Késés a körgyűrűépítésben
Utoljára módositva: 2019-10-10 12:31:12

Megint elhalasztották a Szatmárnémetit elkerülő gyorsforgalmi út elkészültének határidejét, a közútkezelőtől (CNAIR) kapott tájékoztatás szerint ez csak 2021 márciusában fog elkészülni.

Amikor 2018 nyarán felvonult a szatmárnémeti körgyűrű nyomvonalán az Itinera, Collini Lavori, Via Design trió, az idei év vége volt a befejezési határidő. Már tavaly év végén szóltak, hogy nem lesz kész a körgyűrű, a késlekedés okaként pedig azt határozták meg, hogy a tervekben nem szereplő közműhálózatok nehezítik a munkát, voltak útban víz- és csatornavezetékek, gázcsövek és villanyvezetékek. Utóbbiakkal sajnos még mindig baj van: a Károlyi úti körgyűrű-villanyhálózat találkozásnál nem jut közös nevezőre a kivitelező az Electricával. Idén februárban jelentették be, hogy 2020 szeptembere az új határidő, de nemrég ez is változott. Az építő teljesítési jelentése szerint 2021 márciusára tudja vállalni, hogy átadja a forgalomnak a húsz kilométer hosszú aszfaltcsíkot, írja lapunknak adott válaszában a CNAIR.

Késés nem csak a kivitelezőt tekintve van érvényben, az útépítés miatt kisajátított területek egykori tulajdonosai sem kapták még meg a pénzüket. 2017 óta várják az érintettek, hogy megkapják az elvett földért ígért összegeket. A közútkezelő lát esélyt arra, hogy olyan fázisba jussanak az ezt befolyásoló tényezőkkel — mint amilyen például egy második topográfiai mérése a kisajátított területeknek és egy ezt nyugtázó kormányhatározat —, hogy jövő áprilisig hozzáférhessenek CEC bankszámlán zárolt jussukhoz az emberek.

Az építés befejezésére vonatkozó halasztás oka és a földmérés összefügg, a közművezetékek áthelyezése, illetve a terheléstűrési határ növelése érdekében végzett megerősítése további apróbb kisajátításokat feltételez. Újabb kisebb földdarabokat kell felmérni és lefolytatni a kisajátítási procedúrájukat annak érdekében, hogy a körgyűrű nyomvonalából eltávolíthatóak legyenek villanyoszlopok, vagy megoldható legyen a vezetékek föld alá költöztetése, valamint a megerősített burkolatú gázvezetékekhez való hozzáférés a későbbi karbantartási munkák elvégzése érdekében.

A kivitelező egyik munkatársa rendszeresen készít légi felvételt a munkamenet aktuális állásáról, és azokat az egyik nyilvános videómegosztó csatornán is közzéteszi. Laikusok számára nem sokat mondanak az ütemtervvel vagy a végzett munka milyenségével kapcsolatban a videón láthatók, de mindenképpen érdekesek, a sorozat a következő internetes címen érhető el: bit.ly/ocolireyt.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 31.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...