Kelendő az államfői tisztség
Utoljára módositva: 2019-09-24 14:22:02

Színész, politikus, esszéíró tanár, veterán üzletember, filozófus állatorvos, bányászjáró, jogász, mérnök, tragédiát meglovagoló non-profitszervezet vezető — mind országelnök akar(na) lenni.

Kelendő az államfői tisztség — s ezen nincs is különösebb csodálkozni való, hiszen öt éven keresztül biztosított a decens fizetés, a nem is akármilyen szolgálati lakás, no meg a munka sem olyan vészesen sok (igaz, utóbbinál nyom a latba az illető vérmérséklete is, mert sok borsot tud ám a parlament orra alá törni, ha akar). Az elmúlt hónapokban több mint húszan jelentették be, hogy „kipécézték” a Cotroceni-palotát és nekiláttak a támogatói aláírások összegyűjtésének — a jelentkezők palettája pedig nem csak széles, de igencsak színes is volt, hiszen esszéíró tanártól tragédiát meglovagoló non-profitszervezet vezetőéig, veterán és ifjú üzletemberektől anyapártjukból kiközösített, súlyos magyar– és nyugatellenes fóbiában szenvedő botcsinálta politikusig (ilyenekből egyébként négy darab is került), abszolút önjelölt szabadúszótól a La Manche-csatornát is átúszó hosszútávúszóig, az elnöki tisztséget Skandináviából megcélzó vállalkozótól színészig (pontosabban színészekig, mert Thália három papja is tervezte a színpadváltást) terjedt. Persze voltak, akik neki sem kezdtek a támogatói aláírások gyűjtésének, hanem visszaléptek (gerincesség függvényében bejelentve a visszalépést vagy csak úgy elhallgattak); volt aki a hét végén értesítette a Központi Választási Irodát (BEC), hogy nem sikerült összegyűjtenie a 200 000 aláírást, mismásolással pedig nem akarja felduzzasztani a számokat s ezért nem tudja iktatni elnökjelöltségét, de olyan is akadt, aki több mint 300 000 aláírással jelentkezett, a BEC azonban zömét hamisítványnak minősítette, megint másnál az Alkotmánybíróság bírálta felül a BEC hamisítvány-minősítését, és volt, aki a felesége kedvéért lépett vissza.

Elindultak Cotroceni felé – egyikük oda is ér

Vasárnap éjfélig kellett a bukaresti Központi Választási Irodában (BEC) iktatniuk a minimum 200 000 támogatói aláírást az országelnökjelölt – aspiránsoknak, hogy aztán október 12–én hivatalosan is megkezdjék a választási kampányt, amelynek heteiben igyekeznek majd minél több embert meggyőzni arról: november 10–én rá voksoljanak (amennyiben akkor egyetlen jelölt sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, november 24–én második fordulót is rendeznek a két legjobban szereplő jelölt között). Ki fehér galambokat röptetve, ki elektromos rolleren, ki szimpatizánsai gyűrűjében, ki az éj leple alatt érkezett a Központi Választási Irodához, iktatni az aláírásokat s megkapni az elnökjelölt minősítést, hogy aztán megkezdődhessen a hivatalos kampány.

S bár az elmúlt hónapokban több mint húszan jelentették be, hogy megpályázzák az országelnöki lehetőséget, az iktatások lezártával 9 vagy 10 hivatalos jelölt száll majd ringbe az államfői tisztségért — a kérdőjeles személy Viorel Cataramă. A liberális vonalú, veterán üzletember elsőként jelent meg ugyan a BEC–nél, hóna alatt több mint 230 000 támogatói aláírással, a választási iroda dolgozói azonban úgy látták: 94 000 aláírás gyanús hasonlóságot mutat, ezért elutasította az iktatást. Cataramă viszont nem csak az üzleti életben, de a politika világában sem új fiú, az Alkotmánybíróságnál fellebbezett a BEC döntése ellen, az alkotmánybírák pedig helyt adtak a tiltakozásának és felszólították a választási irodát, hogy iktassa jelölését. Egyébként nem Cataramă az egyetlen, akit diszkvalifikált a választási iroda: a bányászjáró Miron Cozma 309 656 támogatói aláírással felfegyverkezve érkezett, ezekből azonban 270 075 fénymásolat volt, illetve gyanús hasonlóságot mutatott, így a bányászvezér számára tűnő délibáb marad a Cotroceni-palota. A Voluntari város polgármestereként tevékenykedő Florentin Pandele, bár 250 000 aláírást sikerült összegyűjtenie, mégis visszalépett a versenyből, felesége kedvéért. Pontosabban, hogy ne hozza esetlegesen összeférhetetlenségi helyzetbe s ártson felesége politikai karrierjének — Gabriela Firea bukaresti főpolgármester épp hogy visszakerült a Szociáldemokrata Párt vezetőségébe (és kegyeibe) s az ő feladata lett a párt választási kampányának levezérlése is, így eléggé érthető férje visszakozása. Még inkább érthető (amennyiben igaz az állítása) annak a függetlenként induló Liviu Pleşoianunak a visszalépése, akit az anyapárt PSD új vezetősége ‘kiközösített’ — persze nem alaptalanul: Pleşoianu nem csak masszívan magyar – és nyugatellenes politikus (ez még nem olyan zavaró a szociáldemokraták számára), aki elszánt harcot hirdetett a párhuzamos állam ellen, de fennhangon hangoztatta: a románok elveszítették országukat, legjobb esetben is rabszolgák benne, Románia pedig tizennegyedik nagyságrendű gyarmattá vált. Nos, ő vasárnap reggel a közösségi médiában jelentette be: leadás előtt még egyszer ellenőrizték az aláírásokat és kiderült, hogy „anonim jóakarói” 73 672 hamisítványt csempésztek a stócba, így akarván ellehetetleníteni a BEC előtt és a politika világában, így visszalép ugyan a jelöltségtől, de hangját még inkább hallatni fogja. Jóval csendesebben és konspirációs elméletek nélkül vonult vissza a Román Nemzeti Mozgalom színeiben indulni akaró Andrei Valentin Stoican, egyszerűen bejelentve a választási irodánál, hogy nem sikerült a 200 000 aláírást összegyűjteni, mismásolással pedig nem akarta felduzzasztani a számokat.

 Akik harcba szállnak

  Klaus-Werner Iohannis jelenlegi államfőnek sikerült a legnagyobb számú, több mint  2 200 000 támogatói aláírást összegyűjtenie s mind a közvélemény, mind a      politikai elemzők szerint is ő a favorit — az idén 60 éves politikust a Nemzeti Liberális Párt támogatja (ami nem biztos, hogy mindig jó dolog neki), és elemzők szerint sokan azért szavaznának rá, mert hadat üzent a Liviu Dragnea pártelnöksége alatt hatalmas ellenszenvet kiváltó (elsősorban a négy– hat milliós román diaszpórával szembekerülő) Szociáldemokrata Pártnak, harcot hirdetett a korrupció   ellen és kiállt az igazságszolgáltatás függetlensége mellett. Már most úgy tűnik, biztosított helye lesz a választások második fordulójában is, és a külföldön élők nagy részének támogatására is számíthat.

  Viorica Dăncilă miniszterelnök sem panaszkodhat, hiszen közel 1 500 000  támogatói aláírást gyűjtött össze (e nagyságrend a szétesőben lévő Szociáldemokrata Párt megtépázott renoméja és a küszöbön dübörgő kormányválság tükrében sokakat meg is lepett). Jó pár politikai elemző úgy véli, hogy a Liviu Dragnea marionettjének tartott Dăncilă megdöntheti pártja negatív rekordját, és kiesik már az első fordulóban — mások viszont arra emlékeztetnek: kormányfőként lehetősége van a bőséges pénzosztásra, természetesen a megyei „kiskirályok” számára, akik ugye a mozgósítás mozgatórugói, s így könnyen elképzelhető, hogy a második fordulóba is bekerül.

Dan Barna USR-elnök közel 400 000 támogatási aláírással a hóna alatt érkezett szintén az elsők között, még pénteken a Központi Választási Irodához — politikai elemzők szerint ő lehet Iohannis ‘igazi’ vetélytársa a második fordulóban, aki elsősorban a bukaresti és a nagyvárosokban élő lakosság jó részének szavazatára számíthat, illetve támogatná a diaszpóra egy része is. Negatívumként említik, hogy pártján belül komoly ellenzéke is van, sokan azt állítják, erőszakos módszerekkel távolítja el belső ellenfeleit — a nemzeti kisebbségekkel és a „magyar nemzetiségű román állampolgárokkal” kapcsolatban pedig eléggé furcsa megfogalmazásai vannak.

  Mircea Diaconu, az ALDE-Pro Románia támogatottságú független egykori színész sem ‘új fiú’ az államfői tisztségért vívott harcban, közel 400 000 támogatói aláírást gyűjtött össze — ám hogy ezek közül mennyi szólt direkt az ő személyének, illetve mennyi a két támogatói pártnak (akik Un om – Egy ember néven alkotnak választási szövetséget) azt nem lehet tudni.

 Teodor Paleologu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökjelöltje is ‘jól’, 360 000 aláírást gyűjtött — vele egyébként Kelemen Hunor szívesen megmérkőzne a második fordulóban, ami akár meg is történhet, ugyanis a politikai elemzők ott látják. Annál is inkább, mivel majdani államfői főcéljai között két régi és népszerű témát (Románia schengeni csatlakozása illetve tevékeny bekapcsolódása az Európai Unió gondjainak megoldásába és az oktatás) emleget, s mindkettővel nagyon jól hangzóan lehet kampányolni.

 Kelemen Hunor RMDSZ-elnök hátizsákjában 265 849 támogatói aláírással elektromos rollerezett a Központi Választási Irodába, s a szövetség részéről minden eddiginél fiatalosabbnak, lendületesebb kampánystílust ígért, hozzátéve: üzenetei „nem a magyaroknak szólnak”, hanem minden román állampolgárnak. „Ma már nemcsak egy normális Romániára van szükségünk. A politikusok nem az állampolgárok boldogságával kell foglalkozzanak, az más dolog, nem a politikus kell biztosítsa a boldogságot” – mondta, utalva Dan Barna kampányszlogenjeire.

 Cătălin Ivan, a Nemzeti Méltóságért Alternatíva (ADN) elnöke 235 000 aláírást gyűjtött össze, s bár a választási iroda előtti nyilatkozatában ő maga sem tartotta túl valószínűnek, hogy az államfőválasztás második fordulójába jut, úgy fogalmazott: ez a megmérettetés jó lehetőség arra, hogy ismételten ráirányítsa a figyelmet a székelyföldi románok, valamint a külföldön, szinte rabszolgasorban sínylődő vendégmunkások helyzetére.

 Ramona Ioana Bruynseels, a Humanista Erő Pártjának elnökjelöltjeként azt ígéri, hogy miután „megfogott több millió kezet”és a „szemébe nézett több millió szempárnak”, valamint „meghallgatott több millió gondolatot”, készen áll arra, hogy új politikai irányvonalat terjesszen a kormány elé — 280 000 támogatói aláírása iktatásakor nem csak szimpatizánsai kísérték, de kalitkában több fehér galamb is, melyeket az épület kapujában engedett szabadon, az új politikai irányvonal jelképeként.

 Alexandru Cumpănaşu, a Caracalon meggyilkolt kiskamasz távoli rokona, aki — sokak számára mélyen elítélendő módon — ‘meglovagolta’ a tragikus eseményt, s az ebből fakadó népszerűségére alapozva indul az államfőválasztáson. Politikai elemzők szerint azonban könnyen meglehet, hogy ez csak elterelő hadművelet, Cumpănaşu jelölésének egyetlen célja, hogy szavazatokat szippantson el Dan Barnatól, Viorica Dăncilă útjának simaságát egyengetve — ezt látszik alátámasztani az is, hogy a férfi egy PSD-közeli nonprofit szervezet vezetője, amely a kormánytól több millió eurós támogatást is kapott. Egyébként Cumpănaşu vasárnap késő este, az aspiránsok közül utolsóként iktatta 230 000 támogatói aláírását a Központi Választási Irodában.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...