Kerti teendők márciusra
Utoljára módositva: 2014-03-21 09:58:32

Az idei enyhe tél miatt ebben az évben korábban el lehetett kezdeni a kerti munkákat. Somi Ervin kertészmérnök az ezekben a napokban elvégzendő kerti teendőkről tájékoztatja olvasóinkat.

 

Elkezdődött a kerti munkák időszaka

Nagyon hamar megérkezett a jó idő ebben az évben, sokak nagy örömére, hiszen így el lehetett kezdeni a munkát a kiskertekben. Szakértőt kérdeztünk arról, melyek azok a teendők, melyeket ezekben a napokban kell elvégezni a jó termés érdekében. Somi Ervin kertészmérnök szerint az egyik legfontosabb teendő ilyenkor a metszés: az elhalt, beteg részeket el kell távolítani mind a gyümölcsfákról, mind a szőlőről. Ugyanakkor a megbetegedett gyümölcsök, melyek a fán maradtak, az ún. „gyümölcsmúmiák” eltávolítására is gondot kell fordítani. A szakértő elmondta, sokan fordulnak hozzá azzal a kérdéssel, mivel lehet ebben az időszakban permetezni? Az almafát réz-hidroxid hatóanyagú gombaölő szerrel védhetjük meg, mely „piros bimbós” állapotáig használható. A csonthéjas gyümölcsöket — szilva, cseresznye, meggy — penkonazol hatóanyagú gombaölőszerrel védjük — tanácsolja a szakértő. A rovarkártevők ellen a növény „piros bimbós” állapotában kell védekezni, ilyenkor tiakloprid hatóanyagú rovarölővel permetezhetjük. Már ebben az időszakban hangsúlyt lehet fektetni a gyomszabályozásra, akár mechanikai, akár kémiai szerekkel (gyomirtó).

Sokan ebben az időszakban ültetik tele zöldségekkel a konyhakerteket. Ez az időszak alkalmas arra, hogy a gyökérzöldségeket elvessük (sárgarépa, petrezselyem stb.). A vetőmag megvételekor arra kell figyelni, hogy lehetőleg fémzárolt (ez jelzi, hogy le van zárva a csomagolás) vetőmagot vásároljunk, ez garantálja a vetőmag minőségét. Ezek a magok ugyanis csávázva vannak, vagyis gombabetegségek ellen már csírakorban megvédik a növényeket. Ezekben a napokban már esedékes a hidegtűrő növények elvetése is, mint a borsó, hagyma. Aki úgy dönt, hogy saját maga szeretné a palántáit nevelni, annak is megkezdődött az időszaka, hiszen 6–8 hét kell a megfelelő mérethez. A magokat megfelelő földbe szórjuk, és napfényes, lehetőleg meleg helyen tartsuk. Kiültetésnél fontos, hogy edzettek legyenek a palánták, ezt úgy érhetjük el, hogy takarás nélkül 4–5 napig a szabad levegőn hagyjuk őket — tanácsolja a szakember.

 

Virágos kert

 

Aki egész nyáron szép, zöld pázsitot szeretne, néhány dologra figyelnie kell: érdemes elvégezni ilyenkor a gyepszellőztetést, mely által sokkal sűrűbb lesz később a fű. Ezt követően természetesen szükség van a tápanyag-utánpótlásra (műtrágyázásra), mivel a sok vágás következtében ezek elhasználódnak. A szép zöld fű titka az öntözés is. Automata öntözés esetén éjszaka ajánlott a füvet locsolni, ha viszont mi magunk végezzük el, akkor reggel tegyük. Április elején el lehet kezdeni az egynyári növények ültetését is, a csomagolásokon feltüntetett módszerek szerint. Díszfákat az év bármely szakaszában ültethetünk — magyarázta Somi Ervin.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...