Keresik a legjobb megoldást
Utoljára módositva: 2018-03-13 13:32:37

A Szatmár Megyei Könyvtár hosszú évek óta tartó épületproblémájának rendezésére négy lehetséges megoldás is körvonalazódott, tudtuk meg Pataki Csabától, a Szatmár Megyei Tanács elnökétől.

A Szatmár Megyei Könyvtár épületproblémája már 2011 májusa óta napirenden van, s végső megoldás a mai napig sem született a helyzet rendezésére. Amint arról többször is írtunk lapunk hasábjain, a Nagyváradi Ítélőtábla 2011. május 31-én visszavonhatatlan és jogerős ítéletet hozott, amelynek értelmében az az épület, amelyben a Szatmár Megyei Könyvtár működik, a Federalcoopé. A határozat értelmében a megyei tanács bérleti szerződést kötött a Federalcooppal, s havonta több mint tízezer eurós bérleti díjat fizet. Közben elkészítettek egy dokumentációt, amelynek alapján a megyeközpontbeli Mihail Kogălniceanu utca 5. szám alatti telken szerettek volna korszerű könyvtárat építeni. A telek és az azon található ingatlan a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal tulajdona. A megyei tanács és a helyi önkormányzat egyezsége alapján a polgármesteri hivatal lebontatta a romos épületet, s a megyei tanács a Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) keretében kért finanszírozást a beruházásra. A támogatás azóta sem érkezett meg, így már lassan hét éve jelentős összeget fizet ki a Szatmár Megyei Tanács a Federalcoopnak bérleti díj gyanánt, amely összeg megközelíti az kilencszázezer eurót. Az új és korszerű könyvtár építésének költségei a megyei tanács 2013-as számításai szerint meghaladták volna a 61 millió lejt, és a tervből nem lett semmi, a Mihail Kogălniceanu utca 5. szám alatti telekkel pedig már más elképzelése van a városházának.

Az elmúlt időszakban ismét többször terítékre került a könyvtár épületének ügye, egyes helyi politikusok ezáltal szerettek volna politikai tőkét kovácsolni maguknak, de a hangzatos vádaskodásokon kívül megvalósítható ötlettel nem álltak elő. A könyvtár sorsát illetően megkerestük Pataki Csabát, a Szatmár Megyei Tanács elnökét, akitől megtudtuk, hogy négy változat is körvonalazódott az intézmény épületproblémájának megoldására, azonban korainak találta, hogy konkrétumokkal szolgáljon ezekről. A tanácselnök elvetette az új könyvtár építésének ötletét, hiszen arra csak az Országos Befektetési Vállalattól (CNI) lehetne pénzt igényelni, de ez nagyon hosszadalmas folyamat, Nagybányának 15 év alatt sikerült ezzel a módszerrel új könyvtárat építenie, tehát Szatmár megyében más járható utat kell találni.

 

Háttér

 

A Szatmár Megyei Könyvtár évekig zárva volt a tulajdonjogi pereskedés miatt, majd 2011 júliusában ideiglenesen megoldódott ez a probléma, akkor ugyanis a Szatmár Megyei Tanács és a Federalcoop szerződést kötött, amelynek köszönhetően 2011. augusztus elsején lekerült a lakat az olvasóterem ajtajáról, s azóta a Szatmár megyei olvasóközönség ismét hozzáférhet minden ritkaságszámba menő kötethez, mely részleg évekig zárva volt. A bérleti szerződést azt követően kötötték meg, hogy a Nagyváradi Ítélőtábla 2011. május 31-én visszavonhatatlan és jogerős ítéletet hozott, amelynek értelmében az az épület, amelyben a Szatmár Megyei Könyvtár működik, a Federalcoopé. A bíróság ítélete alapján a könyvtár üzemeltetőjének, a Szatmár Megyei Tanácsnak ki kellett fizetnie 642 825 eurót, ami a 2006. szeptember 15. és 2011. július 31. közötti bérleti díj összege, s ehhez hozzáadódott 31 166 lej perköltség is. A megyei tanács 2006 szeptemberétől nem fizetett bérleti díjat az épület tulajdonosának, a Federalcoop ezért tett lakatot az olvasóteremre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A karácsony mentőakció
Ma, 16:40
Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...