Kerékpárutak megépítésére pályáztak
Utoljára módositva: 2014-05-04 11:19:23

A meglevő Szatmárnémeti—országhatár közötti kerékpárút mellett megépül a Túrterebes és Magosliget közötti bicikliút is. A határrendészek arra hívják fel a figyelmet, hogy aki a román–magyar határ felé kerékpározik, legyen figyelmes, mivel könnyen határsértővé válhat.

 

Szatmár megyében közkedvelt közlekedési forma a kerékpározás, ám jelentős veszélyt rejt magában a bicikliutak hiánya. Több községben és Szatmárnémetiben is tisztában vannak az elöljárók a kerékpárutak megépítésének fontosságával, azonban a biciklivel közlekedőknek várniuk kell az áhított kerékpársávokra. Megyénkben három kerékpárútra leadott pályázatot bírált el pozitívan a Környezetvédelmi Alap (AFM), azonban ez idáig nem érkezett finanszírozás ezek kivitelezésére. Pusztadaróc község országhatár és megyeközponthatár közötti, 5,5 kilométeres kerékpárút megépítését célzó pályázata, továbbá a mezőpetri önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács (a Mezőfény környékére tervezett bicikliút) pályázata is pozitív elbírálásban részesült, azonban ezek a projektek sem kaptak egyelőre támogatást a kivitelezésre. Az elmúlt napokban Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke azt nyilatkozta, Korodi Attila környezetvédelmi miniszterrel törekedni fognak arra, hogy újraindítsák a kerékpárutas projektet, amellyel 2011-ben több város és önkormányzat nyert támogatást városi kerékpársávok kialakítására és felújítására.

Az 1.1.1-es beavatkozási terület: A határon átnyúló infrastrukturális fejlesztés keretében kerül sor annak a 4,7 millió euró összértékű projektnek a lebonyolítására, amelyben projektvezető a Szatmár Megyei Tanács, s amelynek célja a Túrterebes és Magosliget közötti kerékpárút megépítése. A „Két keréken Túrterebes és Magosliget között” elnevezésű pályázat keretében a román oldalon 19,37 kilométer bicikliutat építenek meg Túrterebes és a magyarországi határ között. A Szatmár Megyei Tanács sajtóosztályának tájékoztatásából kiderül, hogy a Túr folyó mentén megépülő kerékpárút Túrterebes és Kishódos (Magyarország) között épül meg, melyet aztán összekötnek Magosligettel, ahonnan rá lehet csatlakozni a magyarországi Tisza folyó mentén kiépített kerékpárútra, így lehetőség nyílik arra, hogy a kerékpározók érdekes túrákat szervezzenek, míg a töltések megerősítése és karbantartása által az árvízvédelmi biztonság is megnövekszik. A projekt keretében kidolgoznak egy többnyelvű e-turistakalauzt, mely okostelefonról és táblagépről lesz elérhető, illetve egy turisztikai térképet. A projekt összértéke 4,692 millió euró, melyből a vissza nem térítendő eu-s támogatás értéke 3,987 millió euró, 312 ezer euró a román kormány, míg 344,7 ezer euró a magyar kormány támogatása, 45 383 euró a Szatmár Megyei Tanács hozzájárulása, 992 euró az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti támogatása, míg a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság 1500 euróval járul hozzá a projekt sikeres gyakorlatba ültetéséhez. A projekt futamideje 24 hónap. A projekt román partnere kiírta a versenytárgyalást a munkálatok elvégzésére a 19,37 kilométeres szakaszra.

 

Vigyázni kell a határsértésre

A Szatmár Megyei Tanácsot megelőzve a szatmárnémeti önkormányzat a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal közösen pályázott és nyert a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, így megvalósult a HUROVELO – Szamos mentén vízen és két keréken elnevezésű beruházás. Ennek keretében megyénkben egy 5,6 millió euró összértékű beruházással gazdagodott a két megye. A hazai szakasz Szatmárnémetitől az országhatárig a folyó bal partján, a magyarországi szakaszon pedig a Szamos bal és jobb partján halad, a szamosbecsi és tunyogmatolcsi vasúti hidat érintve, egészen Fehérgyarmatig. Emellett a Szamos jobb töltésén a Golescu híd és a szennyvíztisztító telep között is kiépítettek egy bicikliutat 1,2 km-es szakaszon. Mivel Románia még nem csatlakozott a schengeni övezethez, a Szatmár Megyei Határrendészeti Felügyelőség sajtószóvivője, Oana Totoran elmondta, minden lakos, aki szívesen sétál vagy kerékpározik a Szamos bal oldali töltésén a román–magyar határ felé, legyen fokozottan figyelmes, mivel könnyen határsértővé válhat. A kiépült kerékpárút összeköti Romániát Magyarországgal, azonban a határátkelésre egyelőre nincs lehetőség. Aki el akarja hagyni az országot, az csakis a határátkelőhelyeket használhatja, az illegális határátlépés 3 hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető — fogalmazott a sajtószóvivő. Annak érdekében, hogy a lakosság véletlenül se menjen át ezen az útvonalon Magyarországra, a határőrség munkatársai a sorompón kívül különböző tájékoztató és figyelmeztető táblákat helyeztek ki az említett területre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az elrabol hercegnő
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Bosszúvágy
Ma, 16:40
A chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a túlterhelt rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...