Kártya-trükk. Kémkednek a memóriák?
Utoljára módositva: 2014-01-07 11:46:15

Nem, nem a piros hetest fogom átváltoztatni tök ásszá, nem. És nem is magyar, francia vagy tarokk-kártyáról szólok, hanem a memóriakártyákról — SD-nek (Secure Digital) is ismerjük —, amelyeket előszeretettel használunk majdnem az összes elektronikus kütyünkben, legyen az laptop, asztali számítógép, telefon, GPS, fényképezőgép vagy játékkonzol.

Megpróbálom közérthetően leírni azt, amit a múlt év végi Chaos Congress-nek nevezett, csakis szakembereknek tartott konferencián két fiatal amerikai diák közölt az amúgyis kémkedésre, titkosításra meg a titkosítások feltörésére allergiás emberekkel.

Mindenki, akit kicsit is érint a dolog, úgy gondolja, hogy a számítógépbe vagy telefonba dugott SD vagy SDHC (Secure Digital High Capacity) kártya mást sem csinál, mint hogy megjegyzi, eltárolja az adatokat, majd a felhasználó utasítására visszajátssza azokat. Kivehetem, betehetem, kölcsönadhatom, letörölhetem, és újra használhatom. Na de van itt más is!

A két amerikai diák azt kutatta, hogy miért csak töredéke használható a kártyán fizikailag jelen lévő memória-csipeknek. Mert ugye van ilyen kártya 64 megabájtostól akár 64 gigabájtos kapacitásig, miközben a mérete mindnek ugyanakkora, ugyanúgy néznek ki.

A két fiatal rájött, hogy a gyártás során — amely százmilliárdos tételekben folyik, leginkább Távol-Keleten — nagyon sok a hibás memória-csip, de ezek ellenőrzése lehetetlen már csak piciny méretük miatt is. És csak akkor sül ki a valós kapacitásról szóló igazság, amikor a csip már be van szerelve a kis műanyag dobozkába. Akár 60—70 százalékuk is hibás lehet, de 20 százalékuk biztosan az. Ezért szerelnek minden kártyába egy kis elektronikát, pici processzorral és programocskával, ami használat közben irányítja az adatokat a használható csipek között.

Amikor ebbe alaposabban belenéztek, rájöttek, hogy nem csak ennyit tud az a kis plusz-elektronika. Mivel ez a szakterületük az egyetemen, beleolvastak a csipet irányító programocskába, és mit találtak? Kémprogramot! Pontosabban olyan utasításokat, hogy a kártyára rátöltött adatokat másolatban eltárolja, hogy majd adott körülmények között, a felhasználó tudta nélkül, elküldhesse — mondjuk az internetre csatlakozó számítógép vagy épp az okostelefon segítégével — az arra kíváncsi szervnek. Ilyen módon aztán a mellékhelyiségben önmagát diszkréten lefényképező ( selfie-ző) kiscsaj hamarosan adatállomány lehet valahol egy szerveren, vagy a névnapi miccsek képén visszaszámolhatják a tavalyi jövedelmünk be nem fizetett adóját. Hátborzongató, nem?!

Most mondhatja valaki hogy ez paranoia, rémeket látunk, felesleges az aggodalom. Nem hiszem, hogy felesleges lenne, mert alkalomadtán ha olyat mondunk, teszünk, oda megyünk és olyannal találkozunk, aki az állam bácsinak — éppen akkor — nem tetszik, minden a legapróbb részletekig esetleg ellenünk fordulhat. Sajnos, volt rá nagyon sok példa, főleg az utóbbi 20—24 évben.

Ma, amikor mindenütt van drót nélküli (wireless, WiFi) internet-elérési lehetőség, és repkednek a hangtalan kém-drónok a fejünk felett, mindenben van fényképező és hangfelvevő, a kaputelefontól a cigarettásdobozig képes fellépni az internetre, még az a bizonyos vécés környezet is publikus lehet. Egyelőre természetesen sem nem állam-, sem nem kormányellenes az ott végzett kis- vagy nagydolog. Ma még nem az, de akármikor az lehet…

Szerémy Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 11:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...