Készen vannak a főtér-tervek – FOTÓK!
Utoljára módositva: 2018-06-11 17:53:11

Részben megszűnik az autós forgalom részben Szatmárnémeti régi főterén és új arculatot kap az új főtér is — hétfőn mutatták be, hogyan fog gyalogos és biciklis térré változni a városközpont.

Eldőlt, hogy ki lesznek zárva a szatmárnémeti régi főtérről az autók, hétfőn mutatták be a két városrész látványterveit, ha minden jól megy, 2020-ra hetvenöt százalékban gyalogtérré változhat a régi főtéri körforgalom. Ezzel egy időben új arculatot adnának a régi főtérnek is, megépülne a központból a NEPI plázához vezető gyalogos- és biciklis híd a Szamoson és minden irányból minden irányba bejárható lenne a város akadály- és autós forgalommal való találkozástól mentesen, kerékpáron.

Uniós pénzekből finanszírozná a főtér átépítési terveit a város, az Észak-nyugati Fejlesztési Régió (ADR-NV) által beígért 26 millió eurós alapból hívna le a szatmárnémeti városvezetés erre a célra összesen hét millió eurót. A finanszírozásra azért látnak nagy esélyt Szatmárnémetiben, mert a főterek átszervezése által azt a törekvést célozzák, hogy csökkentsék a főleg az autós forgalom okozta szén-dioxid-kibocsátást a városközpontban. Kereskényi Gábor polgármester az ütemtervet illetően elmondta, még júliusban leadnák a fejlesztési régióhoz a dokumentációt, akik, amennyiben itt nem találnak benne hibát, gyorsan jóváhagyhatják és novemberben a város kiírhatja a tervezési-kivitelezési közbeszerzési eljárást. Hat hónapja dolgoznak a város legjobb építészei és tervezői azon, hogy a legpraktikusabb eredményt hozzák az átépítések, ami a terek használhatóságát és a város forgalmát illetik, tette hozzá a polgármester, kizárt dolog, hogy átgondolatlan munkába fognának bele.

A régi főtér a Decebal utca felől a A. I. Cuza Vodă utca felé autóval is járható lesz, a sugárútról a taxiállomásnál lehet majd visszakanyarodni az 1 Decembrie 1918 utcára, de a Horea utca a törvényszéktől, a Kazinczy utca pedig a Láncos-templomtól kezdve le lesz zárva az autós forgalom elől. A parkban a mostani helyett talajba épített fúvókájú, medence nélküli szökőkút lesz, a víz játéka mellett ennek fényjátéka is lesz. Nem lesznek lépcsők a parkban, egy szintbe fogják hozni az egész központot, 1500 négyzetméterrel növelik a főtéri zöldövezet kiterjedését, a mostani gyalogosforgalom figyelése nyomán új, egyenes sétány lesz a parkon át a Fehér Ház és a Divatház között. A víz-, csatorna- és villamoshálózattól kezdve a lámpaoszlopokig minden új lesz a főtéren, teljes átépítésen fog átesni mindkét főtere a városnak, a villanydrótok a föld alá kerülnek, nem csúfítják majd kábelek az összképet. Mindkét központnak megvannak a maga jellemzői, ezek nagyrészt vissza fognak köszönni az átkonfigurálás után is, ismertette Kereskényi, az ízlésesség határain belül meghagyták a terek karakterét, de adaptálták ezeket a mai urbanisztikai elvárásokhoz.

 

 

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...