Kártérítés tízezer utasnak
Utoljára módositva: 2019-08-16 19:37:03

Nagyon sok pénzt nem követelnek vissza a romániai utasok a repülőjáratok késése vagy törlése miatt. Tavaly nyáron 23 ezer utasnak lett volna joga ehhez, de csak tízezren éltek a lehetőséggel.

Az economica.net gazdasági hírportál szerint nagyon sokan nem kérnek kártérítést abban az esetben, ha késik a repülőjük vagy törlik a járatukat, pedig a 261/2004 európai direktíva alapján joguk lenne ehhez, ráadásul idejük is lenne rá bőven, hiszen az incidenstől számított két éven belül megtehetik. Az erre jogosultak a leggyakrabban azért nem kérnek kártérítést, mert egyszerűen nincsenek tisztában a lehetőségeikkel — állítják a szakemberek. Tavaly nyáron például tízezer hazai utas kért kártérítést, további 13 ezer viszont, akinek joga lett volna hozzá, mindeddig nem élt a lehetőséggel. A legtöbbjük járata Bukarestből szállt volna fel, de sokan ütköztek problémákba Kolozsváron és Jászvásáron is. A szatmári utasok közül a tavaly nyári szezonban 150-en kérhettek volna kártérítést késés vagy járattörlés miatt, de mindössze 60-an éltek a jogukkal.

A légiutasok járattörlés és jelentős késés esetén alkalmazandó jogai és a légitársaságok kártérítési felelőssége ugyanúgy vonatkozik a hagyományos — például Air France-KLM, Lufthansa, British Airways — és a fapados — Wizz Air, Ryanair, easyJet — légitársaságokra is, és független attól, hogy az utas milyen áron vásárolta a repülőjegyét. Jelentős késésnek számít, ha a járat tervezett és tényleges indulási ideje között eltelt idő: legfeljebb 1500 km-es járat esetén kettő vagy több óra; az Unión belüli, legalább 1500 km-es járatok, illetve egyéb, 1501 és 3000 km közötti járatok esetén három vagy több óra; illetve minden egyéb járat esetén négy vagy több óra. Ha a légitársaság megtagadja a beszállítást, vagy törli a járatot, vagy ha a gép több mint 3 órás késéssel érkezik meg a jegyen feltüntetett célrepülőtérre, a fentieken túl, az útvonal hosszától függően akár 600 euró kártérítésre lehet jogosult az utas. A kártérítési igényt lehetőleg minél hamarabb, de legkésőbb az utazás dátumát követő 2 éven belül kell benyújtani. Az érintett utazás e-ticket visszaigazolásait és/vagy beszállókártyáit célszerű megőrizni.

Azt sem árt tudni, hogy a légitársaság bizonyos esetekben — az útvonal hosszától és a késés időtartamától függően — köteles frissítőket, ételt, kommunikációs lehetőséget — például ingyen telefonhívást — és ha szükséges, szállást is biztosítani.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...