Kereszt-tűzben
Utoljára módositva: 2017-10-17 14:37:24

A Budapesti Nemzeti Múzeum hónapok óta két időszaki kiállításnak ad otthont. Az a kiállítás, melynek címe „Kereszt-tűzben”, döbbenetet vált ki mindenkiből. A gyönyörű kupolacsarnokban fotók és tárgyi bizonyítékok révén szembesülünk azzal a ténnyel, amiről már évek óta hallunk, hogy most, a XXI. században is folytatódik a keresztényüldözés, százezrek és milliók kényszerülnek elhagyni lakhelyüket, és sokan meghaltak azért, mert vállalták keresztény vallásukat. A fotók felrobbantott templomokat, kolostorokat mutatnak be, síró, kétségbeesett arcokat, dzsihadista falfirkákat, melyekben kigúnyolják a keresztényeket. Üvegvitrinben látható a letört Krisztus-fej valamelyik keresztény templomból, golyó által átfúrt kereszt, egyházi kegytárgyak. Láthatunk térképeket és leírásokat magyar és angol nyelven, és hallhatjuk azokat a hangfelvételeket, melyek rögzítették a bombatalálatokat, robbantásokat. Mindenütt borzalom, gyász, kétségbeesés.

A leírásokból megtudjuk a következőket:

Egyiptomban 2010-ben kb. 10 millió keresztény élt. Ők főleg a kopt valláshoz tartoznak, ugyanis Márk apostol már az I. században megalapította az alexandriai egyházat. Egyiptomban ezenkívül van 250 000 protestáns és 140 000 katolikus hívő.

Libanonban 2010-ben 1,5 millió keresztény élt, az akkori lakosság 38%-a. A libanoni keresztények többsége maronita, pátriárkájuk székhelye a Bejrúttól északra fekvő Bkerkében van. Ezenkívül van még 11 keresztény felekezet, főleg görög ortodoxok.

Jordániában ugyanabban az időben 140 000 ember vallotta magát kereszténynek, ők az ortodox egyház különböző irányzatait követik.

Szíriában 2010-ben 1,5 millió keresztény élt, mára már alig félmillió, többségük görög ortodox, és a székhelyük Damaszkuszban van. Több mint egymillióan menekültek el szülőföldjükről, főleg Örményországba, ahol menekülttáborokban élnek.

Irakban 2003-ban még 1,4 millió ember vallotta magát kereszténynek, ma már alig kétszázezer a számuk. Többségük káld. Elfogadják a római pápát, de ez egy autonóm keleti egyház. Az iraki keresztények 1/5-e asszír. Az asszír keleti egyházat Tamás apostol alapította meg Krisztus keresztre feszítése után három évvel. Szaddám Huszein bukása után az iraki keresztények 70%-a elhagyta az országot, mivel a szunniták, síiták és kurdok hatalmi harcának kereszttüzébe kerültek. Sokan menekültek Nyugatra, illetve Jordániába.

A szomorú statisztikai adatok azt mutatják, hogy pár év múlva drasztikusan lecsökken a keresztények száma ebben a térségben, ha ez a folyamat nem áll meg.

De mit tesz a világ az ő érdekükben? Szinte semmit. Százezrek menekülnek és halnak meg, mert keresztények, ősi vallások, felekezetek tűnnek el, műemlékek, világörökségek sokasága válik egyenlővé a föld felszínével. A világ egyházi és politikai nagyhatalmai tétlenül nézik mindezt.

A magyar kormány tavaly ősszel hozott parlamenti határozata alapján, lehetőségeihez mérten ösztöndíjprogrammal és anyagilag is próbálja segíteni a bajbajutottakat. A segítők között ott volt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is.

A Duna TV nyáron, késő este mutatta be azt a dokumentumfilmet, melyet Szíriában forgattak nemrég. Akárcsak a fent említett fotókon, ott is romba dőlt templomokat, borzalmakat láthatott az ember. A magyar küldöttségben ott volt Csaba testvér is, aki a legértékesebb ajándékot vitte az ottani keresztényeknek: Isten igéjét. Magyarul prédikált nekik, és bár nem értették, meghatódva hallgatták, sírtak, és megköszönték, hogy olyan hosszú, borzalmakkal teli időszak után valaki szól hozzájuk, valaki bátorítja őket.

Bár a helyzet reménytelennek tűnik, a helyi közösségek összefognak, és próbálják elhordani a törmelékeket, visszaépíteni a templomokat. Imádkoznak és kérik az isteni segítséget.

Egyházi statisztikák szerint a Földön 2,479 milliárd keresztény él. Az elmúlt évtizedben a legtöbb keresztény mártír Kongóban, Egyiptomban, Szomáliában, Szíriában, Bangladesben, Szudánban és Indonéziában halt meg hitéért.

Gondoljunk rájuk, és halljuk meg Jézus Krisztus tanítását:

„Bizony, bizony mondom néktek: aki én bennem hisz, örök élete van annak.”

(János evangéliuma 6:47)

 

Vida Ildikó

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 11:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...