Katona Mihályra emlékeztek Érden
Utoljára módositva: 2014-10-07 11:00:23

Szatmár szülöttére, a 19. századi magyar földrajztudomány kiemelkedő alakjára, Katona Mihályra emlékeztek nemrég egy konferencia keretében a magyarországi Érden — számolt be lapunknak Fazekas Lóránd nyugalmazott földrajztanár, az esemény meghívott előadója.

 

Fazekas Lóránd nyugalmazott földrajztanár „Bizonylatok Katona Mihály családjának szatmári éveiről” címmel tartott előadást a búcsi konferencián

Katona Mihály szakmai eredményeire ezidáig csak kevés figyelmet fordított a tudomány. Éppen ezért volt nagy jelentőségű az idei konferencia, amelyen az előadók bemutatták a nevelő, tanító és tudós alakját, két fontos művét boncolgatták — földrajzi szaknyelvét, földrajzi világképét.

250 évvel ezelőtt, 1764. október 6-án Szatmárnémetiben látta meg a napvilágot Katona Mihály református lelkipásztor, kiváló földrajztudós. Közel két évtizeden át, 1803-tól 1822. május 9-én bekövetkezett haláláig református lelkipásztorként szolgált Búcson, és az itteni temetőben alussza örök álmát. A búcsiak 1999-ben róla nevezték el a helyi magyar alapiskolát, és azóta minden esztendő novemberében megrendezik a Katona Mihály Napokat.

Az idei jeles születési évforduló és fő művének, „A föld mathematikai leírása a világ alkotmányával együtt” című könyve megjelenésének 200. évfordulója kínálta az alkalmat, hogy az érdi Magyar Földrajzi Múzeum egy tudományos konferencia keretében idézze fel ennek a kiemelkedő férfiúnak az alakját, mindenekelőtt a földrajztudomány területén végzett irodalmi munkásságának a fényében – mesélte lapunknak Fazekas Lóránd. Tizennégy előadás hangzott el a konferencián, ezek többsége a két legfontosabb Katona-művet boncolgatta. Az első, már említett mű érdekessége, hogy 1814-ben maga Katona Mihály adta ki, első felesége szüleinek finanszírozásával. A második, bővített kiadás pedig már a fia közbenjárása révén jelenhetett meg, ebbe a kor újabb eredményeit is beépítette. A második kötet kiadását Trattner János pesti nyomdász vállalta fel úgy, hogy előfizetőket gyűjtött rá. Szatmár megyéből hárman rendelték ezt meg — Mándi József táblabíró, Szirmay György megyei jegyző és Isaák Sámuel alispán —, de sajnos ezeket nem sikerült fellelni.

 

Tisztázott születésnap

 

A nyugalmazott földrajztanár „Bizonylatok Katona Mihály családjának szatmári éveiről” címmel tartott előadást, amelyből sok érdekesség kiderült a földrajztudós életéről. Az interneten és különböző írásokban nem tisztázott, hogy mikor született a szatmári tudós, egyes források 1764. október 9-ét jelölik meg, másutt pedig egy novemberi időpont szerepel — Fazekas Lóránd kutatásai során azonban megtalálta a Láncos-templom anyakönyvét a levéltárban, így sikerült megtudni azt, hogy Katona Mihály 1764. október 6-án született Szatmáron.

Katona Mihály édesapja 44 évesen kötött először házasságot a 31 éves Magyaros Borbálával, 1758-ban, a Láncos-templomban. Alig kétéves házasság után azonban Borbála elhunyt, 1762-ben az özvegy újranősült és elvette a húszéves Czégényi Erzsébetet, akitől öt gyermeke született: az elsőszülöttjük volt Katona Mihály. A gyermek Katona a szatmári Református Kollégiumban végezte el az elemi osztályokat és két év grammatikai osztályt. Ezekről az évekről azonban nem maradtak fenn dokumentumok, a Református Kollégium anyakönyve, dokumentumai ugyanis hiányoznak, így nem tudni, hogy milyen jegyeket szerzett, kik oktatták, és kik voltak az iskolatársai.

Hat év után azonban, mivel a felsőbb osztályokat a szatmári iskolában megszüntették, a diák Katona Mihálynak másutt kellett folytatnia a tanulmányait. Szülei Debrecenbe küldik, itt a teológián tanul tovább.

„Azt, hogy az édesapja mivel foglalkozott, nem tudni, de valószínűnek tartom, hogy céhmester volt. Fiát értelmiségi pályára szánta, ehhez pedig megvolt az anyagi háttere” — magyarázta Fazekas Lóránd. Azt, hogy a család tehetős volt, az is bizonyítja, hogy az édesapát és mindkét feleségét prédikációs temetéssel kísérték utolsó útjukra — ezt abban a korban csak a vagyonosabbak tudták kifizetni.

Idősebb Katona Mihály 1785-ben hunyt el, 68 éves korában, 44 évesen özvegyen maradt felesége azonban alig három hónap után újra férjhez ment, a 29 éves Pásztor Jánoshoz. „Úgy gondolom, hogy édesanyja, Erzsébet, olyan férjet választott, aki tovább tudta működtetni a vállalkozást. Valószínű, hogy nem csak értette a szakma csínját-bínját, de már korábban is nekik dolgozott” — magyarázta a földrajztanár.

 

A földrajztudós jelentősége

 

Katona Mihályt debreceni teológiai tanulmányai során előbb köztanítóvá, majd szeniorrá választották. A kor szokásához híven megjárta a nyugat-európai egyetemeket is: Frankfurtban, Lipcsében és Jénában tanult. Ott ismerkedett meg közelebbről a természettudományokkal, hogy majd ezekben fejtsen ki úttörő munkásságot. Hazatérve Komáromban ajánlanak neki tanári állást, ahol az iskola egyik alapítója is lesz, majd a búcsi református közösség meghívására lelkipásztoruk lesz. Itt is nősül meg, elveszi a komáromi református kurátor lányát, Szarka Évát, aki viszont korán elhunyt. Katona így egy második házasságra kényszerül, elveszi Kováts Szófiát. Két feleségétől nyolc gyermeke születik. Lelkipásztori munkája mellett rengeteget olvas, ismeri a tudományos munkákat, levelezéssel áll kapcsolatban a kor tudós személyiségeivel.

„Katona Mihály fő érdeme, hogy megalkotja az addig nem létező természeti földrajzot — a különböző tudományokból összerakva a földrajznak egy új ágát” — magyarázta Fazekas Lóránd. Művét azonban magyar nyelven írja, így akkor nem tesz szert nagy ismertségre. Húsz évvel később a német Alexander von Humboldt természettudós és utazó összegzi hasonlóképpen a tudományokat, világnyelven írt munkája pedig hamar népszerű lesz, így őt fogadják el a földrajz egyik új tudományágának megalkotójaként.

„Szatmárnak illik megismerni és ápolni Katona Mihály emlékét, ebben pedig a földrajztanároknak is nagy szerepe van” — hangsúlyozta Fazekas Lóránd. Mint megtudtuk, már folyamatban van, hogy Szatmár neves személyiségeinek emlékművére felkerüljön a földrajztudós neve is, több iskolában pedig évről évre megemlékeznek Katona Mihályról. A szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola partnerkapcsolatban áll a búcsi Katona Mihály Általános Iskolával, legutóbbi találkozójuk alkalmával pedig nem maradt ki a megemlékezésükből az sem, hogy a Református Gimnázium udvarán lévő táblánál is leróják tiszteletüket. Emellett pedig az Ady Endre Társaság is szívügyének tartja Katona emlékének őrzését és tudós alakjának népszerűsítését — összegezte a nyugalmazott földrajztanár.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...