Katona Mihályra emlékeztek Érden
Utoljára módositva: 2014-10-07 11:00:23

Szatmár szülöttére, a 19. századi magyar földrajztudomány kiemelkedő alakjára, Katona Mihályra emlékeztek nemrég egy konferencia keretében a magyarországi Érden — számolt be lapunknak Fazekas Lóránd nyugalmazott földrajztanár, az esemény meghívott előadója.

 

Fazekas Lóránd nyugalmazott földrajztanár „Bizonylatok Katona Mihály családjának szatmári éveiről” címmel tartott előadást a búcsi konferencián

Katona Mihály szakmai eredményeire ezidáig csak kevés figyelmet fordított a tudomány. Éppen ezért volt nagy jelentőségű az idei konferencia, amelyen az előadók bemutatták a nevelő, tanító és tudós alakját, két fontos művét boncolgatták — földrajzi szaknyelvét, földrajzi világképét.

250 évvel ezelőtt, 1764. október 6-án Szatmárnémetiben látta meg a napvilágot Katona Mihály református lelkipásztor, kiváló földrajztudós. Közel két évtizeden át, 1803-tól 1822. május 9-én bekövetkezett haláláig református lelkipásztorként szolgált Búcson, és az itteni temetőben alussza örök álmát. A búcsiak 1999-ben róla nevezték el a helyi magyar alapiskolát, és azóta minden esztendő novemberében megrendezik a Katona Mihály Napokat.

Az idei jeles születési évforduló és fő művének, „A föld mathematikai leírása a világ alkotmányával együtt” című könyve megjelenésének 200. évfordulója kínálta az alkalmat, hogy az érdi Magyar Földrajzi Múzeum egy tudományos konferencia keretében idézze fel ennek a kiemelkedő férfiúnak az alakját, mindenekelőtt a földrajztudomány területén végzett irodalmi munkásságának a fényében – mesélte lapunknak Fazekas Lóránd. Tizennégy előadás hangzott el a konferencián, ezek többsége a két legfontosabb Katona-művet boncolgatta. Az első, már említett mű érdekessége, hogy 1814-ben maga Katona Mihály adta ki, első felesége szüleinek finanszírozásával. A második, bővített kiadás pedig már a fia közbenjárása révén jelenhetett meg, ebbe a kor újabb eredményeit is beépítette. A második kötet kiadását Trattner János pesti nyomdász vállalta fel úgy, hogy előfizetőket gyűjtött rá. Szatmár megyéből hárman rendelték ezt meg — Mándi József táblabíró, Szirmay György megyei jegyző és Isaák Sámuel alispán —, de sajnos ezeket nem sikerült fellelni.

 

Tisztázott születésnap

 

A nyugalmazott földrajztanár „Bizonylatok Katona Mihály családjának szatmári éveiről” címmel tartott előadást, amelyből sok érdekesség kiderült a földrajztudós életéről. Az interneten és különböző írásokban nem tisztázott, hogy mikor született a szatmári tudós, egyes források 1764. október 9-ét jelölik meg, másutt pedig egy novemberi időpont szerepel — Fazekas Lóránd kutatásai során azonban megtalálta a Láncos-templom anyakönyvét a levéltárban, így sikerült megtudni azt, hogy Katona Mihály 1764. október 6-án született Szatmáron.

Katona Mihály édesapja 44 évesen kötött először házasságot a 31 éves Magyaros Borbálával, 1758-ban, a Láncos-templomban. Alig kétéves házasság után azonban Borbála elhunyt, 1762-ben az özvegy újranősült és elvette a húszéves Czégényi Erzsébetet, akitől öt gyermeke született: az elsőszülöttjük volt Katona Mihály. A gyermek Katona a szatmári Református Kollégiumban végezte el az elemi osztályokat és két év grammatikai osztályt. Ezekről az évekről azonban nem maradtak fenn dokumentumok, a Református Kollégium anyakönyve, dokumentumai ugyanis hiányoznak, így nem tudni, hogy milyen jegyeket szerzett, kik oktatták, és kik voltak az iskolatársai.

Hat év után azonban, mivel a felsőbb osztályokat a szatmári iskolában megszüntették, a diák Katona Mihálynak másutt kellett folytatnia a tanulmányait. Szülei Debrecenbe küldik, itt a teológián tanul tovább.

„Azt, hogy az édesapja mivel foglalkozott, nem tudni, de valószínűnek tartom, hogy céhmester volt. Fiát értelmiségi pályára szánta, ehhez pedig megvolt az anyagi háttere” — magyarázta Fazekas Lóránd. Azt, hogy a család tehetős volt, az is bizonyítja, hogy az édesapát és mindkét feleségét prédikációs temetéssel kísérték utolsó útjukra — ezt abban a korban csak a vagyonosabbak tudták kifizetni.

Idősebb Katona Mihály 1785-ben hunyt el, 68 éves korában, 44 évesen özvegyen maradt felesége azonban alig három hónap után újra férjhez ment, a 29 éves Pásztor Jánoshoz. „Úgy gondolom, hogy édesanyja, Erzsébet, olyan férjet választott, aki tovább tudta működtetni a vállalkozást. Valószínű, hogy nem csak értette a szakma csínját-bínját, de már korábban is nekik dolgozott” — magyarázta a földrajztanár.

 

A földrajztudós jelentősége

 

Katona Mihályt debreceni teológiai tanulmányai során előbb köztanítóvá, majd szeniorrá választották. A kor szokásához híven megjárta a nyugat-európai egyetemeket is: Frankfurtban, Lipcsében és Jénában tanult. Ott ismerkedett meg közelebbről a természettudományokkal, hogy majd ezekben fejtsen ki úttörő munkásságot. Hazatérve Komáromban ajánlanak neki tanári állást, ahol az iskola egyik alapítója is lesz, majd a búcsi református közösség meghívására lelkipásztoruk lesz. Itt is nősül meg, elveszi a komáromi református kurátor lányát, Szarka Évát, aki viszont korán elhunyt. Katona így egy második házasságra kényszerül, elveszi Kováts Szófiát. Két feleségétől nyolc gyermeke születik. Lelkipásztori munkája mellett rengeteget olvas, ismeri a tudományos munkákat, levelezéssel áll kapcsolatban a kor tudós személyiségeivel.

„Katona Mihály fő érdeme, hogy megalkotja az addig nem létező természeti földrajzot — a különböző tudományokból összerakva a földrajznak egy új ágát” — magyarázta Fazekas Lóránd. Művét azonban magyar nyelven írja, így akkor nem tesz szert nagy ismertségre. Húsz évvel később a német Alexander von Humboldt természettudós és utazó összegzi hasonlóképpen a tudományokat, világnyelven írt munkája pedig hamar népszerű lesz, így őt fogadják el a földrajz egyik új tudományágának megalkotójaként.

„Szatmárnak illik megismerni és ápolni Katona Mihály emlékét, ebben pedig a földrajztanároknak is nagy szerepe van” — hangsúlyozta Fazekas Lóránd. Mint megtudtuk, már folyamatban van, hogy Szatmár neves személyiségeinek emlékművére felkerüljön a földrajztudós neve is, több iskolában pedig évről évre megemlékeznek Katona Mihályról. A szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola partnerkapcsolatban áll a búcsi Katona Mihály Általános Iskolával, legutóbbi találkozójuk alkalmával pedig nem maradt ki a megemlékezésükből az sem, hogy a Református Gimnázium udvarán lévő táblánál is leróják tiszteletüket. Emellett pedig az Ady Endre Társaság is szívügyének tartja Katona emlékének őrzését és tudós alakjának népszerűsítését — összegezte a nyugalmazott földrajztanár.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. június 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...