Kémek hemzsegnek az EU fővárosában
Utoljára módositva: 2019-02-11 14:46:02

Brüsszel nemcsak az Európai Unió fővárosa, hanem a kémek kedvelt gyülekezőhelye is, különösen az orosz és a kínai hírszerzés tekinti kedvenc terepének. Minderre az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) belbiztonsági részlege figyelmeztet friss jelentésében, amelynek főbb megállapításait a Die Welt német lap ismertette szombati számában, névtelenséget kérő uniós diplomaták beszámolói alapján.

Az EU külügyi főképviselője, Federica Mogherini által felügyelt EEAS becslése szerint mintegy 200 orosz és 250 kínai kém hegyezi fülét az uniós intézmények székhelyének helyet adó belga fővárosban. A szervezet azt tanácsolja a diplomatáknak és a diplomataként dolgozó katonatiszteknek, hogy tartózkodjanak bizonyos vendéglátóipari egységek látogatásától, különösen az Európai Bizottság központi épületének, a Berlaymont-nak és az EEAS-nak a tőszomszédságában lévő népszerű steakhouse és egy másik kávéház felkeresésétől.

Az ügynökség arra is rámutat, hogy a legnagyobb számban az orosz hírszerzők tevékenykedtek az európai fővárosban, ám erre vonatkozóan nem közölt adatot. Az orosz és a kínai titkosszolgálatok egyébként főként hazájuk nagykövetségén és kereskedelmi kirendeltségein helyezik el kémeiket valamilyen hivatalos rangban.

Brüsszelben nyílt titok a külföldi hírszerzők tevékenysége, de ez teljesen természetes és szinte el is várják, tekintve, hogy a város az Európai Bizottság, az Európai Tanács és a NATO székhelye. Azt is mindenki tudja, hogy a harmadik országokból érkező diplomatákat követségi fogadásokra kísérő attasék gyakran fedett ügynökök. Az orosz és a kínai kémek mellett egyébként amerikai és marokkói ügynökök is tevékenykednek Brüsszelben. 2003-ban nagy port vert fel, amikor az Európai Tanács székházában, a Justus Lipsius épületben kívülről aktiválható poloskákat találtak a tolmácskabinokban. Így nem okozott különösebb gondot megtudni, miről is beszélgetnek német, brit, spanyol és francia diplomaták vagy kormányfők.

A gyanú szerint az Egyesült Államok és Izrael keze volt a botrányban, bizonyítékokat azonban nem találtak. A nemzetközi szervezeteket érő kémkedéssel foglalkozó elhárításnak sok esetben együtt kell működnie a belga biztonsági szolgálatokkal is, de ez szakértők szerint nem könnyű dolog, hiszen a Benelux állam túlbürokratizált és egymást sokszor átfedő kormányintézményeiről híresült el.

Kína az utóbbi időben egyre erősebb kémtevékenységet fejt ki Európában. A Die Welt litván hírügynökségek néhány nappal ezelőtti jelentéseire emlékeztet, amelyek Kína növekvő gazdasági és politikai ambícióira figyelmeztetnek a balti országban, illetve más uniós és NATO-tagállamban. Ezekben az országokban „a kínai titkos- és biztonsági szolgálatok tevékenysége egyre agresszívebbé válik”. Még azzal is megpróbálkoztak, hogy litván állampolgárokat kémkedésre vegyenek rá, s ezzel befolyásolják a litvánok véleményét Tibet függetlenségéről és a tajvani kérdésről.

Forrás: https://magyarnemzet.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 21:10
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...