Keresettek a külföldi kezelések
Utoljára módositva: 2014-07-09 10:22:56

A költség-visszatérítési kérvényt december 31-ig adhatják le a Szatmár megyei CAS-nél mindazon személyek, akik 2014. április 30-ig külföldön vettek igénybe egészségügyi szolgáltatást.

 

Május elsejétől módosult a külföldi egészségügyi szolgáltatások visszatérítési módja

A 2011/24/EU jogszabály 2013. október 25-én életbe lépett, s ennek értelmében az egészségbiztosítási pénztárnak legalább részben meg kell térítenie a romániaiak külföldi egészségügyi ellátását. A Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS SM) tájékoztatásából azonban kiderül, hogy az egészségbiztosítással rendelkező romániai betegek számára a külföldi kezelést a 2014. április 16-án elfogadott 304-es számú sürgősségi kormányrendelet szabályozza. Ennek értelmében bizonyos típusú szolgáltatások (járóbeteg-rendelés keretében elvégzendő bizonyos vizsgálatok, illetve kórházi kezelések) esetében előzetesen kell igényelni az engedélyezést a költség-visszatérítés érdekében a CAS SM székhelyén. A járóbeteg-rendelőkben elvégzendő PET-CT vizsgálat és az ambulancián végzendő kezelések során szükséges gyógyszerek ellenértékének finanszírozásához szükséges kérvény mellé csatolni kell azt az iratot, mely alátámasztja azt a tényt, hogy az igénylő rendelkezik egészségbiztosítással, az orvosi küldőpapírt, illetve az egészségbiztosítási pénztár jóváhagyását. A kórházi kezelések esetében — szívritmus-szabályozó (pacemaker) beültetése vagy cseréje, moduláris tumor-endoprotézis, szegmentáris gerinc-implantátum, koszorúér-(Bypas)műtét, szülés — a térítési kérvényhez is csatolni kell a biztosítotti viszonyt igazoló dokumentumot, az orvosi küldőpapírt, illetve egy, az egészségbiztosítási pénztárral szerződésben álló romániai orvos által kiállított orvosi jelentést. Az érdeklődők minden szükséges információt, útbaigazítást megtalálnak a www.cassam.ro honlapon. A sürgősségi kormányrendeletben nem szereplő egyéb egészségügyi szolgáltatások esetében az uniós jogszabály értelmében a betegeknek nem kell előre kérelmezniük az egészségbiztosítási pénztárnál a külföldi kezelés jóváhagyását a megfelelő indoklások kíséretében, hanem elegendő bejelentkezni a külföldi klinikán, ahol a kezelést igénylik. A biztosító utólag fizeti ki az állampolgár kezelését a külföldi kórháznak, illetve járóbeteg-rendelőnek a származási ország által megszabott tarifáknak megfelelően. Marcela Similar, a CAS SM sajtószóvivője felhívja mindazon személyek figyelmét, akik 2014. április 30-ig külföldön orvosi szolgáltatást vettek igénybe s eddig nem kérvényezték a költség-visszatérítést, hogy legkésőbb 2014. december 31-ig tehetik ezt meg a CAS SM székhelyén. Ezek elbírálása a az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) 2009-ben elfogadott 729-es számú rendelete alapján történik, mely május elsejéig volt hatályban.

 

Az idei év eddigi időszakában 329 költség-visszatérítési kérvényt iktattak a CAS SM székhelyén 995 137,84 lej összértékben, melyből 583 650,89 lejt ki is fizettek, derül ki Marcela Similar, a CAS SM sajtószóvivőjének tájékoztatásából. Korábban sajtótájékoztató keretében számoltak be arról a CAS SM vezetői, hogy 2012-ben a külföldi egészségügyi intézményeknek 103 ezer lejt fizettek ki, míg 2013-ban ez az összeg már 736 ezer lej volt. A 2014/304-es sürgősségi kormányrendelet alapján négy költség-visszatérítési kérvényt iktattak a CAS SM székhelyén, 15 487,36 lej értékben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...