Kémiai Nobel-díj
Utoljára módositva: 2013-10-09 16:08:21

A 2013-as kémiai Nobel-díjat Martin Karplus, Michael Levitt és Arieh Warshel kapták megosztva, mert megteremtették a kémiai reakciók komplexebb számítógépes modellezésnek lehetőségét.

A másodperc milliomod részének töredéke alatt lejátszódó kémiai reakciók – például egy molekula alakváltozása, vagy egy elektron átugrása az egyik atommagról egy másikra – a klasszikus kémiai kísérletekkel követhetetlen folyamatok. Megértésükhöz számítógépes modelleket kell használni.

A modellek egy része a klasszikus fizikán alapul, ami nagy molekulák durva modellezését teszi lehetővé. A kvantumfizikán alapuló modellek pedig kisebb részleteket tudnak leírni, de azt jóval nagyobb pontossággal. Korábban a kutatóknak választaniuk kellett, hogy melyik modellt alkalmazzák. A három most díjazott kutató munkásságnak lényege, hogy lehetővé tették a kétfajta megközelítés egyesítését, az úgynevezett többskálájú számítógépes modellezést a bonyolult kémiai rendszereknél. Így ma már például lehetőség van arra, hogy egy egész molekula vizsgálatakor jobban fókuszáljanak a molekula igazán fontos részére. Mindez például a gyógyszertervezésben óriási jelentőségű.

Az indoklása szerint a tudósok a kvantumkémiai számításokat a klasszikus kémiai számításokkal kombinálva fejlesztettek ki a komplex kémiai rendszerek leírására alkalmas modelleket. Ezek a számítógépes modellek képesek megjósolni illetve megérteni bizonyos kémiai folyamatokat.

A szerdai stockholmi bejelentésen szakemberek úgy fogalmaztak, hogy a három tudós áthelyezte a kibertérbe a kémiai kísérleteket, és lehetővé tették a kémia titokzatos útjainak számítógépes feltérképezését, új utat nyitottak a gyógyszerkutatásokhoz.

Az elismeréssel összesen 8 millió svéd korona, vagyis átszámítva több mint 272 millió forint is jár.

A díjat december 10-én vehetik majd át a svéd fővárosban, Alfred Nobel halálának évfordulóján. Tavaly az amerikai Robert J. Lefkowitz és Brian K. Kobilka kapta a kémiai Nobel-díjat az úgynevezett G-fehérjekapcsolt receptorok kutatásáért.

Korábban

1901 és 2012 között összesen 104 kémiai Nobel-díjat adtak át. Eddig összesen négy nő kapta át ezt az elismerést ezen a tudományterületen. Frederick Sanger kétszer is átvehette a kémiai Nobel-díjat: először 1958-ban, majd 1980-ban. Az eddigi legfiatalabb díjazott ebben a kategóriában Frédéric Joliot, aki 35 évesen kapott kémiai Nobel-díjat 1935-ben. Az eddigi legidősebb díjazott John B. Fenn: őt 2002-ben tüntették ki, amikor 85 éves volt. A kémiai Nobel-díjasok átlagéletkora egyébként 57 év.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...