Kék mellényesek tüntetése: „Nem adjuk fel!”
Utoljára módositva: 2019-03-22 10:12:07

Az elmúlt évek legnagyobb szakszervezeti megmozdulásának üzenete az Electrolux vezetősége mellett a privát szférának s különösen a multinacionális cégeknek szólt, amelyek előszeretettel tekintik egyfajta teljesen kihasználható jobbágynak a hazai munkásokat.

Tegnap kora délelőttre hirdették meg az elmúlt évek legnagyobb szakszervezeti megmozdulását Szatmárnémetiben, de már jóval a hivatalos „start” előtt hatalmas tömeg gyülekezett az Electrolux gyár bejárata előtt, a cégvezetés egy nappal korábbi, közleményben kifejtett és szépen csomagolt állásfoglalása nem sok tiltakozót térített el a demonstrálástól. Sőt, inkább csak olaj volt a tűzre, mert nagyon sokan sérelmezték, hogy a vezetőség a sajtón keresztül „állt szóba” velük, annyira sem méltatva őket, hogy legalább a szakszervezeti vezetőkhöz juttassa el a közleményt; a tartalmával kapcsolatban pedig igencsak vastagon meg volt a véleményük, félrevezetőnek és porhintésnek tartva azt. Mint arról korábban már beszámoltunk, a cégvezetés szerint Romániában is ugyanazon elveket alkalmazzák, mint bármelyik más országban, ahol az Electrolux jelen van, folyamatos megfigyelés alatt tartva a helyi munkaerőpiacon alkalmazott béreket, és kijelentik: a dolgozók fizetését tekintve ők az egyik legjobb keresetcsomagot biztosító cég Szatmárnémetiben, és javaslatuk által egy, a termelési részlegen dolgozó munkás átlagfizetése 70%-kal lenne nagyobb, mint az országos minimálbér (ebbe a százalékarányba beleszámolják az étkezési jegyeket, a jelenléti bónuszt, vakációs utalványt és a magánegészségügyi biztosítást is). „Ebből is látszik, mennyire tisztelnek bennünket, a mindennapi munkánkat… Hát a sajtónak kell elküldeni egy közleményt ahelyett, hogy idejöttek volna, és elmondták volna a szemünkbe?! Szerintem nem is érdekli őket. Vagy inkább attól féltek, hogy kikacagjuk őket. Hát mihez kezdjek én a magánegészségügyi biztosítással, amikor hónap végén már azt kell számoljam, miből főzök vagy teszek ebédet az asztalra a család elé?!” — fakadt ki az egyik munkásnő, a mellette álló férfi pedig az oly sokat emlegetett jelenléti bónusszal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Nem mondom, több mint 100 lej, és nagyon jól is jön, de ha csak egyetlen napot hiányzol, nem kapod meg, hiába dolgoztál a többin. És akkor sem kapod meg, ha véletlenül megbetegedsz, és kiír az orvos, mintha te döntenél arról, hogy akarsz-e beteg lenni.”

 

Az ITM-nek ellenőriznie kell(ene)

 

Az egyre nagyobb számban gyülekezők zöme kék mellényt húzott vagy kék felsőt, kabátot, de a tömegben feltűntek más színfoltok is (például a zilahi Metalurgica Szakszervezet piros mellényesei), és nagy létszámban képviseltette magát a Cartel Alfa Szakszervezet máramarosi és kolozsi részlege is. Az egybegyűlteket a szindikátus országos elnöke, Bogdan Iuliu Hossu köszöntötte, elmondva, hogy levélben értesítette Svédország bukaresti nagykövetét arról, mennyire elfogadhatatlan és abnormális a mód, ahogy a cég és annak vezetősége Romániában viselkedik. Hossu ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a megyei munkavédelmi felügyelőségnek a sztrájk időszakában naponta több ellenőrzést is kell(ene) végeznie, nehogy alkalmazások/munkahelyi besorolási változtatások történjenek. A törvény ugyanis kimondja: sztrájk esetén a vállalatnak szigorúan tilos új alkalmazottakat felvennie, vagy a meglévők munkahelyi besorolásán változtatnia a termelés folytatása érdekében. A sztrájkolók elmondása szerint egyetlen ilyen ellenőrzés sem történt ezekben a hetekben, viszont tudnak olyan kollégákról, akiknek hirtelen megváltozott a munkakörük, tevékenységük, és így a termelés, ha döcögve is, de folytatódik. (Nem ez lenne az első alkalom, amikor a Dietmar Blömer igazgató által irányított gyárvezetés nem teljesen törvényesen jár el: 2012-ben, a szintén többhetes általános sztrájkkor a megmozdulásban részt nem vevőket is hazaküldték csökkentett fizetéssel, és három napra teljesen bezárták a gyárat — túl szigorúan akkor sem vonta felelősségre őket senki). Egyébként mind a szakszervezeti vezetők, mind a demonstrálók maximálisan elégedetlenek a munkavédelmi felügyelőség hozzáállásával; az intézmény a törvények által megköveteltek miatt tessék-lássék bevállalta ugyan a közvetítői szerepet, de messze nem igyekezett valóban közvetíteni a cégvezetés és a tüntetők között, és egy mindkét fél számára elfogadható megoldás, egyezség felé terelni a tárgyalásokat. Ráadásul most a sztrájkolók némiképp ki is vannak szolgáltatva a munkavédelmi felügyelőségnek, hiszen az előző hónapra nem kapták meg az étkezési utalványokat (a cégvezetés önkényes döntése nyomán), ami miatt tömegesen tettek panaszt az ITM-nél, de kérdéses, hogy az intézmény mikorra fogja feldolgozni az összes beadványt, és lépni az ügyben.

„Nem adjuk fel!”

 

A tüntetők előbb a gyár kettes kapujánál álltak meg (ahová a vezetőségi irodák ablakai nyílnak), ahol kereplőkkel, sípokkal megerősítve skandálták: „Szégyelljétek magatokat!”, „Mondjon le!” (szerk. megj.: Dietmar Blömer igazgató) és „Nem adjuk fel!”, majd a fegyelmezett, de folyamatosan skandáló menet végigvonult a Sugárúton, a régi központon, egészen az új központi térig. Itt a szakszervezeti vezetők felolvasták azt a memorandumot, amelyet Darius Filip kormánymegbízottnak készültek benyújtani, és amelyben arra kérik: gyakoroljon nyomást a munkavédelmi felügyelőségre az ebédjegyek elmaradásával kapcsolatos kérvények mielőbbi feldolgozása, valamint a felek közötti közvetítésben és egyeztetésben való aktív részvétel érdekében, illetve arra kérték, hogy mielőbb hívja össze a szociális perbeszéd bizottság ülését, amelyen legyen jelen a cégvezetés is. Ezt követően köszönetet mondtak mindazoknak, akik csatlakoztak hozzájuk, és részt vettek a megmozduláson, majd a kormánymegbízott irodájába mentek, ahol átadták a memorandumot. A nem sajtónyilvános megbeszélés eredményeként Filip prefektus bejelentette, hogy a napokban személyesen is tárgyalást kezdeményez az Electrolux szatmárnémeti vezetőségével annak érdekében, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a szakszervezeti vezetőkkel (a március 4-i sztrájkkezdés óta ugyanis csak két „békéltető tárgyalás” történt, az egyiken az ITM, a másikon a prefektusi hivatal játszotta közvetítői szerepet, de maguk az érintettek nem folytattak konkrét tárgyalásokat). Addig azonban a sztrájk tovább folytatódik — egyrészt saját órabéremelésük érdekében, másrészt pedig, mint ahogy Sorin Faur szakszervezeti vezető fogalmazott: „Üzenetünk nem csak az Electrolux vezetőségének szól, hanem az egész privát szférának, s különösen a multinacionális cégeknek, amelyek előszeretettel tekintik egyfajta teljesen kihasználható jobbágynak a romániai munkásokat.”

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...