Kockázatok Monitorozásának Országos Központja (CNMRMC) szerint túllépheti az egészségügyi határértéket az ózonkoncentráció.

A Környezet-egészségügyi Kockázatok Monitorozásának Országos Központja (CNMRMC) az ivó- és a fürdővizek minőségével, a foglalkozás-egészségüggyel és a munkahelyi ártalmakkal, az élelmiszer-biztonsággal, azon belül azonban csak speciális területekkel, így a tápszerekkel, táplálékkiegészítőkkel, a dohánytermékek összetevőivel, hulladékkezeléssel, valamint az ultraibolya sugárzással foglalkozik. A CNMRMC most arra figyelmeztet, hogy a nagy melegben több helyen is túllépheti az egészségügyi határértéket az ózonkoncentráció, ezért jó lenne, ha a lakosság megfogadna néhány jótanácsot. A fokozódó napsütéssel ugyanis a levegő ózonszintje is emelkedik, és minél intenzívebb a napsütés, annál magasabb ez az érték. Az autók kipufogógáza és az ipari tevékenységből származó gázok pedig tovább rontják a levegőminőséget, növelik az ózonszintet.

Az érzékeny, beteg és idős emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, erős napsütésben tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább a kora reggeli és késő esti órákban menjenek ki a levegőre! Kánikulában az egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást!

A magasabb légrétegekben levő ózonmennyiség igen hasznos bolygónk élővilága szempontjából, ugyanis kiszűri a napból érkező káros UV-sugarakat. Sajnos az ózonmennyiség csökkenése ebben a magasságban korunk egyik legnagyobb környezeti problémája. A felszín közelében viszont az ózon negatív hatásai kerülnek előtérbe, ugyanis a magas ózonkoncentráció súlyosan károsítja az élő és élettelen környezetet: a fémeket korrodálja, károsítja a gumi- és a műanyag felületeket, a növények gázcserenyílásain keresztül bejutva súlyosan roncsolja a sejteket, levélelhalást, anyagcserezavart, terméshozam-csökkenést okozva. A legveszélyesebb azonban az emberi szervezetre gyakorolt hatása: már rövidebb expozíciós idő — magas koncentrációnak való kitettség — alatt is tapasztalhatunk tüneteket: szem-, torok-, nyálkahártya-irritációt, fejfájást, köhögést. A krónikus hatások között pedig szerepelhet az asztma kialakulása és a tüdőkapacitás csökkenése. A szakemberek szerint ha légúti panaszok jelentkeznek, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...