Kedves, szerethető üdülővaros fesztiválja
Utoljára módositva: 2019-07-21 19:00:38

A közösség ünnepeként határozták meg az immár sokadik alkalommal megtartott tasnádi városnapi rendezvényt, a Tasnádi Nyári Fesztivált. A rendezvény szombat délután vette kezdetét, és vasárnap este, a Republic koncertjével zárult, méghozzá sok ezer ember részvételével.

A szervezők, azaz az önkormányzat munkatársai saját bevallásuk szerint is igyekeztek mindenki számára kikapcsolódási lehetőséget nyújtani. A gyerekeket például önkéntes feliratú pólókat viselő fiatalok várták, és arcfestésen, hennázáson vehettek részt.

A tasnádi városnapi rendezvények sajátossága a helyszín. A kisváros — amely egyre inkább mint üdülőváros határozza meg önmagát — egy központi utcáját zárják le a forgalom elől a hétvégi fesztivál apropóján. Az út a régi hivatal felé emelkedik, mégpedig aránylag nagy szögben. Az út mentén árusok tömege várja látványos portékáival a fesztiválozókat. Vattacukortól kezdve lacikonyhai termékek garmadája, öklözőautomata, szerencsekerék, továbbá számos ajándék- és emléktárgy várja, hogy gazdára leljen. Ezen a sétányon vonultak le szombat délután a helyi mazsoretteket követve a zilahi fúvósok. Utánuk jöttek a helyhatósági, megyei vezetők, illetve a testvértelepülések küldöttei. A színpadra állt a notabilitás-sokadalom. Grieb Csaba polgármester üdvözölte a „kedves tasnádiakat”és az idelátogatókat. Mint kifejtette, a városvezetőségnek idén is sokrétű, minél többeknek tartalmas kikapcsolódási lehetőséget biztosító rendezvényt volt célja megszervezni. „Külön kiemelem a gyerekeknek szóló programokat, amelyek a tasnádi gyerekeknek szólnak, valamint mindahány gyereknek, aki ezen a délutánon itt lesz nálunk, a városunkban” — fogalmazott, majd nyomatékosította: „Az az álláspontom, hogy ezek a rendezvények (mármint a városnapiak — a szerző megj.) a felnőttek mellett a gyerekekhez is kell hogy szóljanak, hiszen ők a jövőnk zálogai. Biztos vagyok abban, hogy mindannyian egy jobb jövőért küzdünk, egy jobb jövőért magunk számára, illetve a gyerekek számára.” Az elöljáró beszélt arról is, hogy az élhető mindennapokat beruházásokkal lehet biztosítani, és fel is sorolt néhányat. Például beszélt a Tasnád üdülőváros jellegét meghatározó termálfürdő jövőjének biztosításáról — új kutat is fúrattak, hogy biztosítani tudják a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhozamot. A jövő évben esedékes helyhatósági választásokra is utalt; elmondta például, hogy szerinte a folytonosság a feltétele a sikeres városvezetésnek, a beruházások folytatásának.

Kiskasza Balázs alpolgármester magyar nyelven üdvözölte a jelenlévőket. A település múltjáról szólt, és hangoztatta, hogy a kedvező jövő az üdülővárosisághoz kötődik. Megemlítette ugyanakkor, hogy a közösség összetartása teszi mindezt élhetővé, megélhetővé. Ennek jegyében kívánt kellemes közösségi ünnepet a részvevőknek. Kedves, szerethető, üdülővaros — foglalta össze három kifejezésben a mondandóját. Mint fogalmazott: „A városnap lényege az ember és az emberi kapcsolatok.” A megyei önkormányzat képviseletében Nagy Szabolcs megyemenedzser üdvözölte a tasnádiakat, de a testvértelepülések jelen lévő képviselői is „szóhoz jutottak”: a szlovéniaiak, a lengyelországiak, illetőleg a magyarországiak (a kínaiak üdvözletét a polgármester adta át). Utóbbiak közül Csenger, Budapest Kispest kerületének és Vép városnak az elöljárói beszéltek arról, hogy számos közös élmény fűzi mind valóságosabbá az együttműködéseket a városok lakosai között. Például jelenleg is tasnádi fiatalok üdülnek a kispestiek Balaton-parti nyaralójában, és a magyarországi városokból is rendszeresen jönnek ide fiatalok. Mint elhangzott, nagyon szívesen teszik, maradandó élményekkel távoznak.

A szép szavak után a város amolyan himnuszát, egy Tasnádról szóló, 19 éve született könnyűzenei dalocskát adott elő a szerző, illetve annak egy megújított, 2019-hez igazított változatát. Ezt követően a mazsorettek álltak színpadra — ahogy lenni szokott, számos szülő tapsolta lelkesen az amúgy valóban lelkes és odaadó gyerekeket. Jöttek a helyi iskolások: román, magyar és német táncokat adtak elő. Bohócok kedveskedtek a továbbiakban, majd kezdetét vette a koncertek sora — több ezer ember vett részt ezeken. Minden bizonnyal így történt ez vasárnap este — lapzártánk után — is. Akkor például a legendás Republic együttes adott élő koncertet, Cipő nélkül, de Cipőhöz méltó odaadással.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...