Kedves, szerethető üdülővaros fesztiválja
Utoljára módositva: 2019-07-21 19:00:38

A közösség ünnepeként határozták meg az immár sokadik alkalommal megtartott tasnádi városnapi rendezvényt, a Tasnádi Nyári Fesztivált. A rendezvény szombat délután vette kezdetét, és vasárnap este, a Republic koncertjével zárult, méghozzá sok ezer ember részvételével.

A szervezők, azaz az önkormányzat munkatársai saját bevallásuk szerint is igyekeztek mindenki számára kikapcsolódási lehetőséget nyújtani. A gyerekeket például önkéntes feliratú pólókat viselő fiatalok várták, és arcfestésen, hennázáson vehettek részt.

A tasnádi városnapi rendezvények sajátossága a helyszín. A kisváros — amely egyre inkább mint üdülőváros határozza meg önmagát — egy központi utcáját zárják le a forgalom elől a hétvégi fesztivál apropóján. Az út a régi hivatal felé emelkedik, mégpedig aránylag nagy szögben. Az út mentén árusok tömege várja látványos portékáival a fesztiválozókat. Vattacukortól kezdve lacikonyhai termékek garmadája, öklözőautomata, szerencsekerék, továbbá számos ajándék- és emléktárgy várja, hogy gazdára leljen. Ezen a sétányon vonultak le szombat délután a helyi mazsoretteket követve a zilahi fúvósok. Utánuk jöttek a helyhatósági, megyei vezetők, illetve a testvértelepülések küldöttei. A színpadra állt a notabilitás-sokadalom. Grieb Csaba polgármester üdvözölte a „kedves tasnádiakat”és az idelátogatókat. Mint kifejtette, a városvezetőségnek idén is sokrétű, minél többeknek tartalmas kikapcsolódási lehetőséget biztosító rendezvényt volt célja megszervezni. „Külön kiemelem a gyerekeknek szóló programokat, amelyek a tasnádi gyerekeknek szólnak, valamint mindahány gyereknek, aki ezen a délutánon itt lesz nálunk, a városunkban” — fogalmazott, majd nyomatékosította: „Az az álláspontom, hogy ezek a rendezvények (mármint a városnapiak — a szerző megj.) a felnőttek mellett a gyerekekhez is kell hogy szóljanak, hiszen ők a jövőnk zálogai. Biztos vagyok abban, hogy mindannyian egy jobb jövőért küzdünk, egy jobb jövőért magunk számára, illetve a gyerekek számára.” Az elöljáró beszélt arról is, hogy az élhető mindennapokat beruházásokkal lehet biztosítani, és fel is sorolt néhányat. Például beszélt a Tasnád üdülőváros jellegét meghatározó termálfürdő jövőjének biztosításáról — új kutat is fúrattak, hogy biztosítani tudják a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhozamot. A jövő évben esedékes helyhatósági választásokra is utalt; elmondta például, hogy szerinte a folytonosság a feltétele a sikeres városvezetésnek, a beruházások folytatásának.

Kiskasza Balázs alpolgármester magyar nyelven üdvözölte a jelenlévőket. A település múltjáról szólt, és hangoztatta, hogy a kedvező jövő az üdülővárosisághoz kötődik. Megemlítette ugyanakkor, hogy a közösség összetartása teszi mindezt élhetővé, megélhetővé. Ennek jegyében kívánt kellemes közösségi ünnepet a részvevőknek. Kedves, szerethető, üdülővaros — foglalta össze három kifejezésben a mondandóját. Mint fogalmazott: „A városnap lényege az ember és az emberi kapcsolatok.” A megyei önkormányzat képviseletében Nagy Szabolcs megyemenedzser üdvözölte a tasnádiakat, de a testvértelepülések jelen lévő képviselői is „szóhoz jutottak”: a szlovéniaiak, a lengyelországiak, illetőleg a magyarországiak (a kínaiak üdvözletét a polgármester adta át). Utóbbiak közül Csenger, Budapest Kispest kerületének és Vép városnak az elöljárói beszéltek arról, hogy számos közös élmény fűzi mind valóságosabbá az együttműködéseket a városok lakosai között. Például jelenleg is tasnádi fiatalok üdülnek a kispestiek Balaton-parti nyaralójában, és a magyarországi városokból is rendszeresen jönnek ide fiatalok. Mint elhangzott, nagyon szívesen teszik, maradandó élményekkel távoznak.

A szép szavak után a város amolyan himnuszát, egy Tasnádról szóló, 19 éve született könnyűzenei dalocskát adott elő a szerző, illetve annak egy megújított, 2019-hez igazított változatát. Ezt követően a mazsorettek álltak színpadra — ahogy lenni szokott, számos szülő tapsolta lelkesen az amúgy valóban lelkes és odaadó gyerekeket. Jöttek a helyi iskolások: román, magyar és német táncokat adtak elő. Bohócok kedveskedtek a továbbiakban, majd kezdetét vette a koncertek sora — több ezer ember vett részt ezeken. Minden bizonnyal így történt ez vasárnap este — lapzártánk után — is. Akkor például a legendás Republic együttes adott élő koncertet, Cipő nélkül, de Cipőhöz méltó odaadással.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...