Kérdéses a könyvtár új helye
Utoljára módositva: 2014-02-28 08:56:54

Még mindig keresik a Megyei Könyvtár jövendő helyét. Adrian Ştef elmondta, egyre kisebb az esélye annak, hogy a Mihail Kogălniceanu utca 5. szám alatt épüljön fel a korszerű épület.

 

Nyártól bizonytalan a könyvtár további sorsa

Stier Péter RMDSZ-es megyei tanácsos a legutóbbi tanácsülésen arra igyekezett választ kapni a Szatmár Megyei Tanács elnökétől, Adrian Şteftől, hogy hol kap majd helyet a Szatmár Megyei Könyvtár, s mi lett a Mihail Kogălniceanu utca 5. szám alatti telek sorsa. A tanács elnöke elmondta, az említett telek, melyen egy ingatlan is áll, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi. Az igaz, hogy a helyi tanácsosok határozatot hagytak jóvá, melyben a Mihail Kogălniceanu utcai telek használati jogát megkapja a megyei tanács, amint a helyi tanács lebontatja az azon található ingatlant. Ştef elmondta, hogy más alternatívát szeretnének találni a könyvtár számára, azaz egy központi helyen kulturális központot szeretnének kialakítani. A kulturális központ kialakítását a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal is támogatja, azonban a Mihail Kogălniceanu utcai telket nem találják erre megfelelőnek. A tanácsülésen Adrian Ştef elmondta, hogy még mindig szó van a Dacia Hotel tulajdonjogának visszaszerzéséről, az épület megvásárlásáról. Azt követően pedig — műemlék épületről lévén szó — kormány- vagy európai uniós támogatással újítanák fel a jelenleg elhagyatott szatmárnémeti épületet, s abban egy kulturális központot alakítanának ki, melyben helyet kapna a megyei könyvtár is. Korábban mint lehetőség felmerült a Divatház és a Római Katolikus Székesegyház közötti terület is, ahol jelenleg egy park található, s ahol szintén felépülhetne a kulturális központ.

 

Előzmények

 

Azt követően, hogy a Szatmár Megyei Könyvtár évekig zárva volt a tulajdonjogi pereskedés miatt, 2011 júliusában ideiglenesen megoldódott ez a probléma, akkor ugyanis a Szatmár Megyei Tanács és a Federalcoop szerződést kötött, melynek köszönhetően 2011. augusztus elsején lekerült a lakat az olvasóterem ajtajáról, és a Szatmár megyei olvasóközönség hozzáférhet minden ritkaságszámba menő kötethez, mely részleg évekig zárva volt. A bérleti szerződés értelmében a megyei könyvtár a szerződés aláírását követő három évig a Federalcoop épületében 1009 négyzetméteren fejti ki tevékenységét (714 négyzetméter a földszinten, míg az emeleti részen hat iroda és egy olvasóterem működik). A bérleti díj négyzetméterenként 5 és 15 euró között váltakozik, mely azt jelenti, hogy a megyei tanács havi 11 500 eurót fizet a Federalcoopnak. A bérleti szerződés azt követően kötötték meg, hogy a Nagyváradi Ítélőtábla 2011. május 31-én visszavonhatatlan és jogerős ítéletet hozott, melynek értelmében az az épület, amelyben a Szatmár Megyei Könyvtár működik, a Federalcoopé. A bíróság ítélete alapján a könyvtár üzemeltetőjének, a Szatmár Megyei Tanácsnak ki kellett fizetnie 642 825 eurót, mely a 2006. szeptember 15. és 2011. július 31. közötti bérleti díj összege, ehhez hozzáadódott 31 166 lej perköltség. A megyei tanács 2006 szeptemberétől nem fizetett bérleti díjat az épület tulajdonosának, a Federalcoop ezért lakatot tett az olvasóteremre.

A Szatmár Megyei Tanács tagjai 2011-ben egyetértettek abban, hogy a megyei könyvtár épületgondját minél hamarabb meg kell oldani, hogy a hároméves bérleti szerződés lejárta után az intézmény olyan épületbe költözhessen, melyért nem kell bérleti díjat fizetni. Ennek értelmében 2012 decemberében a Kasstel Studio Kft. elkészítette a könyvtár új épületének műszaki terveit. A projektet a Mihail Kogălniceanu utca 5. szám alatti ingatlanra készítették el. Az akkori számítások alapján az új könyvtár építési költségeit 49 477 095 lejre becsülték. Akkor úgy tervezték, hogy 2013-ban a közbeszerzési eljárást is befejezik. Az építkezés két évet vett volna igénybe, a költözés pedig legkevesebb három hónapot. Az akkori tervek szerint a Szatmár Megyei Könyvtár 2015-ben költözhetett volna végleges otthonába, ám a folyamatos újragondolás miatt sehol nem tart a könyvtár építésének terve, a Federalcooppal 2011-ben kötött szerződés hamarosan lejár, így ismét kérdésessé válik a megyei könyvtár sorsa.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...