Készen vannak a főtér-tervek – FOTÓK!
Utoljára módositva: 2018-06-11 17:53:11

Részben megszűnik az autós forgalom részben Szatmárnémeti régi főterén és új arculatot kap az új főtér is — hétfőn mutatták be, hogyan fog gyalogos és biciklis térré változni a városközpont.

Eldőlt, hogy ki lesznek zárva a szatmárnémeti régi főtérről az autók, hétfőn mutatták be a két városrész látványterveit, ha minden jól megy, 2020-ra hetvenöt százalékban gyalogtérré változhat a régi főtéri körforgalom. Ezzel egy időben új arculatot adnának a régi főtérnek is, megépülne a központból a NEPI plázához vezető gyalogos- és biciklis híd a Szamoson és minden irányból minden irányba bejárható lenne a város akadály- és autós forgalommal való találkozástól mentesen, kerékpáron.

Uniós pénzekből finanszírozná a főtér átépítési terveit a város, az Észak-nyugati Fejlesztési Régió (ADR-NV) által beígért 26 millió eurós alapból hívna le a szatmárnémeti városvezetés erre a célra összesen hét millió eurót. A finanszírozásra azért látnak nagy esélyt Szatmárnémetiben, mert a főterek átszervezése által azt a törekvést célozzák, hogy csökkentsék a főleg az autós forgalom okozta szén-dioxid-kibocsátást a városközpontban. Kereskényi Gábor polgármester az ütemtervet illetően elmondta, még júliusban leadnák a fejlesztési régióhoz a dokumentációt, akik, amennyiben itt nem találnak benne hibát, gyorsan jóváhagyhatják és novemberben a város kiírhatja a tervezési-kivitelezési közbeszerzési eljárást. Hat hónapja dolgoznak a város legjobb építészei és tervezői azon, hogy a legpraktikusabb eredményt hozzák az átépítések, ami a terek használhatóságát és a város forgalmát illetik, tette hozzá a polgármester, kizárt dolog, hogy átgondolatlan munkába fognának bele.

A régi főtér a Decebal utca felől a A. I. Cuza Vodă utca felé autóval is járható lesz, a sugárútról a taxiállomásnál lehet majd visszakanyarodni az 1 Decembrie 1918 utcára, de a Horea utca a törvényszéktől, a Kazinczy utca pedig a Láncos-templomtól kezdve le lesz zárva az autós forgalom elől. A parkban a mostani helyett talajba épített fúvókájú, medence nélküli szökőkút lesz, a víz játéka mellett ennek fényjátéka is lesz. Nem lesznek lépcsők a parkban, egy szintbe fogják hozni az egész központot, 1500 négyzetméterrel növelik a főtéri zöldövezet kiterjedését, a mostani gyalogosforgalom figyelése nyomán új, egyenes sétány lesz a parkon át a Fehér Ház és a Divatház között. A víz-, csatorna- és villamoshálózattól kezdve a lámpaoszlopokig minden új lesz a főtéren, teljes átépítésen fog átesni mindkét főtere a városnak, a villanydrótok a föld alá kerülnek, nem csúfítják majd kábelek az összképet. Mindkét központnak megvannak a maga jellemzői, ezek nagyrészt vissza fognak köszönni az átkonfigurálás után is, ismertette Kereskényi, az ízlésesség határain belül meghagyták a terek karakterét, de adaptálták ezeket a mai urbanisztikai elvárásokhoz.

 

 

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 20:45
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...