Kárt okoznak és balesetveszélyesek is a juhok
Utoljára módositva: 2013-12-18 09:02:32

Gondot okoznak az illegálisan legelő bárányok: hétfő este egy kamionsofőr belehajtott egy felügyelet nélküli juhnyájba Gencs határában, míg vasárnap egy nyáj sétált át a Decebal hídon.

 

Az illegálisan legelő juhnyájak sok gondot okoznak a szatmáriaknak

Az illegálisan legeltetett juhnyájak évek óta problémát jelentenek a lakosságnak. Az egyik probléma az, hogy jelentős kárt okoznak a mezőgazdasági területekben, míg máskor az úttesten haladva egyik legelőről a másikra, a közlekedésben okoznak fennakadást. Nem szokványos eset történt hétfő este 20.40 órakor, amikor a Nagykároly és Gencs közötti országúton egy 40 éves Szilágy megyei férfi nehézgépjárművét vezetve belehajtott egy felügyelet nélkül hagyott juhnyájba. Az incidens következtében 30 juh elpusztult, míg 50 állat megsérült. Az okozott kár értéke megközelítőleg 9000 lej. A helyszínelés ideje alatt rövid ideig állt a forgalom. A sofőr ellen gondatlanságból elkövetett károkozás miatt indítanak eljárást, míg a juhászt a nem megfelelően jelzett juhnyáj tereléséért és annak felügyelet nélkül hagyásáért megbírságolták. Ugyancsak tegnap került nyilvánosságra az egyik legnagyobb közösségi oldalon egy felvétel, melyből kiderül, hogy vasárnap este egy juhnyáj haladt át Szatmárnémetiben a Decebal hídon a Burgya-sarok irányából a Romana tér irányába, egy sávot teljesen elfoglalva. A felvétel tanúsága szerint egy rendőrautó eközben kelt át a hídon, azonban a rendőrök nem avatkoztak közbe. Szintén a juhnyájak illegális legeltetése volt a téma tegnap a prefektusi fogadóórán, két, Nagyréten élő személy azt panaszolta el a kormánybiztosnak, hogy F. Ioan juhnyája évek óta jelentős kárt okoz a termőföldjeiken. Annak ellenére, hogy egy vegyes bizottság is járt a helyszínen, semmilyen előrelépés nem történt az ügyben. Eugeniu Avram kormánybiztos elrendelte, hogy Liviu Tăut, a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség parancsnok-helyettese személyesen foglalkozzon a nagyréti lakosok ügyével, s a törvény előírásai alapján járjanak el a szabálysértőkkel. A juhnyájak vándorlásával kapcsolatosan Avram és Tăut elmondta, hogy a más megyéből érkező juhnyájak kísérői engedélyt kellene hogy kérjenek a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságtól (DSVSA). Amennyiben a megyében tartott juhokat visznek egyik helyről a másikra, nincs szükség semmilyen típusú jóváhagyásra, azonban magántulajdonban levő telkeken nem haladhatnak át, és legkevésbé okozhatnak azokban kárt.

A Decebal hídon vasárnap áthaladó juhnyáj esetét kivizsgálják, az illegálisan legelő juhnyájakat őrző juhászokat és azok tulajdonosait pénzbírsággal sújthatják a rend őrei, azonban ellenük semmilyen eljárás nem indul, így a bíróságon nem kell felelniük a szabálysértésért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...