Képtárlat a közösségi házban
Utoljára módositva: 2012-04-17 12:59:39

Május 4-én kettős átadásra kerül sor Tasnádon: megnyitják a református közösségi ház felújított nagytermét, ezzel együtt Petkes József helyi születésű festőművész állandó tárlatát is.

 

Pakulár István és Vass Csaba, az ötlet „mozgatói” a felújított nagyteremben

 

Valamikor református népi iskolaként működött az az épület, melyet most közösségi házként ismernek Tasnádon. A református egyház a visszaszolgáltatást követően nagy erőfeszítéseket tett, először azért, hogy az ingatlant megtisztítsa, majd hogy felújítsa, hiszen a teljesen leromlott állapot miatt ezt már nem lehetett halogatni. A felújítás egy része mára sikerült, a nagytermet, mely az állandó képtárlatnak is helyt ad, háromféle anyagi forrásból sikerült rendbe tenni: az egyházközség banki tartalékaiból (ez volt a fő fedezet), gyülekezeti gyűjtésből és önkormányzati támogatásból. A mintegy száz fő befogadására alkalmas helyiség elsősorban vallásos eseményeknek kíván helyszíne lenni, de szeretnék, hogy a legkülönfélébb magyar kulturális események, konferenciák, városi rendezvények is otthonra leljenek itt.

A május 4-én esedékes átadáson azonban nem csak a közösségi ház rendezvénytermét nyitják meg tehát, hanem a tasnádi születésű Petkes József festőművész állandó kiállítását is. A művész még évekkel ezelőtt jelezte, szívesen felajánl műveiből jó néhány darabot szülővárosa számára. Az ötletet mintegy két éve „frissítették fel”, ekkor kereste meg Petkes Józsefet Pakulár István tiszteletes azzal, hogy az új közösségi ház otthona lehetne ennek a tárlatnak. A művész negyven képet adott át a református egyháznak végül, teljes életművének keresztmetszetét: főleg akvarelleket (ez Petkes elsődleges technikája), de olajfestményeket, grafikákat is, valamint jó néhány róla készült, neves pályatárs által alkotott portrét.

A díszterem és a tárlat hivatalos megnyitójára tehát május 4-én kerül sor, délután 14 órakor. Az eseményen díszvendégek is megjelennek, többek között Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter és Csűry István királyhágó-melléki református püspök. Véron András polgármester elmondta: a hónap végi tanácsülésen tárgyalják a javaslatot, mely szerint Petkes József díszpolgári címet kap. Remélhetőleg a megnyitón ezt a címet már oda is tudják adni a város híres szülöttének.

Május 6-án sort kerítenek egy úgynevezett „gyülekezeti megnyitóra” is, mondta Pakulár István tiszteletes. Az ünnepi istentiszteletet követően átvonulnak a gyülekezeti házba, és egy szeretetvendégség keretében a helyi közösség „főszereplésével” is felavatják a termet és a tárlatot. Erre az eseményre szeretettel hazavárják az elszármazott tasnádi gyülekezeti tagokat is, minél nagyobb számban.

Fischer Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...