Képességfelmérő vizsga: 69,58%-os sikerességi arány
Utoljára módositva: 2018-06-19 20:40:02

Az országos átlaghoz képest gyengébben teljesítettek a Szatmár megyei nyolcadikosok az idei országos képességfelmérőn. Színtízes átlagot két diák ért el csak el megyénkben.

Közzétette a tanügyminisztérium kedden a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának eredményeit a www.evaluare.edu.ro honlapon. Az eredményeikkel elégedetlen diákok tegnap 19 óráig nyújthattak be óvást, a fellebbezések utáni végleges eredményeket június 23-án teszik közzé.

A vizsgasorozatra országos szinten több mint 150 ezer nyolcadik osztályt végezett diák iratkozott be, közülük Szatmár megyéből 2613-an. A beiratkozók közül megyénkben 2275-en részt is vettek a felmérőkön. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség tegnapi közleményéből kiderült, a résztvevők közül 1583-an érték el az 5-ös fölötti jegyátlagot, ami 69,58%-os sikerességi arányt jelent. Ez hajszál híján megegyezik a tavalyi megyei átlaggal: akkor a vizsgázók 69,6%-a ért el átmenőnek számító osztályzatot minden tárgyból. Az országos átlag 73,5% volt idén

Országos szinten 319 vizsgázó, megyénkben két diák ért el 10-es átlagot. Biró Briana Andreea, a Nagykárolyi Elméleti Líceum diákja, illetve Mihai Eduard Alex, a szatmárnémeti Bălcescu-Petőfi Általános Iskola írta meg mindkét vizsgatárgyból a 10-est.

A magyar tagozatos diákok közül a legjobb vizsgajegyet a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diáklányai érték el, Éles Júlia és Poszet Kinga egyaránt 9,63-as átlagot értek el a felmérőn, eredményükkel a 28. és 29. helyet foglalják el a megyei rangsorban. A képzeletbeli dobogóra Mészáros Bálint, a szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola diákja állhat még fel 9,56-os jegyátlaggal, aki a magyar tagozatos diákok körében a harmadik legjobb eredményt produkálta, a megyei rangsorban ezzel a 42. helyen áll.

Megyénkben a vizsgázók közül 19-en írták meg román nyelv és irodalomból a 10-est, maggyarból 8-an, matematikából pedig 20-an teljesítettek kitűnően.

Az idei leggyengébb vizsgaátlagot Szatmár megyében a Felsőboldádi Általános Iskolában produkálta az egyik tanuló, jelenlétéért 1-es átlaggal zárva a vizsgasorozatot. Ilyen gyenge átlagot rajta kívül nem is produkált más a megyében, voltak azonban hasonlóan rossz minősítésű dolgozatok, így 1,20-as és 1,25-ös jegyátlagra is volt példa, szintén az említett iskolában.

A képességfelmérők eredménye a középiskolai felvételi jegyátlagának 80%-át adja.

Bajnai Botond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Pelyhes - Kalandra fel!
Ma, 17:00
Közeleg a hideg tél, ilyenkor a legtöbb madár délnek indul, hogy egy melegebb vidéken vészelje át a zord évszakot. Így tesz a kis Pelyhes családja is, ám Ő még túl pici a repüléshez, és egy véletlen folytán lemarad az indulásról. Mikor megérkezik a fagy, a kismadárnak minden bátorságára szüksége lesz, hogy megküzdjön a barátságtalan időjárással és megtalálja a családját. Szerencséjére a kalandban segítségére lesz megannyi új barát.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Peppermint: A bosszú angyala
Ma, 18:40
Riley North (Jennifer Garner), szerető anya és feleség élete egy pillanat alatt összeomlik, mikor férjét és kislányát egy brutális támadásban megölik. A kómából felébredt nő igazságot akar, de az elkövetőket – egy befolyásos kartell tagjait – a korrupt bíróság felmenti. Riley nem nyugszik, amíg le nem számol a tettesekkel: vérbeli harcossá képezi ki magát, hogy egytől-egyig kiiktassa a családja haláláért felelős bűnözőket. A mindenre elszánt magányos harcosnak nem csak az alvilág felbőszült embe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az apáca
Ma, 20:40
A démonok köztünk vannak – van, akinek egy életen át sikerül elkerülnie őket, és van, akinek az a foglalkozása, hogy szembenézzen velük. 1952-ben a napfényes Rómából kis küldöttség érkezik egy isten háta mögötti fogarasföldi kolostorba. Borzasztó dolgok történtek a szomorú falak között, a klastrom mindig félhomályos, mindig hideg és barátságtalan folyosóin, és a jövevények (egy apáca, egy szerzetes és egy novícius) bízik benne, hogy hamar kiderítik, ki állhat a háttérben, és hazatérhetnek bizton
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...