Kelemen: nem lesz magyar összefogás
Utoljára módositva: 2014-01-17 08:54:18

Kelemen Hunor, a RMDSZ elnöke tegnap Szatmárnémetiben újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az RMDSZ nem köt koalíciós megállapodást az EMNP-vel és az MPP-vel sem. A szövetség arra számít, hogy meg tudja tartani európai parlamenti képviseletét.

 

Kelemen Hunor

Tegnap az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének vezetőivel találkozott Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, valamint Kovács Péter, az RMDSZ országos főtitkára és Ilyés Gyula önkormányzatokért felelős főtitkár-helyettes.

A megbeszélés első témája a május 25-én sorra kerülő európai parlamenti választásokra való felkészülés volt. A tegnapi találkozón logisztikai kérdésekről beszéltek, valamint arról, hogy ki kell dolgozni a választási stratégiát, a programot stb. A jelöltek jelentkezését február 15-ig várják, azt követően február végéig a Szövetségi Állandó Tanács fogja eldönteni, hogy kik lesznek a listán és milyen sorrendben. Az Európai Néppárt dublini kongresszusán már a befutóhelyeken szereplő jelöltek is részt vesznek. Össze kell gyűjteni kétszázezer aláírást ahhoz, hogy letegye az RMDSZ a jelölőlistát, ugyanis az EP-választásokon országos listát kell letenni. Kétszázezer aláírás összegyűjtése nagy feladat, de a szövetségi elnök biztos abban, hogy ezt a Szövetség tudja teljesíteni. Minden megyei szervezetnek le lesz osztva az az aláírásszám, amit össze kell gyűjtenie. Az RMDSZ arra számít, hogy a 2012-es választásoknak megfelelő eredményeket fogja elérni, így biztosan meg tudja tartani európai parlamenti képviseletét.

Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen elmondta, hogy az RMDSZ nem köt koalíciós megállapodást az Erdélyi Magyar Néppárttal és a Magyar Polgári Párttal. Az RMDSZ-re a magyarság 89 százaléka szavazott a 2012-es választásokon, ezt a felelősséget nem lehet megosztani. Lehet szó tárgyalásokról, de az RMDSZ-listára csak RMDSZ-tagok kerülnek fel. Az európai parlamenti választásokon a kettős állampolgárok szavazhatnak magyarországi jelöltekre is. Kelemen úgy véli, hogy ez egy jog, de tudni kell azt, hogy minden választó csak egyszer szavazhat: vagy romániai vagy magyarországi jelöltre.

 

Államelnök választás

 

Kelemen Hunor a tegnapi sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy ebben az évben lesz még egy választás, ugyanis államelnököt választ Románia. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 1990-től minden egyes alkalommal állított államfőjelöltet, még nem született döntés arról, hogy 2014-ben lesz-e saját jelöltje a szövetségnek. Erről a kérdésről az európai parlamenti választások után fognak tárgyalni, elképzelhetően június elején, ugyanis a május huszonötödikei választások eredményeinek alapján fogják ezt a kérdést napirendre tűzni és megbeszélni. Olyan helyzetben van most az RMDSZ, hogy még nem lehet tudni, kik lesznek a jelöltek, túl korai lenne még erről döntést hozni, ugyanis 2014-ben sincs esély arra, hogy az RMDSZ vagy a romániai magyarság adja Románia államfőjét.

 

Referendum

 

Az RMDSZ nem támogatja olyan formában a referendumot, ahogyan azt a kormánykoalíció javasolja, azaz hogy egy időben szervezzék meg az európai parlamenti választást és az alkotmányról szóló népszavazást, főként nem úgy, hogy az kétnapos legyen — erősítette meg korábban már ismertetett álláspontját a szövetségi elnök. Nem jó az, ha egy olyan téma, ami az Európai Unióról, annak jövőjéről, Románia helyéről az Európa Unióban kellene, hogy szóljon, teljes mértékben az alkotmánymódosítás körüli viták árnyékába kerüljön. Van a Velencei Bizottságnak egy ajánlása az Európai Unió tagállamai számára, amelyben azt javasolja, hogy európai parlamenti választásokat ne szervezzenek más típusú választásokkal, lakossági konzultációkkal egy időben, éppen azért, hogy azok a problémák, amelyekkel az európai parlamenti választásokon kell foglalkozni, ne kerüljenek más témák árnyékába. Ez egy ajánlás, amit a tagállamok vagy betartanak, vagy nem, de van idő, hogy a kormánykoalíció vezetői ezt a kérdést újragondolják.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...