Kerti teendők márciusra
Utoljára módositva: 2014-03-21 09:58:32

Az idei enyhe tél miatt ebben az évben korábban el lehetett kezdeni a kerti munkákat. Somi Ervin kertészmérnök az ezekben a napokban elvégzendő kerti teendőkről tájékoztatja olvasóinkat.

 

Elkezdődött a kerti munkák időszaka

Nagyon hamar megérkezett a jó idő ebben az évben, sokak nagy örömére, hiszen így el lehetett kezdeni a munkát a kiskertekben. Szakértőt kérdeztünk arról, melyek azok a teendők, melyeket ezekben a napokban kell elvégezni a jó termés érdekében. Somi Ervin kertészmérnök szerint az egyik legfontosabb teendő ilyenkor a metszés: az elhalt, beteg részeket el kell távolítani mind a gyümölcsfákról, mind a szőlőről. Ugyanakkor a megbetegedett gyümölcsök, melyek a fán maradtak, az ún. „gyümölcsmúmiák” eltávolítására is gondot kell fordítani. A szakértő elmondta, sokan fordulnak hozzá azzal a kérdéssel, mivel lehet ebben az időszakban permetezni? Az almafát réz-hidroxid hatóanyagú gombaölő szerrel védhetjük meg, mely „piros bimbós” állapotáig használható. A csonthéjas gyümölcsöket — szilva, cseresznye, meggy — penkonazol hatóanyagú gombaölőszerrel védjük — tanácsolja a szakértő. A rovarkártevők ellen a növény „piros bimbós” állapotában kell védekezni, ilyenkor tiakloprid hatóanyagú rovarölővel permetezhetjük. Már ebben az időszakban hangsúlyt lehet fektetni a gyomszabályozásra, akár mechanikai, akár kémiai szerekkel (gyomirtó).

Sokan ebben az időszakban ültetik tele zöldségekkel a konyhakerteket. Ez az időszak alkalmas arra, hogy a gyökérzöldségeket elvessük (sárgarépa, petrezselyem stb.). A vetőmag megvételekor arra kell figyelni, hogy lehetőleg fémzárolt (ez jelzi, hogy le van zárva a csomagolás) vetőmagot vásároljunk, ez garantálja a vetőmag minőségét. Ezek a magok ugyanis csávázva vannak, vagyis gombabetegségek ellen már csírakorban megvédik a növényeket. Ezekben a napokban már esedékes a hidegtűrő növények elvetése is, mint a borsó, hagyma. Aki úgy dönt, hogy saját maga szeretné a palántáit nevelni, annak is megkezdődött az időszaka, hiszen 6–8 hét kell a megfelelő mérethez. A magokat megfelelő földbe szórjuk, és napfényes, lehetőleg meleg helyen tartsuk. Kiültetésnél fontos, hogy edzettek legyenek a palánták, ezt úgy érhetjük el, hogy takarás nélkül 4–5 napig a szabad levegőn hagyjuk őket — tanácsolja a szakember.

 

Virágos kert

 

Aki egész nyáron szép, zöld pázsitot szeretne, néhány dologra figyelnie kell: érdemes elvégezni ilyenkor a gyepszellőztetést, mely által sokkal sűrűbb lesz később a fű. Ezt követően természetesen szükség van a tápanyag-utánpótlásra (műtrágyázásra), mivel a sok vágás következtében ezek elhasználódnak. A szép zöld fű titka az öntözés is. Automata öntözés esetén éjszaka ajánlott a füvet locsolni, ha viszont mi magunk végezzük el, akkor reggel tegyük. Április elején el lehet kezdeni az egynyári növények ültetését is, a csomagolásokon feltüntetett módszerek szerint. Díszfákat az év bármely szakaszában ültethetünk — magyarázta Somi Ervin.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...