Készen vannak a főtér-tervek – FOTÓK!
Utoljára módositva: 2018-06-11 17:53:11

Részben megszűnik az autós forgalom részben Szatmárnémeti régi főterén és új arculatot kap az új főtér is — hétfőn mutatták be, hogyan fog gyalogos és biciklis térré változni a városközpont.

Eldőlt, hogy ki lesznek zárva a szatmárnémeti régi főtérről az autók, hétfőn mutatták be a két városrész látványterveit, ha minden jól megy, 2020-ra hetvenöt százalékban gyalogtérré változhat a régi főtéri körforgalom. Ezzel egy időben új arculatot adnának a régi főtérnek is, megépülne a központból a NEPI plázához vezető gyalogos- és biciklis híd a Szamoson és minden irányból minden irányba bejárható lenne a város akadály- és autós forgalommal való találkozástól mentesen, kerékpáron.

Uniós pénzekből finanszírozná a főtér átépítési terveit a város, az Észak-nyugati Fejlesztési Régió (ADR-NV) által beígért 26 millió eurós alapból hívna le a szatmárnémeti városvezetés erre a célra összesen hét millió eurót. A finanszírozásra azért látnak nagy esélyt Szatmárnémetiben, mert a főterek átszervezése által azt a törekvést célozzák, hogy csökkentsék a főleg az autós forgalom okozta szén-dioxid-kibocsátást a városközpontban. Kereskényi Gábor polgármester az ütemtervet illetően elmondta, még júliusban leadnák a fejlesztési régióhoz a dokumentációt, akik, amennyiben itt nem találnak benne hibát, gyorsan jóváhagyhatják és novemberben a város kiírhatja a tervezési-kivitelezési közbeszerzési eljárást. Hat hónapja dolgoznak a város legjobb építészei és tervezői azon, hogy a legpraktikusabb eredményt hozzák az átépítések, ami a terek használhatóságát és a város forgalmát illetik, tette hozzá a polgármester, kizárt dolog, hogy átgondolatlan munkába fognának bele.

A régi főtér a Decebal utca felől a A. I. Cuza Vodă utca felé autóval is járható lesz, a sugárútról a taxiállomásnál lehet majd visszakanyarodni az 1 Decembrie 1918 utcára, de a Horea utca a törvényszéktől, a Kazinczy utca pedig a Láncos-templomtól kezdve le lesz zárva az autós forgalom elől. A parkban a mostani helyett talajba épített fúvókájú, medence nélküli szökőkút lesz, a víz játéka mellett ennek fényjátéka is lesz. Nem lesznek lépcsők a parkban, egy szintbe fogják hozni az egész központot, 1500 négyzetméterrel növelik a főtéri zöldövezet kiterjedését, a mostani gyalogosforgalom figyelése nyomán új, egyenes sétány lesz a parkon át a Fehér Ház és a Divatház között. A víz-, csatorna- és villamoshálózattól kezdve a lámpaoszlopokig minden új lesz a főtéren, teljes átépítésen fog átesni mindkét főtere a városnak, a villanydrótok a föld alá kerülnek, nem csúfítják majd kábelek az összképet. Mindkét központnak megvannak a maga jellemzői, ezek nagyrészt vissza fognak köszönni az átkonfigurálás után is, ismertette Kereskényi, az ízlésesség határain belül meghagyták a terek karakterét, de adaptálták ezeket a mai urbanisztikai elvárásokhoz.

 

 

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 16:50
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 19:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...