Katasztrófavédelem önkéntesekkel
Utoljára módositva: 2013-09-13 09:52:48

Helyi, önkéntesekből álló katasztrófavédelmi csoportok megalakulását, valamint a civilek és a hatóságok együttműködését segíti a Caritas. Az első egységeket Krasznabélteken hozzák létre.

 

Megállapodást írt alá a Caritas és a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége

A vészhelyzetek elhárítása, illetve a hatékony élet- és kármentési tevékenység megszervezése érdekében helyi önkéntes katasztrófavédelmi egységek megalakítását tűzte ki célul a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet. A munkába a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségét is bevonják, a jövőbeli együttműködés kereteinek megalkotása érdekében tegnap egy szerződést is aláírt Löchli Tünde, a Caritas igazgatója és Dan Gheorghe tűzoltóparancsnok. A tevékenységeket, mint elhangzott, Thomas Hackl, a Caritas országos katasztrófavédelmi projektjének vezetője irányítja majd, aki az ország számos pontján kapcsolódott be az elmúlt években mentő-, illetve segélyakciókba. Mivel a statisztikák szerint az utóbbi időben a legtöbb riasztás Krasznabéltekről, illetve a községhez tartozó falvakból érkezett a sürgősségi helyzetek felügyelőségéhez, úgy döntöttek, hogy itt kezdik a munkát — a tervek szerint a katasztrófa-elhárításba bekapcsolódni hajlandó helybéliek számára képzéseket tartanak, melyek során felkészítik őket a beavatkozásra. A diákoknak is szerepet szánnak a kezdeményezők, akik magyar és román nyelvű tankönyveket is készítettek számukra, melyekből minden alapvető tudnivalót elsajátíthatnak. Amint Thomas Hackl kifejtette: tapasztalatai szerint nagyon eredményes munkát képesek végezni a helyi lakosok vészhelyzet esetén, amennyiben felkészülten és összehangoltan kapcsolódnak be a hivatásosak akcióiba. Példaként felhozta az egyik, Neamţ megyei árvíz által veszélyeztetett faluban alakult csapat munkáját, ahol egy 2008-as komoly árvizet követően kezdett el dolgozni. Mint elmondta: a víz 2010-ben is elöntötte a települést, azonban a helybéliek ahelyett, hogy ölbe tett kézzel várták volna a segítséget, munkához láttak, és a fiatalok például kitakarították az idősek házait. Hozzátette: ez pénzbe nem került, a rászorulóknak viszont óriási segítséget jelentett.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...