Keresztes rendezése a színpadon
Utoljára módositva: 2012-05-23 09:35:29

Ma újabb előadásokkal folytatódik a Sorompók nélkül színházi fesztivál hatodik kiadása.

Keresztes rendezésében színpadon a Hedda Gabler

18 órától az Ács Alajos Stúdióban a Resicabányai Nyugati Színház A sötétség fénye című előadását mutatják be Matei Vişniec nyomán. A fényfoszlány és a sötétség szimbólumainak keveredéséből (mi lehetne felfoghatatlanabb egy vak számára a fényfoszlánynál?), egy csupán feltételezett Másikkal való párbeszédből, – legyen szó alteregóról, az irányíthatatlan lényről, az Istenről vagy akár a meglévő, vagy épp hiányzó, olykor bizonyos, de sokszor bizonytalan reményről – egyetlen színész és néhány kellék segítségével egy teljes kérdésrendszer születhet. Az eredmény a homály felsőfoka. Fényfoszlány vakvezető kutya a gyűlölet és a ragaszkodás kettős kapcsolatában él gazdájával, akit egy apokaliptikus tenger felé kísér. Ebből számtalan hozzá hasonló teremtmény bukkan fel, a végzet kutya-angyalai, és már nem létező gazdáikat keresik. Az út elkerülhetetlen, a szereplő leveszi szemüvegét, meglátja a fényt, valamilyen rejtélyes lénnyel beszél és elsüllyed a ködben. Helyét átveszi egy vak gyerek, akinek új fényfoszlány-kutyája van, ugyanazokkal a jellemvonásokkal, tisztséggel és hivatással. Mindez addig tart, amíg az ő arcát is meg nem világítja a fény.

Hedda Gabler

A nagyszínpadon 19.30 órától a Szegedi Nemzeti Színház művészei a Keresztes Attila által rendezett Henrik Ibsen: Hedda Gabler című előadást mutatják be. Az előadást román felirattal játsszák. Az irodalomkritika Hedda Gablert a „női Hamletként” tartja számon. Ibsen szerint „Hedda számára az élet komédia, melynek nem éri meg kivárni a végét”. A gyönyörű, erélyes, büszke Hedda a biztonságos életért, a nyugodt, fényűző életmód kedvéért hozzámegy az átlagos, megbízható, de legkevésbé sem briliáns professzorjelölthöz, Jörgenhez. Megfeneklett kapcsolatukba hirtelen betoppan egy harmadik, a múltból felbukkanó idegen, Ejlert, aki tükröt tart elébük, megidézi egykori, titkokkal terhes közös múltjukat, és kibogozza viszonyukat. Az asszony rajong a nagy, végletes gesztusokért, céljai és indítékai sajátos logikát követnek. Semmilyen eszköztől nem riad vissza annak érdekében, hogy irányítása alá vonja a körülötte élő férfiak életét. Ejlert szakmájában és magánéletében is riválisa lesz Jörgennek.

Gyökerek

Az este a Tűzoltótoronynál zárul, a Mike Godoroja & Blue Spirit: Gyökerek koncerttel. A Gyökerek projekt vissza szeretne térni annak a műfajnak a gyökereihez, amely valódi forradalmat robbantott ki a XX. század zenei világában. Számtalan későbbi műfajra volt komoly hatással, hiszen elemei többek között a jazzben, a rock’n’ rollban, a funkban, a gospelben és a hard rockban fedezhetőek fel. A blues nagy legendái újraélednek, sokkal aktuálisabbá és kifejezőbbé válnak. Muddy Waters, Willie Dixon, Robert Johnson, Howlin Wolf, Sonny Boy Williamson és sokan mások nem mindennapi hangszerek segítségével elevenednek meg a színpadon, hiszen zenei világukat buzuki, mandolin, cimbalom, slide gitár, kazoo, banjo és elektromos gitár segítségével fogalmazzák újra a fellépők.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...