Kereszt-tűzben
Utoljára módositva: 2017-10-17 14:37:24

A Budapesti Nemzeti Múzeum hónapok óta két időszaki kiállításnak ad otthont. Az a kiállítás, melynek címe „Kereszt-tűzben”, döbbenetet vált ki mindenkiből. A gyönyörű kupolacsarnokban fotók és tárgyi bizonyítékok révén szembesülünk azzal a ténnyel, amiről már évek óta hallunk, hogy most, a XXI. században is folytatódik a keresztényüldözés, százezrek és milliók kényszerülnek elhagyni lakhelyüket, és sokan meghaltak azért, mert vállalták keresztény vallásukat. A fotók felrobbantott templomokat, kolostorokat mutatnak be, síró, kétségbeesett arcokat, dzsihadista falfirkákat, melyekben kigúnyolják a keresztényeket. Üvegvitrinben látható a letört Krisztus-fej valamelyik keresztény templomból, golyó által átfúrt kereszt, egyházi kegytárgyak. Láthatunk térképeket és leírásokat magyar és angol nyelven, és hallhatjuk azokat a hangfelvételeket, melyek rögzítették a bombatalálatokat, robbantásokat. Mindenütt borzalom, gyász, kétségbeesés.

A leírásokból megtudjuk a következőket:

Egyiptomban 2010-ben kb. 10 millió keresztény élt. Ők főleg a kopt valláshoz tartoznak, ugyanis Márk apostol már az I. században megalapította az alexandriai egyházat. Egyiptomban ezenkívül van 250 000 protestáns és 140 000 katolikus hívő.

Libanonban 2010-ben 1,5 millió keresztény élt, az akkori lakosság 38%-a. A libanoni keresztények többsége maronita, pátriárkájuk székhelye a Bejrúttól északra fekvő Bkerkében van. Ezenkívül van még 11 keresztény felekezet, főleg görög ortodoxok.

Jordániában ugyanabban az időben 140 000 ember vallotta magát kereszténynek, ők az ortodox egyház különböző irányzatait követik.

Szíriában 2010-ben 1,5 millió keresztény élt, mára már alig félmillió, többségük görög ortodox, és a székhelyük Damaszkuszban van. Több mint egymillióan menekültek el szülőföldjükről, főleg Örményországba, ahol menekülttáborokban élnek.

Irakban 2003-ban még 1,4 millió ember vallotta magát kereszténynek, ma már alig kétszázezer a számuk. Többségük káld. Elfogadják a római pápát, de ez egy autonóm keleti egyház. Az iraki keresztények 1/5-e asszír. Az asszír keleti egyházat Tamás apostol alapította meg Krisztus keresztre feszítése után három évvel. Szaddám Huszein bukása után az iraki keresztények 70%-a elhagyta az országot, mivel a szunniták, síiták és kurdok hatalmi harcának kereszttüzébe kerültek. Sokan menekültek Nyugatra, illetve Jordániába.

A szomorú statisztikai adatok azt mutatják, hogy pár év múlva drasztikusan lecsökken a keresztények száma ebben a térségben, ha ez a folyamat nem áll meg.

De mit tesz a világ az ő érdekükben? Szinte semmit. Százezrek menekülnek és halnak meg, mert keresztények, ősi vallások, felekezetek tűnnek el, műemlékek, világörökségek sokasága válik egyenlővé a föld felszínével. A világ egyházi és politikai nagyhatalmai tétlenül nézik mindezt.

A magyar kormány tavaly ősszel hozott parlamenti határozata alapján, lehetőségeihez mérten ösztöndíjprogrammal és anyagilag is próbálja segíteni a bajbajutottakat. A segítők között ott volt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is.

A Duna TV nyáron, késő este mutatta be azt a dokumentumfilmet, melyet Szíriában forgattak nemrég. Akárcsak a fent említett fotókon, ott is romba dőlt templomokat, borzalmakat láthatott az ember. A magyar küldöttségben ott volt Csaba testvér is, aki a legértékesebb ajándékot vitte az ottani keresztényeknek: Isten igéjét. Magyarul prédikált nekik, és bár nem értették, meghatódva hallgatták, sírtak, és megköszönték, hogy olyan hosszú, borzalmakkal teli időszak után valaki szól hozzájuk, valaki bátorítja őket.

Bár a helyzet reménytelennek tűnik, a helyi közösségek összefognak, és próbálják elhordani a törmelékeket, visszaépíteni a templomokat. Imádkoznak és kérik az isteni segítséget.

Egyházi statisztikák szerint a Földön 2,479 milliárd keresztény él. Az elmúlt évtizedben a legtöbb keresztény mártír Kongóban, Egyiptomban, Szomáliában, Szíriában, Bangladesben, Szudánban és Indonéziában halt meg hitéért.

Gondoljunk rájuk, és halljuk meg Jézus Krisztus tanítását:

„Bizony, bizony mondom néktek: aki én bennem hisz, örök élete van annak.”

(János evangéliuma 6:47)

 

Vida Ildikó

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...