Kenukkal ereszkedtek le a Szamoson
Utoljára módositva: 2014-08-15 18:51:44

Ezen a hétvégén nagy mulatság van a szomszédos Szamossályiban, ahol most rendezik meg a település napjait. A rendezvény nagyszabású kenu-túrával indult Szatmárnémetiből pénteken délben, több mint 150 résztvevővel.

Két autóbusszal érkeztek a magyarországi kenusok, több környező település lakói, hogy a szatmári kenusokkal együtt vágjanak neki a többórás túrának Szamossályi felé. Péntek délben evezőt ragadott a magyarországi település polgármestere, Bíróné dr. Dienes Csilla is, akitől megtudtuk, hogy a határ túloldalán egyre népszerűbbek az evezős sportok. Már öt éve szerveznek kenu-túrákat a Szamoson, de most első ízben indultak Szatmárnémetiből.

„Szomorúan olvastam nemrég egy felmérést, amely szerint a Romániában élők a legnagyobb ellenségüknek a magyarokat tartják. Azért rendeztük meg most ezt a kenu-túrát, hogy ezzel az apró gesztussal is éreztessük, barátok vagyunk” — mondta a polgármester asszony a rajt előtt, a résztvevőkhöz és Adrian Ştef megyei önkormányzati elnökhöz fordulva. Azt is hozzátette, számos dolog összeköt minket, elég csak a Szamosra gondolni, amelyik ugyanannyira áldás, mint átok a határ mindkét oldalán, hiszen 1970-ben mindenütt pusztított az árvíz. Most azonban lehetőséget biztosít arra, hogy ezt a kenu-túrát megszervezzék.

A Szatmár Megyei Tanács elnöke kihangsúlyozta, a szatmári emberek sosem tekintettek ellenségként a magyarokra: rengeteg a testvértelepülés, és nagyon sok a közös pályázat is. „E két megyének közös jövője van. Hosszú évek óta remekül működünk együtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vezetőivel, egyre több a határon átnyúló pályázat is. Bízom benne, hogy ezután sem lesz másként” — szólt a résztvevőkhöz Adrian Ştef.

A rövid köszöntőket követően megkezdődhetett a várva várt túra: a Csengeri Szent Flórián Tűzoltó és Vízimentő Egyesület szakemberei először felhívták az résztvevők figyelmét a Szamos és a kenuzás veszélyeire, az eligazítás után pedig felsorakoztak a kenusok a két híd közötti parton. A kalandvágyó fiatalok és idősek, magyarországiak és szatmáriak jókedvűen vették kezükbe az evezőket, és vágtak neki a közel ötórás útnak. Rövid pihenőre, határellenőrzésre is sor került Csengerben, majd tovább folytatták útjukat Szamossályiba, ahol az evezésben megfáradt kenusokat finom vacsora és remek programokkal várták.

NÉZZE MEG AZ ESEMÉNYEN KÉSZÜLT FÉNYKÉPEKET IS!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...