Kedvező az új választási rend az RMDSZ-nek
Utoljára módositva: 2015-08-27 13:24:15

Ha nem lesz jövőre egy olyan új pártszövetség, amelyik egy jelöltre irányítja a többségi szavazatokat, van esély rá, hogy újra magyarok legyenek a főbb helyhatósági köztisztviselők.

Kereskényi Gábor

Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke szerint jó, hogy egyfordulós lesz a jövő évi polgármester-választás és az is, hogy a megyei tanácselnököt nem a szavazók választják meg közvetlenül, hanem a mandátumot kapott megyei tanácsosok közül kerül majd ki jövő évtől.

Az RMDSZ számára kedvező lehet jövő júniusban, hogy nem kell a szavazatok felét, plusz egyet megszereznie majd polgármester-jelöltjének, mivel így nagyobb nyerési eséllyel vághat neki a megmérettetésnek. Kereskényi szerint ha nem polarizálódnak a román szavazatok, azaz nem egyetlen, valamelyik román párt indította jelöltre szavaznak tömegesen a választók, akkor van esély visszaszereznie a megyeszékhelyi városházát a szövetség jelöltjének. Két esetben lehet baj ezzel, fejtette ki a városi elnök, akkor, ha valamelyik a két nagy román párt közül gyenge, vagy kevéssé ismert személyt indít a polgármesteri székért folyó versenyben, illetve ha a szatmárnémeti magyarok nem mennek el szavazni. Az első esetben azért csökkenek az RMDSZ jelöltjének esélyei, mert hiába van több román ellenjelölt, az ismertebbik fogja elvinni a román szavazatok nagy részét és előfordulhat, hogy megveri a magyar jelöltet. A második esetben, a magyar szavazók távolmaradása esetén, még nagyobb az esély arra, hogy a többségi szavazatok elégségesek lesznek egy román jelölt győzelméhez. A legutóbbi adatok szerint Szatmárnémeti 34,6 százaléka magyar, ám ha a — szavazáskor a legnagyobb ellenfélnek számító — passzivitás úrrá lesz rajtuk, nem lesz elég voks a magyar jelölt győzelméhez.

A megyei tanácselnök-választás tekintetében visszatérés történt az 1992 és 2004 között alkalmazott rendszerhez, amikor a tanácselnök személyére nem kell szavazzanak az emberek, folytatta Kereskényi. Csak tanácsosokat választanak, ezek pedig a testület megalakulása után maguk közül emelik ki a leendő megyei tanácselnököt és a megyei alelnököket. Itt más a mozgástér, mint a városok és községek elöljárói esetében, az RMDSZ célja 12–14 tanácsosi mandátum megszerzése kell majd legyen, hogy minél előnyösebb pozícióból tárgyalhasson az elnök személyét illetően. Kereskényi álláspontja szerint sokkal jobb, hogy a tanácsosok maguk közül választják ki az elnököt, mint ha arról közvetlenül az urnáknál döntenének a választók, mert így elébe lehet menni a diktatórikus intézményvezetésnek, normálisabb mederben folyhat a kommunikáció a megyei tanácsban és visszaáll az egyensúly is.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...