Kényszerű kóborkutya-kálvária
Utoljára módositva: 2018-03-13 17:58:30

Két tűz közé került a szatmárnémeti városvezetés a kóbor ebek befogásával kapcsolatban, lejártak a tavalyi egyezségek, de törvényes keretek közé helyezni az ügyet egyelőre nem tudják.

„Nem akarjuk elengedni a Free Life menhelyről a kutyákat, de nem lesz más választásunk, ha a város nem támogatja tovább ennek fenntartását” — magyarázta szerkesztőségünknek a szatmárnémeti Free Life Egyesület egyik tagja a szervezet egy korábbi Facebook-bejegyzését. Domokos Bernadett szerint 2016-ig 6–8 ezer lejt kapott a várostól az egyesület, 2017-ben 10 ezer lejt, erre az évre pedig 13 ezer lejes támogatást kértek, de hónapok óta nincs döntés ennek kiutalásáról vagy megtagadásáról. A nyilvános internetes posztban arról írnak az egyesület tagjai, hogy ha március 31-ig sem dönt a városvezetés az általuk fenntartott menhely támogatásáról, kénytelenek lesznek a polgármesteri hivatal felelősségére bízva utcára engedni a kutyákat. „A városvezetés részéről minden egyes megkeresésünkre az a válasz, hogy ‘rajta vannak az ügyön’ — mondta el Domokos —, miközben nekünk égető szükségünk lenne a támogatásra, mert sajnos rá vagyunk utalva arra, hogy túllépjük a kapacitásunkat. Sok a kóbor kutya a városban, és a lakosság részéről igény van a szolgáltatásainkra, az emberek elvárják, hogy bevigyük a kutyákat, nem mondhatjuk nekik, hogy állatvédő egyesület vagyunk, de most pont ennek vagy annak a kutyának már nincs helyünk.” Az idei támogatás késlekedése nem sért szerződést, ismerte el az állatbarát hölgy, mert nem kötelezte el magát a város, hogy ebben az évben is támogatja az egyesületet, viszont ígéret volt arra, hogy mellettük fognak állni idén is. A Free Life Egyesület tagja szerint a hatályos törvénykezés egyértelműen kimondja, hogy a városi polgármesteri hivataloknak kötelességük kutyamenhelyet fenntartani állatvédő egyesülettel közösen.

Városházi nézőpont

Maskulik Csaba szatmárnémeti városmenedzser szerint a törvénykezés sajnos nem ennyire egyértelmű, éppen ezért is közelítenek óvatosan a Free Life-fal való viszonyukhoz, illetve a közbeszerzési fázisban lévő sintérszolgálati feladatok kiutalásához. A városigazgató szerint a vonatkozó 155-ös számú kormányhatározat és ennek alkalmazási normái ellentmondásosak, ő talált is egy precedensértékű bukaresti táblabírósági döntést, amelyik szerint a törvény annyira rossz, hogy nem is alkalmazható. Szatmárnémetiben nincsenek nagy gondok a kóbor kutyákkal, nincsenek olyan állapotok a városban, amelyek ne bírnának ki pár hónapot sintérszolgálat nélkül. Ha mégis probléma adódna, a városnak lehetősége van sürgősségi esetre hivatkozva szerződés hiányában is megoldatni a helyzetet az eddigi megbízottal vagy bármilyen más szakcéggel. „Mind a Free Life-fal, mind a sintérszolgálatot tavaly év végéig ellátó Mixt Service Kft.-vel való együttműködésünket szabályozó kereteket biztosabb lábakra kell helyeznünk, hogy mind a kettő legyen teljesen szabályos, hiszen közpénzekről és közszolgáltatásokról van szó, ezért kell jól körüljárnunk a témát, és ezért nem született még döntés az ügyben, ezért nem köttetett még meg a szerződés” — hangsúlyozta Maskulik. „Évi 250–300 ezer lejes kóborkutya-kezelési költségekről beszélünk, ami nem megerőltető egy akkora város költségvetésének, mint amilyen Szatmárnémeti, tehát nem arról van szó, hogy spórolni akar ezen a kiadásán a város, viszont csak pontosan leszabályozott keretek között teheti ezt meg” — tért át a számokra a városmenedzser. Dolgoznak azon, fűzte hozzá Maskulik, hogy olyan, a városban csatangoló kóbor kutyák helyzetét kezelő szerződést dolgozzanak ki, amelyiken nem lehet fogást találni, és hogy ez úgy is legyen végezve, ahogy a törvény azt előírja. Ugyanez érvényes a Free Life Egyesületre is — tette hozzá —, olyan szabályozás mellett nyújtana számára támogatást a város, amelyik törvényes, a polgármesteri hivatal felelősséget vállal a kiutalt, elköltött pénzekért, számvevőszéki ellenőrzés nyomán is mindennek rendben kell lennie a hivatal háza táján.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 16:40
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kszi, Simon
Ma, 18:45
Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Samfest Jazz fesztivál
Ma, 19:00
Shakatak, Molnár Dixieland Band, Stavros Lantsias Sextet, Exit Oz — a dzsesszmuzsika legkiválóbbjai szórakoztatják az érdeklődőket a Tűzoltótorony tövében.
Szatmárnémeti, T?zoltótorony

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...