Képzést szervez a Vöröskereszt
Utoljára módositva: 2019-04-24 19:36:02

Aktív májusi hónapra számítanak a Vöröskereszt háza táján, újabb segédápolói kurzus indul a jövő hónapban, ugyanakkor május 8-án megrendezik a diákoknak szóló Hozzáértő ápolók versenyt is.

Már az április sem telt tétlenül a szatmári Vöröskeresztnél, ugyanis nemrég tisztújítás is volt a szervezetnél: április 12-től Cristian Boloş lett a Vöröskereszt helyi szervezetének új elnöke. Az ortodox lelkipásztor Dan Gheorghét, az ISU korábbi vezetőjét váltotta a tisztségben, és négyéves mandátumra választották meg — tájékoztatta lapunkat Rodica Borlan, a szervezet igazgatója.

„Régóta dolgozunk már együtt a tiszteletessel, hiszen lassan tíz éve odaadó önkéntese a szervezetnek, az utóbbi években pedig már az alelnöki tisztséget is betöltötte. Az önkénteseink ismerik és nagyon szeretik, hiszen egy végtelenül kedves személyről van szó, akit örömmel választottunk meg a megyei szervezetünk elnökének” — nyilatkozta az igazgatónő.

Áprilisban lezárul az idei iskolai tanévben zajló Colgate-program, amelyet a fogápolási cikkeket gyártó cég és a Vöröskereszt évek óta közösen indít annak érdekében, hogy rávezessék a kisiskolásokat a szájhigiénia és elsősorban a fogmosás fontosságára. Az idei akció során 8400 fogápolási cikkeket tartalmazó csomagot sikerült a jó tanácsok mellé kiosztani gyermekeknek.

Az elmúlt hét során, az Iskola másként hetében a Vöröskereszt önkéntesei több szatmári iskolába is ellátogattak, s az akció során közel 300 diákot sikerült testközelből megismertetni az elsősegélynyújtás fortélyaival. Rodica Borlan elmondása szerint a diákok érdeklődve figyelték a Vöröskereszt önkénteseinek bemutatóit, és többen örömmel próbálták ki a különböző életmentő technikákat is az erre alkalmas próbababákon.

Ápolói képzés indul

Ami a májusi hónapot illeti, az ortodox húsvétot követően idei harmadik segédápolói képzését is elindítja a Vöröskereszt szatmárnémeti szervezete, a szatmári és a nagykárolyi tanfolyam után egy újabb, szintén három hónapon át tartó, Szatmárnémetiben zajló képzést tart.

A beiratkozáshoz szükséges a nyolc általános osztály elvégzését igazoló diploma, illetve a jelentkezőknek egészségeseknek kell lenniük. A tanfolyamon való részvétel díja 1100 lej. A háromhavi képzés első hónapjában az elméleti oktatással veszi kezdetét a tanulás, majd a következő két hónapban gyakorlati órákon vehetnek részt a tanulók, amelyek során élesben is kipróbálják a tanultakat. A sikeres vizsgát követően az országban és külföldön is elismert diplomát kapnak a hallgatók.

Bővebb információkért forduljanak személyesen a Vöröskereszt Szatmárnémeti, Vlad Ţepeş utca 3. szám alatti irodájához, de a 0261.770.244-es és a 0723.503.597-es telefonszámon is lehet érdeklődni 8–16 óra között.

A Vöröskereszt szervezésében május 8-án zajlik majd a diákoknak szóló Hozzáértő ápolók verseny, amit Romániában 1962 óta rendszeresen megszerveznek. A felkészülés már zajlik, az elmúlt években is sok tanintézmény volt érdekelt a versenyen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:20
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...