Készítsük fel kerékpárunkat a tavaszra!
Utoljára módositva: 2018-04-14 07:09:21

Beköszöntött a tavasz, az enyhe idő több mozgással kecsegtet, az autónk helyett elővehetjük kedvenc kerékpárunkat, amit ha kellően felkészítünk, jó társunk lehet egész éven át. Sopronyi Gergő szaküzletvezető jó tanácsokkal szolgált a kerékpározók számára.

A biciklizés nemcsak egészséges, de messzemenően környezetbarát közlekedési eszköz is, amelyet tavasztól kezdve előszeretettel használhatunk akár napi rendszerességgel is. Természetesen a kerékpárunk téli pihentetése után érdemes átnézni vagy egy szakemberrel átnézetni járművünket, ugyanis ahogy a gépkocsik, a biciklik is igénylik a karbantartást, sőt, rengeteg zavaró (és drága) kiadást úszhatunk meg, ha tavasszal jó állapotú kerékpárra ülünk fel.

Sopronyi Gergő, a szatmárnémeti Petőfi Sándor utcai kerékpárszaküzlet vezetője jó tanácsokkal szolgált a kerékpározók számára.

Elmondta, hogy érdemes évről évre figyelemmel kísérni biciklink állapotát, hiszen csak egy jól karbantartott járműre lehet minden körülmény között számítani. Figyeljünk rá, hogy ne legyenek kopottak a gumik, a kerekekben megfelelő legyen a légnyomás, illetve a lánc és a fékek állapota is kielégítő legyen! A mozgó alkatrészek ne zörögjenek, működjenek finoman és könnyedén, sőt, ha kell, a kereket is érdemes kiszedni a tengelyek ellenőrzése céljából. Figyeljünk a gyanús zajokra és a lehetséges kotyogásokra is, amelyek mind valamilyen meghibásodást jeleznek! Ez esetben azonnal vigyük szervizbe kerékpárunkat, és még a probléma súlyosbodása előtt orvosoljuk a gondokat!

Győződjünk meg róla, hogy a váltó pontosan működik, illetve figyeljünk a kopóalkatrészek állapotára is, hiszen egy elkopott fékbetét is károkat okozhat a kerék peremén, ami már jóval nagyobb javítási kiadást jelenthet, mint a fékpofák időben történő cseréje.

Egy kerékpár karbantartásának anyagi vonzata nagyban függ annak felszereltségétől. Egy olcsóbb kerékpárt olcsóbban lehet, viszont gyakrabban kell majd szervizelni, mint egy értékesebb, drágább biciklit, amelynél a meghibásodástól függően nagyobb karbantartási költségek léphetnek fel, viszont sokkal ritkábban fog mindez előfordulni.

Az üzletvezető szerint a legnagyobb probléma talán az, hogy a felhasználók többsége nem a céljainak megfelelő kerékpárt vásárol. A legtöbben városi használatra is mountain bike-ot választanak, ami köztudottan egy hobbibicikli. Mindennapi használatra sokkal inkább egy szervizelés szempontjából igénytelenebb városi kerékpárt kellene vásárolni, amellyel sokkal kevesebb gondja lesz gazdájának.

Normális körülmények között, a gumidefekteket leszámítva, egy hagyományos városi kerékpár akár öt évig is jól használható szervizelés nélkül is, szemben egy mountain bike-kal, amely sokkal több törődést igényel akár egy szezonon belül is.

Jó tanácsként a kerékpár tisztításával kapcsolatban Sopronyi Gergő elmondta, hogy a legjobb szárazon takarítani a biciklit, de ha nedves ruhával akarjuk lemosni, mindenképpen kézzel tegyük. A magasnyomású mosóval történő tisztítása kifejezetten ellenjavallott, mivel a magasnyomású vízsugár képes bemosni a kerékpáron meggyűlt port és szemetet a forgó, olajozott alkatrészek közé, ami nagyon sok alkatrész számára végzetes lehet.

Románia a hatodik

Románia lakossága 2017-ben 60 millió euró értékben vásárolt kerékpárt, viszont egy biciklire átlagosan 500 és 800 lej közötti összeget költöttek — derül ki egy online platform által készített piackutatásból. A dokumentum szerint kerékpárgyártás terén Románia a hatodik helyen áll Európában. A portál elemzése szerint egy román állampolgár átlagosan 500 lejt ad egy gyermekkerékpárért és 800 lejt egy felnőttbicikliért, míg egy német állampolgár ennek öt-hatszorosát fizeti ugyanezekre. A szakemberek szerint Románia ebből a szempontból az utolsó előtti helyet foglalja el Európában.

A statisztikák szerint Európában évente 20 millió kerékpárt adnak el, amiből 13 milliót gyártanak a kontinensen. Nálunk évi 900 000 kerékpárt gyártanak, ez Európában a hatodik helyet jelenti — derül ki az Európai Kerékpárgyártók Szövetsége által készített tanulmányból.

Az Európában értékesített biciklik 2%-át adják el Romániában: évente 400 000 egységet, azaz a németországi mennyiség egytizedét.

Ami a biciklialkatrészeket illeti, a hazai gyártás az európai összmennyiség 17 százalékát teszi ki, ami a második helynek felel meg a kontinensen.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jönnek a kacsák
Ma, 15:00
A megrögzött szeleburdi agglegény lúd miatt - aki inkább légi akrobatikát gyakorol ahelyett, hogy a többiekkel készülne a vándorlásra - két kiskacsa elszakad csapatától. Habár a bájgúnárnak semmi kedve, hogy segítsen a két kiskacsának visszatalálni a csapatához, egy véletlen folytán megsérül, így a kacsákkal marad. A furcsa trió nekivág egy veszélyekkel teli útnak, hogy még az első hó megérkezése előtt biztonságos búvóhelyet találjanak.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
România neîmblânzită
Ma, 16:45
Dokumentumfilm.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Rampage - Tombolás
Ma, 18:35
Davis (Dwayne Johnson) nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát. A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik - szintén bogaras - tudós segítségével kikí
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Éjjeli napfény
Ma, 20:35
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie Price (Bella Thorne) extrém módon érzékeny a napfényre, nappal kényszerű szobafogságban, speciális ablakok mögé rejtőzve ábrándozik a normális életről. Éjjelente a fiatal lány átlagos tiniként éli az életét - amikor csak teheti, zenél, és a helyi állomáson gitározik az arra járóknak. Egyik este Charlie (Patrick Schwarzenegger) is felfigyel rá, akit Katie évek óta titokban csodál a szobája ablakából. A fiatalok pillanatok alatt egymásba szeretnek,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hova kirándulsz legszívesebben?
A megye összes kirándulóhelyét ismerem már
A szomszédos megyékbe szívesen járok el hétvégente
Az országban számos kirándulóhelyet felkerestem már
Kirándulni nem szoktam, inkább nagyobb nyaralásra ruházok be
Nem szeretek kirándulni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. április 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...