Kelemen: nem lesz magyar összefogás
Utoljára módositva: 2014-01-17 08:54:18

Kelemen Hunor, a RMDSZ elnöke tegnap Szatmárnémetiben újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az RMDSZ nem köt koalíciós megállapodást az EMNP-vel és az MPP-vel sem. A szövetség arra számít, hogy meg tudja tartani európai parlamenti képviseletét.

 

Kelemen Hunor

Tegnap az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének vezetőivel találkozott Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, valamint Kovács Péter, az RMDSZ országos főtitkára és Ilyés Gyula önkormányzatokért felelős főtitkár-helyettes.

A megbeszélés első témája a május 25-én sorra kerülő európai parlamenti választásokra való felkészülés volt. A tegnapi találkozón logisztikai kérdésekről beszéltek, valamint arról, hogy ki kell dolgozni a választási stratégiát, a programot stb. A jelöltek jelentkezését február 15-ig várják, azt követően február végéig a Szövetségi Állandó Tanács fogja eldönteni, hogy kik lesznek a listán és milyen sorrendben. Az Európai Néppárt dublini kongresszusán már a befutóhelyeken szereplő jelöltek is részt vesznek. Össze kell gyűjteni kétszázezer aláírást ahhoz, hogy letegye az RMDSZ a jelölőlistát, ugyanis az EP-választásokon országos listát kell letenni. Kétszázezer aláírás összegyűjtése nagy feladat, de a szövetségi elnök biztos abban, hogy ezt a Szövetség tudja teljesíteni. Minden megyei szervezetnek le lesz osztva az az aláírásszám, amit össze kell gyűjtenie. Az RMDSZ arra számít, hogy a 2012-es választásoknak megfelelő eredményeket fogja elérni, így biztosan meg tudja tartani európai parlamenti képviseletét.

Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen elmondta, hogy az RMDSZ nem köt koalíciós megállapodást az Erdélyi Magyar Néppárttal és a Magyar Polgári Párttal. Az RMDSZ-re a magyarság 89 százaléka szavazott a 2012-es választásokon, ezt a felelősséget nem lehet megosztani. Lehet szó tárgyalásokról, de az RMDSZ-listára csak RMDSZ-tagok kerülnek fel. Az európai parlamenti választásokon a kettős állampolgárok szavazhatnak magyarországi jelöltekre is. Kelemen úgy véli, hogy ez egy jog, de tudni kell azt, hogy minden választó csak egyszer szavazhat: vagy romániai vagy magyarországi jelöltre.

 

Államelnök választás

 

Kelemen Hunor a tegnapi sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy ebben az évben lesz még egy választás, ugyanis államelnököt választ Románia. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 1990-től minden egyes alkalommal állított államfőjelöltet, még nem született döntés arról, hogy 2014-ben lesz-e saját jelöltje a szövetségnek. Erről a kérdésről az európai parlamenti választások után fognak tárgyalni, elképzelhetően június elején, ugyanis a május huszonötödikei választások eredményeinek alapján fogják ezt a kérdést napirendre tűzni és megbeszélni. Olyan helyzetben van most az RMDSZ, hogy még nem lehet tudni, kik lesznek a jelöltek, túl korai lenne még erről döntést hozni, ugyanis 2014-ben sincs esély arra, hogy az RMDSZ vagy a romániai magyarság adja Románia államfőjét.

 

Referendum

 

Az RMDSZ nem támogatja olyan formában a referendumot, ahogyan azt a kormánykoalíció javasolja, azaz hogy egy időben szervezzék meg az európai parlamenti választást és az alkotmányról szóló népszavazást, főként nem úgy, hogy az kétnapos legyen — erősítette meg korábban már ismertetett álláspontját a szövetségi elnök. Nem jó az, ha egy olyan téma, ami az Európai Unióról, annak jövőjéről, Románia helyéről az Európa Unióban kellene, hogy szóljon, teljes mértékben az alkotmánymódosítás körüli viták árnyékába kerüljön. Van a Velencei Bizottságnak egy ajánlása az Európai Unió tagállamai számára, amelyben azt javasolja, hogy európai parlamenti választásokat ne szervezzenek más típusú választásokkal, lakossági konzultációkkal egy időben, éppen azért, hogy azok a problémák, amelyekkel az európai parlamenti választásokon kell foglalkozni, ne kerüljenek más témák árnyékába. Ez egy ajánlás, amit a tagállamok vagy betartanak, vagy nem, de van idő, hogy a kormánykoalíció vezetői ezt a kérdést újragondolják.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az elrabol hercegnő
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Bosszúvágy
Ma, 16:40
A chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a túlterhelt rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...