Képzésekkel segítik a nők elhelyezkedését
Utoljára módositva: 2014-06-06 12:16:26

A nők és a veszélyeztetett csoportok munkaerőpiacon való elhelyezkedését segíti az a projekt, amit a Caritas indított a nagyváradi és a gyulafehérvári társintézményekkel. A célcsoport toborzása 3 hónapig tart, tudtuk meg Vitéz Carmen Rita projektmenedzsertől.

 

A Caritas projektnyitó rendezvényén rövid köszöntőt mondott Altfatter Tamás alprefektus is

Elsősorban a nők, illetve a veszélyeztetett, hosszabb ideje munka nélkül lévő személyek szakmai képzését és munkahelyhez jutását segíti az a projekt, melyet a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet a Nagyváradi Caritas Catolica és a Gyulafehérvári Caritas szervezetekkel közösen bonyolít, az Európai Szociális Alapból finanszírozott projekt a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 2007–2013 keretén belül valósul meg, derült ki a tegnap megtartott projektnyitó rendezvényen.

Löchli Terézia Tündér, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet igazgatónője köszöntőbeszédében elmondta, hogy a szervezet irányítása alatt Szatmár és Máramaros megyében összesen 39 szociális intézmény működik, a most induló projekt pedig azoknak a nőknek biztosít lehetőséget, akik eddig a munkaerőpiacon különböző oknál fogva nem tudtak elhelyezkedni, sőt akár azt is lehetővé teszi, hogy akik eddig szociális ellátásra szorultak, ezentúl akár önállóan boldogulhassanak. Löchli szerint példaértékű lehet Erdélyben ennek a társadalmi rétegnek a mozgósítása, át- és továbbképzése, majd a szervezet jelszavát idézve rámutatott arra, hogy együttműködéssel lehet javítani azoknak az embereknek az életkörülményein, akiknek a szervezet szolgáltatásai szólnak.

Vitéz Carmen Rita projektmenedzser ismertette azokat az általános és specifikus célkitűzéseket, amelyeket a közel 2,4 millió lej összértékű projekt 18 hónapos futamideje alatt valósítanak meg. Az ország északnyugati és középső régióiból (Szatmár, Máramaros, Bihar, Szilágy és Hargita) összesen 570 személy szakmai képzése és továbbképzése valósul meg, közülük 130, már alkalmazásban álló személy karriermenedzsment-képzésen vehet részt. A projekt keretében Szatmár megyében 100, míg Máramarosban 80 személy szerezhet képesítést az alábbi területek valamelyikén: gyermekfelvigyázó, szociális munkás, takarító, otthoni idős-, illetve gyerekgondozó, az érintett települések között pedig Szatmárnémeti, Nagykároly, Tasnád és Erdőd mellett Túrterebes, Ákos, Homoród, Mezőpetri és Szaniszló község is szerepel.

A Nagyváradi Caritas Catolica nevében Nagy Hortenzia, a Gyulafehérvári Caritas képviseletében pedig Fodor Vanyó Csaba szólalt fel. Nagy Hortenzia egy egészen friss élményről számolt be, elmondta, egy most záruló projekt keretében egy idősotthonba 13 állásra kerestek jelentkezőt, többnyire nőket, és alig találtak 4 személyt, aki az ezzel járó munkát vállalta. Nagy rámutatott, hogy a szociális szolgáltatások területén nagyon jól képzett munkaerőre van szükség, ebben nyújt segítséget a most induló projekt. A Gyulaferhérvári Caritas képviseletében Fodor Vanyó Csaba rámutatott, együttműködésük a szatmári intézménnyel többéves múltra tekint vissza, ugyanazok a problémák, amelyekre megoldást kell találniuk, és itt elsősorban azt említette, milyen nehéz vidéken szakképzett személyzetet találni a szociális ellátások biztosítására, a most induló projekt ebben nyújt segítséget. A projekt sikeréhez támogatásukat ajánlották fel a városi és megyei önkormányzatok jelen lévő képviselői, csakúgy mint a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója, Marcel Maruşca. Riedl Rudolf, a Megyei Tanács alelnöke miután sok sikert kívánt a projekthez az abban részt vevő partnereknek, megjegyezte azt is, hogy sajnálattal tapasztalja, hogy Konstanca nem szerepel a partnerek listáján, pedig az elmúlt hétvége tanúsága szerint (szerk. megj.: a Szatmárnémeti Városnapok idején a déli megyékből érkezett árusok ütötték fel sátraikat a városközpontban) ott is nagy szükség lenne rá.

 

 

Elek Anikó

[ohballada-1]

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...