Késnek a komposztálókkal, még lehet igényelni
Utoljára módositva: 2017-06-27 15:52:33

Evidens, hogy nem lesz júniusi kezdése a komposztáló-programnak, de aki hasznát látná, az ne csüggedjen, egyszerű kérvénnyel jelezheti, hogy szüksége lesz egyre, ha végre osztani kezdik. Szatmárnémetiben eddig majdnem 800 igénylést iktattak.

 

Nyoma sincs a Szatmárnémetiben és tucatnyi másik Szatmár megyei településen várt komposztálóberendezéseknek, nem is tudni, hogy a júniusban kiosztani szándékozott berendezések mikor kerülhetnek a kertes házak udvaraira. A megyeszékhelyen már január másodikától zajlik az igénylési procedúra és nincs vége még most sem. Aki tehát hasznát látná egy szerves anyagból termőföldet előállító berendezésnek, még mindig kérheti a szatmárnémeti városháza földszinti, 11-es termében, vagy ha más településen él, érdeklődhet az ottani polgármesteri hivatalban. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal sajtóosztályától megtudtuk, a megyeszékhelyen már majdnem nyolcszáz igénylés van iktatva, köszönhető ez nemcsak annak, hogy a meglehetősen egyszerűen használható komposztálót ingyen fogják szétosztani, hanem annak is, hogy az igény leadása is egyszerű, címet és elérhetőséget kell csak megadni a formanyomtatványon, semmilyen fénymásolt okiratot sem kérnek, de van olyan települése a megyének, ahol be sem kell menni a hivatalba, e-mailen vagy faxon is jelezhető az igény.

Nincs kapacitás

A környezetvédelmi minisztérium által már tavaly év végén bejelentett komposztáló-programban közvetlenül érintett Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökségen (APM) és az akcióban közvetlenül érdekelt polgármesteri hivatalokban ugyanúgy tudják: azért nem indult be még most sem a gyakorlatban is a program, mert a minisztérium erőforrásait a Zöld Ház program köti le, más projektet futtatnia nincs kapacitása, plusz minisztercsere is lesz. Békéssy Erzsébet, az APM igazgatója lapunknak elmondta, sajnos akkor sem biztos, hogy a komposztáló-program felé irányul majd a minisztérium figyelme, ha lezárul a napelemek beüzemelését szorgalmazó Zöld Ház-program, mert napirenden van a lakások szigetelését elősegíteni hivatott Zöld Ház Plusz program is. Békéssy szerint környezetvédelmi szempontból mint előbbi, mind utóbbi program nagy fontossággal bír, hiszen a hőszigeteléssel az energiafelhasználást, utóbbival pedig a megtermelt hulladék-mennyiséget lehet csökkenteni.

 Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...