Kenukkal ereszkedtek le a Szamoson
Utoljára módositva: 2014-08-15 18:51:44

Ezen a hétvégén nagy mulatság van a szomszédos Szamossályiban, ahol most rendezik meg a település napjait. A rendezvény nagyszabású kenu-túrával indult Szatmárnémetiből pénteken délben, több mint 150 résztvevővel.

Két autóbusszal érkeztek a magyarországi kenusok, több környező település lakói, hogy a szatmári kenusokkal együtt vágjanak neki a többórás túrának Szamossályi felé. Péntek délben evezőt ragadott a magyarországi település polgármestere, Bíróné dr. Dienes Csilla is, akitől megtudtuk, hogy a határ túloldalán egyre népszerűbbek az evezős sportok. Már öt éve szerveznek kenu-túrákat a Szamoson, de most első ízben indultak Szatmárnémetiből.

„Szomorúan olvastam nemrég egy felmérést, amely szerint a Romániában élők a legnagyobb ellenségüknek a magyarokat tartják. Azért rendeztük meg most ezt a kenu-túrát, hogy ezzel az apró gesztussal is éreztessük, barátok vagyunk” — mondta a polgármester asszony a rajt előtt, a résztvevőkhöz és Adrian Ştef megyei önkormányzati elnökhöz fordulva. Azt is hozzátette, számos dolog összeköt minket, elég csak a Szamosra gondolni, amelyik ugyanannyira áldás, mint átok a határ mindkét oldalán, hiszen 1970-ben mindenütt pusztított az árvíz. Most azonban lehetőséget biztosít arra, hogy ezt a kenu-túrát megszervezzék.

A Szatmár Megyei Tanács elnöke kihangsúlyozta, a szatmári emberek sosem tekintettek ellenségként a magyarokra: rengeteg a testvértelepülés, és nagyon sok a közös pályázat is. „E két megyének közös jövője van. Hosszú évek óta remekül működünk együtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vezetőivel, egyre több a határon átnyúló pályázat is. Bízom benne, hogy ezután sem lesz másként” — szólt a résztvevőkhöz Adrian Ştef.

A rövid köszöntőket követően megkezdődhetett a várva várt túra: a Csengeri Szent Flórián Tűzoltó és Vízimentő Egyesület szakemberei először felhívták az résztvevők figyelmét a Szamos és a kenuzás veszélyeire, az eligazítás után pedig felsorakoztak a kenusok a két híd közötti parton. A kalandvágyó fiatalok és idősek, magyarországiak és szatmáriak jókedvűen vették kezükbe az evezőket, és vágtak neki a közel ötórás útnak. Rövid pihenőre, határellenőrzésre is sor került Csengerben, majd tovább folytatták útjukat Szamossályiba, ahol az evezésben megfáradt kenusokat finom vacsora és remek programokkal várták.

NÉZZE MEG AZ ESEMÉNYEN KÉSZÜLT FÉNYKÉPEKET IS!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 18.
Valaki most nagyon szeretné felhívni magára a figyelmedet, és nagyon szeretné, ha segítenél neki, de sajnos nem a megfelelő módon kér. Talán nem is kér, hanem rögtön leszúr, vagy veszekedni kezd, esetleg megkérdőjelezi az igazadat. Tudd, hogy ma minden ilyen reakció valójában egy-egy segélykérés.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 18.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...