Késés a körgyűrűépítésben
Utoljára módositva: 2019-10-10 12:31:12

Megint elhalasztották a Szatmárnémetit elkerülő gyorsforgalmi út elkészültének határidejét, a közútkezelőtől (CNAIR) kapott tájékoztatás szerint ez csak 2021 márciusában fog elkészülni.

Amikor 2018 nyarán felvonult a szatmárnémeti körgyűrű nyomvonalán az Itinera, Collini Lavori, Via Design trió, az idei év vége volt a befejezési határidő. Már tavaly év végén szóltak, hogy nem lesz kész a körgyűrű, a késlekedés okaként pedig azt határozták meg, hogy a tervekben nem szereplő közműhálózatok nehezítik a munkát, voltak útban víz- és csatornavezetékek, gázcsövek és villanyvezetékek. Utóbbiakkal sajnos még mindig baj van: a Károlyi úti körgyűrű-villanyhálózat találkozásnál nem jut közös nevezőre a kivitelező az Electricával. Idén februárban jelentették be, hogy 2020 szeptembere az új határidő, de nemrég ez is változott. Az építő teljesítési jelentése szerint 2021 márciusára tudja vállalni, hogy átadja a forgalomnak a húsz kilométer hosszú aszfaltcsíkot, írja lapunknak adott válaszában a CNAIR.

Késés nem csak a kivitelezőt tekintve van érvényben, az útépítés miatt kisajátított területek egykori tulajdonosai sem kapták még meg a pénzüket. 2017 óta várják az érintettek, hogy megkapják az elvett földért ígért összegeket. A közútkezelő lát esélyt arra, hogy olyan fázisba jussanak az ezt befolyásoló tényezőkkel — mint amilyen például egy második topográfiai mérése a kisajátított területeknek és egy ezt nyugtázó kormányhatározat —, hogy jövő áprilisig hozzáférhessenek CEC bankszámlán zárolt jussukhoz az emberek.

Az építés befejezésére vonatkozó halasztás oka és a földmérés összefügg, a közművezetékek áthelyezése, illetve a terheléstűrési határ növelése érdekében végzett megerősítése további apróbb kisajátításokat feltételez. Újabb kisebb földdarabokat kell felmérni és lefolytatni a kisajátítási procedúrájukat annak érdekében, hogy a körgyűrű nyomvonalából eltávolíthatóak legyenek villanyoszlopok, vagy megoldható legyen a vezetékek föld alá költöztetése, valamint a megerősített burkolatú gázvezetékekhez való hozzáférés a későbbi karbantartási munkák elvégzése érdekében.

A kivitelező egyik munkatársa rendszeresen készít légi felvételt a munkamenet aktuális állásáról, és azokat az egyik nyilvános videómegosztó csatornán is közzéteszi. Laikusok számára nem sokat mondanak az ütemtervvel vagy a végzett munka milyenségével kapcsolatban a videón láthatók, de mindenképpen érdekesek, a sorozat a következő internetes címen érhető el: bit.ly/ocolireyt.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...