Kereskényi: nem érdek a jól működés!
Utoljára módositva: 2019-08-17 09:49:58

Egyik napról a másikra élnek a romániai városok, a kormánytól kapott pénzösszegek tekintetében Szatmárnémeti is. A város polgármestere szerint szipolyozza az önkormányzatokat az állam.

 

„Nap mint nap az az érzésem van, mintha valakinek Bukarestben az lenne az érdeke, hogy ebben az országban ne működjenek a dolgok” — összegezte az idei év tapasztalatait a városvezetés szempontjából Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere. Nemrég jelentette be a kormány, hogy 4,4 milliárd lejt oszt szét az önkormányzatok között, amiből Szatmárnémetinek 3,6 millió lej fog jutni, de az év eleji megvágások mellett ez annyit ér, mint a perec közepe.

 

Cél a központosítás

 

Ahelyett, hogy mentesítené a központosítástól a helyi közigazgatási egységeket, egyre inkább irányítása alá akarja vonni ezeknek az ügyvitelét, és olyan költségvetést erőltet rájuk, amelyek nem teszik lehetővé a hosszú távú tervezést, a gazdasági előrelátást. „Év elején visszavágott költségvetéssel szembesültünk már második éve — panaszolja Kereskényi —, most pedig már olyan közbeszerzési ügyekben is bukaresti irányítást akar bevezetni a PSD-kormány, amelyeknek teljes mértékben helyi érdekeltségűnek kellene lenniük. Újabban a polgármesteri hivatalok üzemanyag-beszerzését, az alkalmazottak számára megkötött mobiltelefon-előfizetésekről való döntést, illetve a közhivatalokban történő alkalmazások ügyét is központilag irányítaná a Dăncilă-kabinet” — említett néhány központosítást célzó kormánykezdeményezést a polgármester. A 2008-as válságot követő időszakból már ismert a hét távozó, egy érkező politikája a közszférai alkalmazások terén, most hasonló következik három távozó, egy érkező felállásban. Két dolog állhat a hátterében annak, hogy minden hónapban újabb és újabb zavart döntéseket hoznak meg Bukarestben, véli Kereskényi: vagy nem gondolkodnak, vagy az a cél, hogy ne működjenek a dolgok az országban.

 

Dugába dőlő elképzelések

 

Nem csak a magánszektor szipolyozása a bevett gyakorlat, mutatott rá Kereskényi, de már az önkormányzatoknak is a hátára telepedett a központi hatalom, gúzsba köti a polgármesterek kezeit a kormány ahelyett, hogy támogatná a városokat, ahol az ország gazdasági termelésének nagyobbik hányada történik. Rendszeresen kitalálnak valamit, hogy hogyan csapolhatnák meg még inkább ezek költségvetését, vagy olyan döntést hoznak, ami miatt dugába dőlnek a helyi elképzelések. Háromhavonta módosítják az adótörvénykönyv fontosabb paragrafusait, ami miatt egyik város sem tud előre gondolkozni bevételeit és kiadásait illetően; ilyen körülmények között egyszerűen lehetetlen egyévesnél hosszabb időtartamra előre gondolkodni, figyelmeztet a polgármester.

Ebben az országban az a cél, hogy a jövő héttől távolabb senki ne tervezhessen az időben, Bukarestben is legfeljebb a következő választások jelentik időben a legtávolabbi pontot.

 Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...