Késett a kezdés, késik a befejezés is
Utoljára módositva: 2014-04-25 10:15:56

Március 31-ig kellett volna befejezni a nagykárolyi Városi Kórház járóbeteg-részlegének bővítését. A kivitelező megkésett munkakezdése miatt legalább három hónap késésben vannak.

 

Az új határidő szerint június végére kell befejezni az építési munkálatokat

Szerdán megbeszélésre ültek össze a nagykárolyi önkormányzat illetékesei, valamint a nagykárolyi Városi Kórház járóbeteg-részlegének bővítésére kiírt tendert elnyerő cég kivitelezői, illetve mérnökei. A megbeszélés legfőbb témája az a három hónapos haladék volt, melyet az önkormányzat a kivitelező cég számára biztosított, hogy befejezze a munkálatokat. Mint ismeretes, magyar-román, ún. HU-RO-s projekt révén fizio- és balneoterápiás részleggel bővül a nagykárolyi Városi Kórház szolgáltatásainak palettája. Az uniós pénzből kivitelezésre kerülő projekt összköltségvetése 565 591,32 euró, amiből 379 271,32 eurónyi lejt a nagykárolyi fél használhat fel, míg a maradékot a partner, a fehérgyarmati Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház. „Közös egészségügyi infrastruktúra fejlesztése Fehérgyarmaton és Nagykárolyban” címet viseli az elég nagyszabású projekt, melynek egyik kedvező hatása a nagykárolyi félre, hogy a romániai szakemberek a magyarországi féltől tanulhatják meg az ott már sikerrel alkalmazott vízterápiás módszert. A projekt részeként, 143 ezer euró értékben a megfelelő gépekkel is felszerelik az új épületrészt.

A szerdai megbeszélés gyakorlati részében arra is kitértek, hogy az önkormányzat képviselői valamilyen szinten nyomást gyakoroljanak a kivitelezőre, hogy a minőségi elvárásokat is tartsa szem előtt. Várna Levente, az önkormányzat Tanügyi és Egészségügyi Igazgatóságának vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az önkormányzat a jövőben nagyobb figyelmet fordít arra, hogy a kivitelező munkája megfeleljen az általuk elvárt minőségi színvonalnak. A hatékonyság érdekében kéthetente találkoznak majd, és így remélhetőleg az új határidőt is sikerül betartani a befejezést illetően.

Honnan lesz víz?

A hidroterápiás kezelésnek ugyebár elengedhetetlen feltétele a víz. Megkérdeztük Várna Leventét, honnan biztosítják a kezeléshez szükséges vízmennyiséget, szükség van-e ezen kezelésekhez gyógyvízre? „Nagykároly alatt van termálvíz, gyógyvíz, már csak a kitermelésével van gond. Amikor a most kivitelezés alatt álló projekt készült, leadásra került egy másik pályázat is, mely révén elkészült volna a víz kitermelését biztosító kút. Ez a pályázat sikertelen volt, így egy újabb pályázati kiírásig a már meglévő víz melegítése jelent alternatívát és biztosítja a terápiás központ működéséhez szükséges vizet. Az orvosi kezelésen van a hangsúly, a gyógyvíz csak adalék mindehhez. Terveink szerint két-három éven belül sikerrel tudunk pályázni kútfúrásra, mégpedig olyan mérvűre, melynek köszönhetően a kórház és a közelében lévő iskolák fűtését is korszerűsíteni lehet a felszínre hozott termálvíz révén. Az új részleg működtetése valóban ró némi pluszköltséget az önkormányzatra, azonban felmerült az az elképzelés, hogy egyes kezelések ismétlése térítéses legyen. Az egészségügyi biztosítási pénztár ugyanis fedez egy bizonyos kezelésmennyiséget, azonban igény szerint lehetőség lesz ezek ismétlésére, amikért már fizetni kell. Ugyanakkor a kórház kezelési körének bővítése pluszpontokat is jelent a biztosítónál, ami pluszpénzben jelenik meg. Ilyen kezelési módok igénybevételére, mint amikre Nagykárolyban lehetőség lesz, legközelebb Margittán, Nagyváradon és Kolozsváron van lehetőség. Nem titkolt szándékunk az sem, hogy a kórház üresen álló részeiben egy térítéses részleget is nyissunk idővel. Fehérgyarmat is egy kisváros, és mégis balneoterápiás központja lett. Ezt az elképzelést szeretnénk itt is gyakorlatba ültetni hamarosan” — mondta Várna Levente.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...