Kereket bilincsel a Kaufland
Utoljára módositva: 2020-01-25 09:47:01

A szatmárnémeti Kauflandba látogatók több ízben is láthattak kerékbilinccsel mozdíthatatlanná tett autókat a bevásárlóközpont parkolójában; megkérdeztük a vezetőségtől, milyen alapon jár el.

Megelégelte a Kaufland, hogy órarenden túl is autóállomásoztatásra használják a parkolóit, ezen a héten két autó kerekén is ott volt a bilincs a Henri Coandă utcai üzlet parkolójában. Megkeresésünkre az üzletlánc kommunikációs részlegének munkatársa úgy tájékoztatott, hogy tavaly december elseje óta van érvényben a Kauflandnak az a szabályzata, amelyik mindenkire vonatkozik, aki leparkol a vásárlók számára fenntartott parkolóban, és amelyik a régóta ott hagyott autók kerekének blokkolásáról is rendelkezik. Hogy hol tudja ezt a szerződést elolvasni az az autós, amelyiket érdekli, az nem szerepel sehol, de az információs pultnál minden bizonnyal kikérhető.

Következmények

A cég álláspontja szerint a parkoló a nyilvános közlekedés rendelkezésére bocsátott magánterület, amelyiken a közúti közlekedésre is érvényes szabályok vonatkoznak, mint ahogy a cég saját készítésű szabályzatában leírtak is. Az egyik ilyen szabály, hogy háromórányi parkolás után jön a kerékbilincs, illetve hogy járdán, mozgássérült-parkolóban vagy bejáratban való parkolásnak is kerékbilincselés lehet a következménye, de van már tétje annak is, ha úgy hagyja ott valaki az autóját, hogy két parkolóhelyet foglal el. A kerékbilincs levétele száz lejbe kerül, s mivel a Kaufland nem büntethet, ezt az összeget „a szerződés nem teljesítése miatt” terheli rá az autósra.

Sok a panasz

Szinte mindegyik Kauflandra igaz, hogy sok bosszúságot okoznak az össze-vissza parkolók, azok, akik nem mozgássérültek, de elfoglalják a számukra fenntartott parkolót, eladó autójukat parkoltatják hetekig a parkolóban, vagy a közelben lakóként a Kaufland-parkolót választják, ha a lakásuk körül már nincs hely. Rendszeresen panaszkodnak olyanok, akik vásárolni jönnek, hogy a helyzetet kihasználók miatt nem találnak maguknak parkolóhelyet; ez az oka annak, hogy elkészült a cég külön belső szabályzata, közölte lapunkkal az illetékes.

Magántulajdon

A kezdeményezés helyes, valamilyen formában tényleg véget kell vetni annak, hogy az autósok épp ott hagyják a kocsijukat, ahol erre kedvük szottyan, bosszúságot okozva ezzel minden arra járó sorstársuknak, azonban az a baj, hogy a választott megoldás jogilag nincs rendben. Megkérdeztünk egy jogászt, aki azt mondta, hogy jogtalan az eljárás; a hatályos törvénykezés szerint más magántulajdonához hozzányúlni, az ahhoz való hozzáférést megakadályozni akkor sem szabad, ha az egy másik fél magánterületén található. Nem kivétel ez alól az a magántulajdon sem, amit — ahogy a Kaufland a parkolóit — közhasználatra bocsátott a tulajdonos, önkényesen saját magántulajdona védelme érdekében nem cselekedhet más magántulajdonának a kárára se cég, se magánszemély.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...