Kárt okoznak és balesetveszélyesek is a juhok
Utoljára módositva: 2013-12-18 09:02:32

Gondot okoznak az illegálisan legelő bárányok: hétfő este egy kamionsofőr belehajtott egy felügyelet nélküli juhnyájba Gencs határában, míg vasárnap egy nyáj sétált át a Decebal hídon.

 

Az illegálisan legelő juhnyájak sok gondot okoznak a szatmáriaknak

Az illegálisan legeltetett juhnyájak évek óta problémát jelentenek a lakosságnak. Az egyik probléma az, hogy jelentős kárt okoznak a mezőgazdasági területekben, míg máskor az úttesten haladva egyik legelőről a másikra, a közlekedésben okoznak fennakadást. Nem szokványos eset történt hétfő este 20.40 órakor, amikor a Nagykároly és Gencs közötti országúton egy 40 éves Szilágy megyei férfi nehézgépjárművét vezetve belehajtott egy felügyelet nélkül hagyott juhnyájba. Az incidens következtében 30 juh elpusztult, míg 50 állat megsérült. Az okozott kár értéke megközelítőleg 9000 lej. A helyszínelés ideje alatt rövid ideig állt a forgalom. A sofőr ellen gondatlanságból elkövetett károkozás miatt indítanak eljárást, míg a juhászt a nem megfelelően jelzett juhnyáj tereléséért és annak felügyelet nélkül hagyásáért megbírságolták. Ugyancsak tegnap került nyilvánosságra az egyik legnagyobb közösségi oldalon egy felvétel, melyből kiderül, hogy vasárnap este egy juhnyáj haladt át Szatmárnémetiben a Decebal hídon a Burgya-sarok irányából a Romana tér irányába, egy sávot teljesen elfoglalva. A felvétel tanúsága szerint egy rendőrautó eközben kelt át a hídon, azonban a rendőrök nem avatkoztak közbe. Szintén a juhnyájak illegális legeltetése volt a téma tegnap a prefektusi fogadóórán, két, Nagyréten élő személy azt panaszolta el a kormánybiztosnak, hogy F. Ioan juhnyája évek óta jelentős kárt okoz a termőföldjeiken. Annak ellenére, hogy egy vegyes bizottság is járt a helyszínen, semmilyen előrelépés nem történt az ügyben. Eugeniu Avram kormánybiztos elrendelte, hogy Liviu Tăut, a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség parancsnok-helyettese személyesen foglalkozzon a nagyréti lakosok ügyével, s a törvény előírásai alapján járjanak el a szabálysértőkkel. A juhnyájak vándorlásával kapcsolatosan Avram és Tăut elmondta, hogy a más megyéből érkező juhnyájak kísérői engedélyt kellene hogy kérjenek a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságtól (DSVSA). Amennyiben a megyében tartott juhokat visznek egyik helyről a másikra, nincs szükség semmilyen típusú jóváhagyásra, azonban magántulajdonban levő telkeken nem haladhatnak át, és legkevésbé okozhatnak azokban kárt.

A Decebal hídon vasárnap áthaladó juhnyáj esetét kivizsgálják, az illegálisan legelő juhnyájakat őrző juhászokat és azok tulajdonosait pénzbírsággal sújthatják a rend őrei, azonban ellenük semmilyen eljárás nem indul, így a bíróságon nem kell felelniük a szabálysértésért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 23.
Figyelmetlen és kissé szétszórt. Egy új szerelem tereli el a figyelmét. Választottja nagyon megtisztelőnek érzi, hogy gondolt rá.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...