Képzésekkel segítik a nők elhelyezkedését
Utoljára módositva: 2014-06-06 12:16:26

A nők és a veszélyeztetett csoportok munkaerőpiacon való elhelyezkedését segíti az a projekt, amit a Caritas indított a nagyváradi és a gyulafehérvári társintézményekkel. A célcsoport toborzása 3 hónapig tart, tudtuk meg Vitéz Carmen Rita projektmenedzsertől.

 

A Caritas projektnyitó rendezvényén rövid köszöntőt mondott Altfatter Tamás alprefektus is

Elsősorban a nők, illetve a veszélyeztetett, hosszabb ideje munka nélkül lévő személyek szakmai képzését és munkahelyhez jutását segíti az a projekt, melyet a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet a Nagyváradi Caritas Catolica és a Gyulafehérvári Caritas szervezetekkel közösen bonyolít, az Európai Szociális Alapból finanszírozott projekt a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 2007–2013 keretén belül valósul meg, derült ki a tegnap megtartott projektnyitó rendezvényen.

Löchli Terézia Tündér, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet igazgatónője köszöntőbeszédében elmondta, hogy a szervezet irányítása alatt Szatmár és Máramaros megyében összesen 39 szociális intézmény működik, a most induló projekt pedig azoknak a nőknek biztosít lehetőséget, akik eddig a munkaerőpiacon különböző oknál fogva nem tudtak elhelyezkedni, sőt akár azt is lehetővé teszi, hogy akik eddig szociális ellátásra szorultak, ezentúl akár önállóan boldogulhassanak. Löchli szerint példaértékű lehet Erdélyben ennek a társadalmi rétegnek a mozgósítása, át- és továbbképzése, majd a szervezet jelszavát idézve rámutatott arra, hogy együttműködéssel lehet javítani azoknak az embereknek az életkörülményein, akiknek a szervezet szolgáltatásai szólnak.

Vitéz Carmen Rita projektmenedzser ismertette azokat az általános és specifikus célkitűzéseket, amelyeket a közel 2,4 millió lej összértékű projekt 18 hónapos futamideje alatt valósítanak meg. Az ország északnyugati és középső régióiból (Szatmár, Máramaros, Bihar, Szilágy és Hargita) összesen 570 személy szakmai képzése és továbbképzése valósul meg, közülük 130, már alkalmazásban álló személy karriermenedzsment-képzésen vehet részt. A projekt keretében Szatmár megyében 100, míg Máramarosban 80 személy szerezhet képesítést az alábbi területek valamelyikén: gyermekfelvigyázó, szociális munkás, takarító, otthoni idős-, illetve gyerekgondozó, az érintett települések között pedig Szatmárnémeti, Nagykároly, Tasnád és Erdőd mellett Túrterebes, Ákos, Homoród, Mezőpetri és Szaniszló község is szerepel.

A Nagyváradi Caritas Catolica nevében Nagy Hortenzia, a Gyulafehérvári Caritas képviseletében pedig Fodor Vanyó Csaba szólalt fel. Nagy Hortenzia egy egészen friss élményről számolt be, elmondta, egy most záruló projekt keretében egy idősotthonba 13 állásra kerestek jelentkezőt, többnyire nőket, és alig találtak 4 személyt, aki az ezzel járó munkát vállalta. Nagy rámutatott, hogy a szociális szolgáltatások területén nagyon jól képzett munkaerőre van szükség, ebben nyújt segítséget a most induló projekt. A Gyulaferhérvári Caritas képviseletében Fodor Vanyó Csaba rámutatott, együttműködésük a szatmári intézménnyel többéves múltra tekint vissza, ugyanazok a problémák, amelyekre megoldást kell találniuk, és itt elsősorban azt említette, milyen nehéz vidéken szakképzett személyzetet találni a szociális ellátások biztosítására, a most induló projekt ebben nyújt segítséget. A projekt sikeréhez támogatásukat ajánlották fel a városi és megyei önkormányzatok jelen lévő képviselői, csakúgy mint a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója, Marcel Maruşca. Riedl Rudolf, a Megyei Tanács alelnöke miután sok sikert kívánt a projekthez az abban részt vevő partnereknek, megjegyezte azt is, hogy sajnálattal tapasztalja, hogy Konstanca nem szerepel a partnerek listáján, pedig az elmúlt hétvége tanúsága szerint (szerk. megj.: a Szatmárnémeti Városnapok idején a déli megyékből érkezett árusok ütötték fel sátraikat a városközpontban) ott is nagy szükség lenne rá.

 

 

Elek Anikó

[ohballada-1]

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...