Kerékpárutak megépítésére pályáztak
Utoljára módositva: 2014-05-04 11:19:23

A meglevő Szatmárnémeti—országhatár közötti kerékpárút mellett megépül a Túrterebes és Magosliget közötti bicikliút is. A határrendészek arra hívják fel a figyelmet, hogy aki a román–magyar határ felé kerékpározik, legyen figyelmes, mivel könnyen határsértővé válhat.

 

Szatmár megyében közkedvelt közlekedési forma a kerékpározás, ám jelentős veszélyt rejt magában a bicikliutak hiánya. Több községben és Szatmárnémetiben is tisztában vannak az elöljárók a kerékpárutak megépítésének fontosságával, azonban a biciklivel közlekedőknek várniuk kell az áhított kerékpársávokra. Megyénkben három kerékpárútra leadott pályázatot bírált el pozitívan a Környezetvédelmi Alap (AFM), azonban ez idáig nem érkezett finanszírozás ezek kivitelezésére. Pusztadaróc község országhatár és megyeközponthatár közötti, 5,5 kilométeres kerékpárút megépítését célzó pályázata, továbbá a mezőpetri önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács (a Mezőfény környékére tervezett bicikliút) pályázata is pozitív elbírálásban részesült, azonban ezek a projektek sem kaptak egyelőre támogatást a kivitelezésre. Az elmúlt napokban Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke azt nyilatkozta, Korodi Attila környezetvédelmi miniszterrel törekedni fognak arra, hogy újraindítsák a kerékpárutas projektet, amellyel 2011-ben több város és önkormányzat nyert támogatást városi kerékpársávok kialakítására és felújítására.

Az 1.1.1-es beavatkozási terület: A határon átnyúló infrastrukturális fejlesztés keretében kerül sor annak a 4,7 millió euró összértékű projektnek a lebonyolítására, amelyben projektvezető a Szatmár Megyei Tanács, s amelynek célja a Túrterebes és Magosliget közötti kerékpárút megépítése. A „Két keréken Túrterebes és Magosliget között” elnevezésű pályázat keretében a román oldalon 19,37 kilométer bicikliutat építenek meg Túrterebes és a magyarországi határ között. A Szatmár Megyei Tanács sajtóosztályának tájékoztatásából kiderül, hogy a Túr folyó mentén megépülő kerékpárút Túrterebes és Kishódos (Magyarország) között épül meg, melyet aztán összekötnek Magosligettel, ahonnan rá lehet csatlakozni a magyarországi Tisza folyó mentén kiépített kerékpárútra, így lehetőség nyílik arra, hogy a kerékpározók érdekes túrákat szervezzenek, míg a töltések megerősítése és karbantartása által az árvízvédelmi biztonság is megnövekszik. A projekt keretében kidolgoznak egy többnyelvű e-turistakalauzt, mely okostelefonról és táblagépről lesz elérhető, illetve egy turisztikai térképet. A projekt összértéke 4,692 millió euró, melyből a vissza nem térítendő eu-s támogatás értéke 3,987 millió euró, 312 ezer euró a román kormány, míg 344,7 ezer euró a magyar kormány támogatása, 45 383 euró a Szatmár Megyei Tanács hozzájárulása, 992 euró az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti támogatása, míg a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság 1500 euróval járul hozzá a projekt sikeres gyakorlatba ültetéséhez. A projekt futamideje 24 hónap. A projekt román partnere kiírta a versenytárgyalást a munkálatok elvégzésére a 19,37 kilométeres szakaszra.

 

Vigyázni kell a határsértésre

A Szatmár Megyei Tanácsot megelőzve a szatmárnémeti önkormányzat a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal közösen pályázott és nyert a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, így megvalósult a HUROVELO – Szamos mentén vízen és két keréken elnevezésű beruházás. Ennek keretében megyénkben egy 5,6 millió euró összértékű beruházással gazdagodott a két megye. A hazai szakasz Szatmárnémetitől az országhatárig a folyó bal partján, a magyarországi szakaszon pedig a Szamos bal és jobb partján halad, a szamosbecsi és tunyogmatolcsi vasúti hidat érintve, egészen Fehérgyarmatig. Emellett a Szamos jobb töltésén a Golescu híd és a szennyvíztisztító telep között is kiépítettek egy bicikliutat 1,2 km-es szakaszon. Mivel Románia még nem csatlakozott a schengeni övezethez, a Szatmár Megyei Határrendészeti Felügyelőség sajtószóvivője, Oana Totoran elmondta, minden lakos, aki szívesen sétál vagy kerékpározik a Szamos bal oldali töltésén a román–magyar határ felé, legyen fokozottan figyelmes, mivel könnyen határsértővé válhat. A kiépült kerékpárút összeköti Romániát Magyarországgal, azonban a határátkelésre egyelőre nincs lehetőség. Aki el akarja hagyni az országot, az csakis a határátkelőhelyeket használhatja, az illegális határátlépés 3 hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető — fogalmazott a sajtószóvivő. Annak érdekében, hogy a lakosság véletlenül se menjen át ezen az útvonalon Magyarországra, a határőrség munkatársai a sorompón kívül különböző tájékoztató és figyelmeztető táblákat helyeztek ki az említett területre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...