Készítsük fel kerékpárunkat a tavaszra!
Utoljára módositva: 2018-04-14 07:09:21

Beköszöntött a tavasz, az enyhe idő több mozgással kecsegtet, az autónk helyett elővehetjük kedvenc kerékpárunkat, amit ha kellően felkészítünk, jó társunk lehet egész éven át. Sopronyi Gergő szaküzletvezető jó tanácsokkal szolgált a kerékpározók számára.

A biciklizés nemcsak egészséges, de messzemenően környezetbarát közlekedési eszköz is, amelyet tavasztól kezdve előszeretettel használhatunk akár napi rendszerességgel is. Természetesen a kerékpárunk téli pihentetése után érdemes átnézni vagy egy szakemberrel átnézetni járművünket, ugyanis ahogy a gépkocsik, a biciklik is igénylik a karbantartást, sőt, rengeteg zavaró (és drága) kiadást úszhatunk meg, ha tavasszal jó állapotú kerékpárra ülünk fel.

Sopronyi Gergő, a szatmárnémeti Petőfi Sándor utcai kerékpárszaküzlet vezetője jó tanácsokkal szolgált a kerékpározók számára.

Elmondta, hogy érdemes évről évre figyelemmel kísérni biciklink állapotát, hiszen csak egy jól karbantartott járműre lehet minden körülmény között számítani. Figyeljünk rá, hogy ne legyenek kopottak a gumik, a kerekekben megfelelő legyen a légnyomás, illetve a lánc és a fékek állapota is kielégítő legyen! A mozgó alkatrészek ne zörögjenek, működjenek finoman és könnyedén, sőt, ha kell, a kereket is érdemes kiszedni a tengelyek ellenőrzése céljából. Figyeljünk a gyanús zajokra és a lehetséges kotyogásokra is, amelyek mind valamilyen meghibásodást jeleznek! Ez esetben azonnal vigyük szervizbe kerékpárunkat, és még a probléma súlyosbodása előtt orvosoljuk a gondokat!

Győződjünk meg róla, hogy a váltó pontosan működik, illetve figyeljünk a kopóalkatrészek állapotára is, hiszen egy elkopott fékbetét is károkat okozhat a kerék peremén, ami már jóval nagyobb javítási kiadást jelenthet, mint a fékpofák időben történő cseréje.

Egy kerékpár karbantartásának anyagi vonzata nagyban függ annak felszereltségétől. Egy olcsóbb kerékpárt olcsóbban lehet, viszont gyakrabban kell majd szervizelni, mint egy értékesebb, drágább biciklit, amelynél a meghibásodástól függően nagyobb karbantartási költségek léphetnek fel, viszont sokkal ritkábban fog mindez előfordulni.

Az üzletvezető szerint a legnagyobb probléma talán az, hogy a felhasználók többsége nem a céljainak megfelelő kerékpárt vásárol. A legtöbben városi használatra is mountain bike-ot választanak, ami köztudottan egy hobbibicikli. Mindennapi használatra sokkal inkább egy szervizelés szempontjából igénytelenebb városi kerékpárt kellene vásárolni, amellyel sokkal kevesebb gondja lesz gazdájának.

Normális körülmények között, a gumidefekteket leszámítva, egy hagyományos városi kerékpár akár öt évig is jól használható szervizelés nélkül is, szemben egy mountain bike-kal, amely sokkal több törődést igényel akár egy szezonon belül is.

Jó tanácsként a kerékpár tisztításával kapcsolatban Sopronyi Gergő elmondta, hogy a legjobb szárazon takarítani a biciklit, de ha nedves ruhával akarjuk lemosni, mindenképpen kézzel tegyük. A magasnyomású mosóval történő tisztítása kifejezetten ellenjavallott, mivel a magasnyomású vízsugár képes bemosni a kerékpáron meggyűlt port és szemetet a forgó, olajozott alkatrészek közé, ami nagyon sok alkatrész számára végzetes lehet.

Románia a hatodik

Románia lakossága 2017-ben 60 millió euró értékben vásárolt kerékpárt, viszont egy biciklire átlagosan 500 és 800 lej közötti összeget költöttek — derül ki egy online platform által készített piackutatásból. A dokumentum szerint kerékpárgyártás terén Románia a hatodik helyen áll Európában. A portál elemzése szerint egy román állampolgár átlagosan 500 lejt ad egy gyermekkerékpárért és 800 lejt egy felnőttbicikliért, míg egy német állampolgár ennek öt-hatszorosát fizeti ugyanezekre. A szakemberek szerint Románia ebből a szempontból az utolsó előtti helyet foglalja el Európában.

A statisztikák szerint Európában évente 20 millió kerékpárt adnak el, amiből 13 milliót gyártanak a kontinensen. Nálunk évi 900 000 kerékpárt gyártanak, ez Európában a hatodik helyet jelenti — derül ki az Európai Kerékpárgyártók Szövetsége által készített tanulmányból.

Az Európában értékesített biciklik 2%-át adják el Romániában: évente 400 000 egységet, azaz a németországi mennyiség egytizedét.

Ami a biciklialkatrészeket illeti, a hazai gyártás az európai összmennyiség 17 százalékát teszi ki, ami a második helynek felel meg a kontinensen.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...