Keresettek a külföldi kezelések
Utoljára módositva: 2014-07-09 10:22:56

A költség-visszatérítési kérvényt december 31-ig adhatják le a Szatmár megyei CAS-nél mindazon személyek, akik 2014. április 30-ig külföldön vettek igénybe egészségügyi szolgáltatást.

 

Május elsejétől módosult a külföldi egészségügyi szolgáltatások visszatérítési módja

A 2011/24/EU jogszabály 2013. október 25-én életbe lépett, s ennek értelmében az egészségbiztosítási pénztárnak legalább részben meg kell térítenie a romániaiak külföldi egészségügyi ellátását. A Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS SM) tájékoztatásából azonban kiderül, hogy az egészségbiztosítással rendelkező romániai betegek számára a külföldi kezelést a 2014. április 16-án elfogadott 304-es számú sürgősségi kormányrendelet szabályozza. Ennek értelmében bizonyos típusú szolgáltatások (járóbeteg-rendelés keretében elvégzendő bizonyos vizsgálatok, illetve kórházi kezelések) esetében előzetesen kell igényelni az engedélyezést a költség-visszatérítés érdekében a CAS SM székhelyén. A járóbeteg-rendelőkben elvégzendő PET-CT vizsgálat és az ambulancián végzendő kezelések során szükséges gyógyszerek ellenértékének finanszírozásához szükséges kérvény mellé csatolni kell azt az iratot, mely alátámasztja azt a tényt, hogy az igénylő rendelkezik egészségbiztosítással, az orvosi küldőpapírt, illetve az egészségbiztosítási pénztár jóváhagyását. A kórházi kezelések esetében — szívritmus-szabályozó (pacemaker) beültetése vagy cseréje, moduláris tumor-endoprotézis, szegmentáris gerinc-implantátum, koszorúér-(Bypas)műtét, szülés — a térítési kérvényhez is csatolni kell a biztosítotti viszonyt igazoló dokumentumot, az orvosi küldőpapírt, illetve egy, az egészségbiztosítási pénztárral szerződésben álló romániai orvos által kiállított orvosi jelentést. Az érdeklődők minden szükséges információt, útbaigazítást megtalálnak a www.cassam.ro honlapon. A sürgősségi kormányrendeletben nem szereplő egyéb egészségügyi szolgáltatások esetében az uniós jogszabály értelmében a betegeknek nem kell előre kérelmezniük az egészségbiztosítási pénztárnál a külföldi kezelés jóváhagyását a megfelelő indoklások kíséretében, hanem elegendő bejelentkezni a külföldi klinikán, ahol a kezelést igénylik. A biztosító utólag fizeti ki az állampolgár kezelését a külföldi kórháznak, illetve járóbeteg-rendelőnek a származási ország által megszabott tarifáknak megfelelően. Marcela Similar, a CAS SM sajtószóvivője felhívja mindazon személyek figyelmét, akik 2014. április 30-ig külföldön orvosi szolgáltatást vettek igénybe s eddig nem kérvényezték a költség-visszatérítést, hogy legkésőbb 2014. december 31-ig tehetik ezt meg a CAS SM székhelyén. Ezek elbírálása a az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) 2009-ben elfogadott 729-es számú rendelete alapján történik, mely május elsejéig volt hatályban.

 

Az idei év eddigi időszakában 329 költség-visszatérítési kérvényt iktattak a CAS SM székhelyén 995 137,84 lej összértékben, melyből 583 650,89 lejt ki is fizettek, derül ki Marcela Similar, a CAS SM sajtószóvivőjének tájékoztatásából. Korábban sajtótájékoztató keretében számoltak be arról a CAS SM vezetői, hogy 2012-ben a külföldi egészségügyi intézményeknek 103 ezer lejt fizettek ki, míg 2013-ban ez az összeg már 736 ezer lej volt. A 2014/304-es sürgősségi kormányrendelet alapján négy költség-visszatérítési kérvényt iktattak a CAS SM székhelyén, 15 487,36 lej értékben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 17.
Bár Ön egyébként is szereti, ha elismerik érdemeit, most olyan pozitív visszajelzéseket kap, hogy nem akar hinni a fülének és szinte zavarba jön a bókoktól.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...