Kémény okozott háztüzet
Utoljára módositva: 2019-12-12 17:28:56

Ismét nem megfelelően szigetelt kémény okozott tüzet — ezúttal Szamosveresmarton égett le egy lakóház tetőszerkezete.

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka riasztották a 112–es egységes segélyhívón a tűzoltókat, mert lángok csaptak fel az egyik szamosveresmarti lakóház mennyezeti részén. A helyszínre két habbal-vízzel oltó autó és 12 lánglovag érkezett s kezdte meg a 20 négyzetméteren égő tűz oltását, valamint a lángok továbbterjedésének megakadályozását — a gyors közbeavatkozásnak köszönhetően szerencsére a lángok nem terjedtek tovább az egész épületre és személyi sérülés sem történt, az álmukból riadt lakóknak sikerült kimenekülniük, viszont a ház mennyezetében jelentős kár keletkezett.

Az eset kapcsán a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség ismételten felhívja a lakosság figyelmét a kémények ventilációjának biztosítása, a szén-monoxid távozását szolgáló nyílások karbantartása, tisztítása. A lánglovagok emlékeztetnek arra is, hogy a tetőszerkezet esetén 10 centiméteres távolságot kell hagyni a tető külső része és a gyúlékony alkotóelemek között; ezen kívül nem szabad a kéménybe semmilyen gyúlékony elemet beépíteni. Magának a kéményeknek 50-80 centiméter magasnak kell lennie a háztetőn, s kötelező módon le kell vakolni őket, a kályhával fűtött lakásokban pedig figyelni kell arra, hogy a kályhákon és a füstelvezető kéményeken ne legyenek repedések, ugyanis a repedéseken keresztül kipattanó szikrák meggyújthatják a közelben lévő gyúlékony anyagokat. A gyúlékony anyagokat egyébként a fűtőberendezésektől legkevesebb 1 méternyi távolságra kell elhelyezni!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...