Képzettség és munkaidő
Utoljára módositva: 2019-09-13 16:04:33

Lehet, hogy a felsővezetők nem is dolgoznak annyit, mint regélik, rövidebb a munkahét azoknak, akiknek magasabb a képzettségük.

Megdőlni látszik az az elmélet, hogy a topmenedzserek éjt nappallá téve dolgoznak, mert az Országos Statisztikai Intézet mérései szerint minél magasabb fokú a képzettsége valakinek, annál inkább rövidül számára a munkahét. Harminc-negyven órát töltenek munkával hetente az egyetemi végzettséggel rendelkezők, a statisztikusoknak csak hét százalékuk mondta azt, hogy ennél többet dolgozik, az elemi osztályt végzettek vagy a képzetlen munkaerő munkaideje azonban meghaladja a negyven órát hetente.

Az is jellemző, hogy a két társadalmi osztály között folyamatosan nő a szakadék, az utóbbi években egyre több időt kellett munkával tölteniük az alacsonyabban képzetteknek magasan képzett társaikhoz képest. Utóbbiak munkaideje, ha csak kis mértékben is, de folyamatosan csökken, az átlagos csökkenés évente két százalék.

A képzettebbek annak ellenére is kevesebbet dolgoznak, hogy kevesebben vannak, mint a kevésbé képzettek, a statisztikai hivatal adatai szerint a ma 8,3 milliós román munkaerőpiac 14 százalékának van felsőfokú végzettsége, míg az elemi iskoláik után munkába állók aránya 40 százalék. A képzettebbek úgy dolgoznak kevesebbet, hogy közben többet keresnek, mert bérezési besorolásuk jobb, így az órabérük magasabb, mint a többet dolgozó, alulképzett sorstársaiknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...