Kerámiavarázs a központban
Utoljára módositva: 2019-06-28 10:10:03

Második alkalommal szervezte meg a Borókagyökér Egyesület azt a kerámiafesztivált, amelynek többnapos rendezvénysora a nagyközönség számára is érdekes, látványos, no meg ízletes programokban bővelkedik.

Pénteken az új központban, pontosabban a Batthyány sétány végén, a Szamos nagyáruházzal szemben 10–17 óra között várják az érdeklődőket — a szebbnél szebb dísz- és használati tálakat, szilkéket, bokályokat, korsókat, fazekakat, ugyancsak látványos asztali cseréptűzhelyeket-sütőket felvonultató kirakodóvásáron végigsétálni még annak is érdemes, aki csak a tobzódó szín- és mintavilág látványában szeretne gyönyörködni. Az se kerülje a helyszínt, aki kipróbálná, milyen is leülni a fazekaskorong mellé, s az izgő-mozgó, csúszó agyagdarabot marékra fogva formázna valamit, hiszen erre is lesz lehetőség, mint ahogy az erdélyi és magyarországi fazekas szaktekintélyek alkotását megfigyelni is, ugyanis a mesterek is a korong mellé ülnek majd, s profiknak dukáló nehezítéssel, például bekötött szemmel alkotnak.

Kora este, 19 órától a Szejke-tanyán tűzvarázslás tanúi lehetnek az érdeklődők — ekkor kezdődik a rakuégetés. A különleges, távol-keleti és messze nem hagyományos módszer több mint látványos, ugyanis a kerámiatárgyakat lángoló tüzű kemencébe helyezik, majd onnan kiemelve azon forrón vízbe, homokba vagy szalmába rakják, ami véletlenszerű, de csodálatos és szinte elképzelhetetlen színhatásokat eredményez, minden darab egyedi és megismételhetetlen.

Szombaton, június 29-én ismét érdemes lesz kilátogatni a Szejke-tanyára, főleg azoknak, akik szeretik a szabad tűzön, cserépedényekben főtt-sült finomságokat, ugyanis a fazekasmesterek portékáikban főzik az ízes falatokat —

s miközben bemutatják, hogyan kell és lehet használni azokat, mit szabad s mit nem, jobbnál jobb recepteket is megosztanak a látogatókkal, illetve minden, a cserépedényekkel kapcsolatos kérdésre is válaszolnak. A nap programjából (a kóstolások mellett) természetesen nem hiányzik a néptánc, a népzene és a gyermekeknek szóló kézműves-foglalkozások sem. A szervezők mindenkit szeretettel hívnak és várnak.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...