Késnek a komposztálókkal, még lehet igényelni
Utoljára módositva: 2017-06-27 15:52:33

Evidens, hogy nem lesz júniusi kezdése a komposztáló-programnak, de aki hasznát látná, az ne csüggedjen, egyszerű kérvénnyel jelezheti, hogy szüksége lesz egyre, ha végre osztani kezdik. Szatmárnémetiben eddig majdnem 800 igénylést iktattak.

 

Nyoma sincs a Szatmárnémetiben és tucatnyi másik Szatmár megyei településen várt komposztálóberendezéseknek, nem is tudni, hogy a júniusban kiosztani szándékozott berendezések mikor kerülhetnek a kertes házak udvaraira. A megyeszékhelyen már január másodikától zajlik az igénylési procedúra és nincs vége még most sem. Aki tehát hasznát látná egy szerves anyagból termőföldet előállító berendezésnek, még mindig kérheti a szatmárnémeti városháza földszinti, 11-es termében, vagy ha más településen él, érdeklődhet az ottani polgármesteri hivatalban. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal sajtóosztályától megtudtuk, a megyeszékhelyen már majdnem nyolcszáz igénylés van iktatva, köszönhető ez nemcsak annak, hogy a meglehetősen egyszerűen használható komposztálót ingyen fogják szétosztani, hanem annak is, hogy az igény leadása is egyszerű, címet és elérhetőséget kell csak megadni a formanyomtatványon, semmilyen fénymásolt okiratot sem kérnek, de van olyan települése a megyének, ahol be sem kell menni a hivatalba, e-mailen vagy faxon is jelezhető az igény.

Nincs kapacitás

A környezetvédelmi minisztérium által már tavaly év végén bejelentett komposztáló-programban közvetlenül érintett Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökségen (APM) és az akcióban közvetlenül érdekelt polgármesteri hivatalokban ugyanúgy tudják: azért nem indult be még most sem a gyakorlatban is a program, mert a minisztérium erőforrásait a Zöld Ház program köti le, más projektet futtatnia nincs kapacitása, plusz minisztercsere is lesz. Békéssy Erzsébet, az APM igazgatója lapunknak elmondta, sajnos akkor sem biztos, hogy a komposztáló-program felé irányul majd a minisztérium figyelme, ha lezárul a napelemek beüzemelését szorgalmazó Zöld Ház-program, mert napirenden van a lakások szigetelését elősegíteni hivatott Zöld Ház Plusz program is. Békéssy szerint környezetvédelmi szempontból mint előbbi, mind utóbbi program nagy fontossággal bír, hiszen a hőszigeteléssel az energiafelhasználást, utóbbival pedig a megtermelt hulladék-mennyiséget lehet csökkenteni.

 Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...