Kérdéses a könyvtár új helye
Utoljára módositva: 2014-02-28 08:56:54

Még mindig keresik a Megyei Könyvtár jövendő helyét. Adrian Ştef elmondta, egyre kisebb az esélye annak, hogy a Mihail Kogălniceanu utca 5. szám alatt épüljön fel a korszerű épület.

 

Nyártól bizonytalan a könyvtár további sorsa

Stier Péter RMDSZ-es megyei tanácsos a legutóbbi tanácsülésen arra igyekezett választ kapni a Szatmár Megyei Tanács elnökétől, Adrian Şteftől, hogy hol kap majd helyet a Szatmár Megyei Könyvtár, s mi lett a Mihail Kogălniceanu utca 5. szám alatti telek sorsa. A tanács elnöke elmondta, az említett telek, melyen egy ingatlan is áll, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Az igaz, hogy a helyi tanácsosok határozatot hagytak jóvá, melyben a Mihail Kogălniceanu utcai telek használati jogát megkapja a megyei tanács, amint a helyi tanács lebontatja az azon található ingatlant. Ştef elmondta, hogy más alternatívát szeretnének találni a könyvtár számára, azaz egy központi helyen kulturális központot szeretnének kialakítani. A kulturális központ kialakítását a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal is támogatja, azonban a Mihail Kogălniceanu utcai telket nem találják erre megfelelőnek. A tanácsülésen Adrian Ştef elmondta, hogy még mindig szó van a Dacia Hotel tulajdonjogának visszaszerzéséről, az épület megvásárlásáról. Azt követően pedig — műemlék épületről lévén szó — kormány- vagy európai uniós támogatással újítanák fel a jelenleg elhagyatott szatmárnémeti épületet, s abban egy kulturális központot alakítanának ki, melyben helyet kapna a megyei könyvtár is. Korábban mint lehetőség felmerült a Divatház és a Római Katolikus Székesegyház közötti terület is, ahol jelenleg egy park található, s ahol szintén felépülhetne a kulturális központ.

 

Előzmények

 

Azt követően, hogy a Szatmár Megyei Könyvtár évekig zárva volt a tulajdonjogi pereskedés miatt, 2011 júliusában ideiglenesen megoldódott ez a probléma, akkor ugyanis a Szatmár Megyei Tanács és a Federalcoop szerződést kötött, melynek köszönhetően 2011. augusztus elsején lekerült a lakat az olvasóterem ajtajáról, és a Szatmár megyei olvasóközönség hozzáférhet minden ritkaságszámba menő kötethez, mely részleg évekig zárva volt. A bérleti szerződés értelmében a megyei könyvtár a szerződés aláírását követő három évig a Federalcoop épületében 1009 négyzetméteren fejti ki tevékenységét (714 négyzetméter a földszinten, míg az emeleti részen hat iroda és egy olvasóterem működik). A bérleti díj négyzetméterenként 5 és 15 euró között váltakozik, mely azt jelenti, hogy a megyei tanács havi 11 500 eurót fizet a Federalcoopnak. A bérleti szerződés azt követően kötötték meg, hogy a Nagyváradi Ítélőtábla 2011. május 31-én visszavonhatatlan és jogerős ítéletet hozott, melynek értelmében az az épület, amelyben a Szatmár Megyei Könyvtár működik, a Federalcoopé. A bíróság ítélete alapján a könyvtár üzemeltetőjének, a Szatmár Megyei Tanácsnak ki kellett fizetnie 642 825 eurót, mely a 2006. szeptember 15. és 2011. július 31. közötti bérleti díj összege, ehhez hozzáadódott 31 166 lej perköltség. A megyei tanács 2006 szeptemberétől nem fizetett bérleti díjat az épület tulajdonosának, a Federalcoop ezért lakatot tett az olvasóteremre.

A Szatmár Megyei Tanács tagjai 2011-ben egyetértettek abban, hogy a megyei könyvtár épületgondját minél hamarabb meg kell oldani, hogy a hároméves bérleti szerződés lejárta után az intézmény olyan épületbe költözhessen, melyért nem kell bérleti díjat fizetni. Ennek értelmében 2012 decemberében a Kasstel Studio Kft. elkészítette a könyvtár új épületének műszaki terveit. A projektet a Mihail Kogălniceanu utca 5. szám alatti ingatlanra készítették el. Az akkori számítások alapján az új könyvtár építési költségeit 49 477 095 lejre becsülték. Akkor úgy tervezték, hogy 2013-ban a közbeszerzési eljárást is befejezik. Az építkezés két évet vett volna igénybe, a költözés pedig legkevesebb három hónapot. Az akkori tervek szerint a Szatmár Megyei Könyvtár 2015-ben költözhetett volna végleges otthonába, ám a folyamatos újragondolás miatt sehol nem tart a könyvtár építésének terve, a Federalcooppal 2011-ben kötött szerződés hamarosan lejár, így ismét kérdésessé válik a megyei könyvtár sorsa.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...