Kedvező az új választási rend az RMDSZ-nek
Utoljára módositva: 2015-08-27 13:24:15

Ha nem lesz jövőre egy olyan új pártszövetség, amelyik egy jelöltre irányítja a többségi szavazatokat, van esély rá, hogy újra magyarok legyenek a főbb helyhatósági köztisztviselők.

Kereskényi Gábor

Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke szerint jó, hogy egyfordulós lesz a jövő évi polgármester-választás és az is, hogy a megyei tanácselnököt nem a szavazók választják meg közvetlenül, hanem a mandátumot kapott megyei tanácsosok közül kerül majd ki jövő évtől.

Az RMDSZ számára kedvező lehet jövő júniusban, hogy nem kell a szavazatok felét, plusz egyet megszereznie majd polgármester-jelöltjének, mivel így nagyobb nyerési eséllyel vághat neki a megmérettetésnek. Kereskényi szerint ha nem polarizálódnak a román szavazatok, azaz nem egyetlen, valamelyik román párt indította jelöltre szavaznak tömegesen a választók, akkor van esély visszaszereznie a megyeszékhelyi városházát a szövetség jelöltjének. Két esetben lehet baj ezzel, fejtette ki a városi elnök, akkor, ha valamelyik a két nagy román párt közül gyenge, vagy kevéssé ismert személyt indít a polgármesteri székért folyó versenyben, illetve ha a szatmárnémeti magyarok nem mennek el szavazni. Az első esetben azért csökkenek az RMDSZ jelöltjének esélyei, mert hiába van több román ellenjelölt, az ismertebbik fogja elvinni a román szavazatok nagy részét és előfordulhat, hogy megveri a magyar jelöltet. A második esetben, a magyar szavazók távolmaradása esetén, még nagyobb az esély arra, hogy a többségi szavazatok elégségesek lesznek egy román jelölt győzelméhez. A legutóbbi adatok szerint Szatmárnémeti 34,6 százaléka magyar, ám ha a — szavazáskor a legnagyobb ellenfélnek számító — passzivitás úrrá lesz rajtuk, nem lesz elég voks a magyar jelölt győzelméhez.

A megyei tanácselnök-választás tekintetében visszatérés történt az 1992 és 2004 között alkalmazott rendszerhez, amikor a tanácselnök személyére nem kell szavazzanak az emberek, folytatta Kereskényi. Csak tanácsosokat választanak, ezek pedig a testület megalakulása után maguk közül emelik ki a leendő megyei tanácselnököt és a megyei alelnököket. Itt más a mozgástér, mint a városok és községek elöljárói esetében, az RMDSZ célja 12–14 tanácsosi mandátum megszerzése kell majd legyen, hogy minél előnyösebb pozícióból tárgyalhasson az elnök személyét illetően. Kereskényi álláspontja szerint sokkal jobb, hogy a tanácsosok maguk közül választják ki az elnököt, mint ha arról közvetlenül az urnáknál döntenének a választók, mert így elébe lehet menni a diktatórikus intézményvezetésnek, normálisabb mederben folyhat a kommunikáció a megyei tanácsban és visszaáll az egyensúly is.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...