Készítsük fel kerékpárunkat a tavaszra!
Utoljára módositva: 2018-04-14 07:09:21

Beköszöntött a tavasz, az enyhe idő több mozgással kecsegtet, az autónk helyett elővehetjük kedvenc kerékpárunkat, amit ha kellően felkészítünk, jó társunk lehet egész éven át. Sopronyi Gergő szaküzletvezető jó tanácsokkal szolgált a kerékpározók számára.

A biciklizés nemcsak egészséges, de messzemenően környezetbarát közlekedési eszköz is, amelyet tavasztól kezdve előszeretettel használhatunk akár napi rendszerességgel is. Természetesen a kerékpárunk téli pihentetése után érdemes átnézni vagy egy szakemberrel átnézetni járművünket, ugyanis ahogy a gépkocsik, a biciklik is igénylik a karbantartást, sőt, rengeteg zavaró (és drága) kiadást úszhatunk meg, ha tavasszal jó állapotú kerékpárra ülünk fel.

Sopronyi Gergő, a szatmárnémeti Petőfi Sándor utcai kerékpárszaküzlet vezetője jó tanácsokkal szolgált a kerékpározók számára.

Elmondta, hogy érdemes évről évre figyelemmel kísérni biciklink állapotát, hiszen csak egy jól karbantartott járműre lehet minden körülmény között számítani. Figyeljünk rá, hogy ne legyenek kopottak a gumik, a kerekekben megfelelő legyen a légnyomás, illetve a lánc és a fékek állapota is kielégítő legyen! A mozgó alkatrészek ne zörögjenek, működjenek finoman és könnyedén, sőt, ha kell, a kereket is érdemes kiszedni a tengelyek ellenőrzése céljából. Figyeljünk a gyanús zajokra és a lehetséges kotyogásokra is, amelyek mind valamilyen meghibásodást jeleznek! Ez esetben azonnal vigyük szervizbe kerékpárunkat, és még a probléma súlyosbodása előtt orvosoljuk a gondokat!

Győződjünk meg róla, hogy a váltó pontosan működik, illetve figyeljünk a kopóalkatrészek állapotára is, hiszen egy elkopott fékbetét is károkat okozhat a kerék peremén, ami már jóval nagyobb javítási kiadást jelenthet, mint a fékpofák időben történő cseréje.

Egy kerékpár karbantartásának anyagi vonzata nagyban függ annak felszereltségétől. Egy olcsóbb kerékpárt olcsóbban lehet, viszont gyakrabban kell majd szervizelni, mint egy értékesebb, drágább biciklit, amelynél a meghibásodástól függően nagyobb karbantartási költségek léphetnek fel, viszont sokkal ritkábban fog mindez előfordulni.

Az üzletvezető szerint a legnagyobb probléma talán az, hogy a felhasználók többsége nem a céljainak megfelelő kerékpárt vásárol. A legtöbben városi használatra is mountain bike-ot választanak, ami köztudottan egy hobbibicikli. Mindennapi használatra sokkal inkább egy szervizelés szempontjából igénytelenebb városi kerékpárt kellene vásárolni, amellyel sokkal kevesebb gondja lesz gazdájának.

Normális körülmények között, a gumidefekteket leszámítva, egy hagyományos városi kerékpár akár öt évig is jól használható szervizelés nélkül is, szemben egy mountain bike-kal, amely sokkal több törődést igényel akár egy szezonon belül is.

Jó tanácsként a kerékpár tisztításával kapcsolatban Sopronyi Gergő elmondta, hogy a legjobb szárazon takarítani a biciklit, de ha nedves ruhával akarjuk lemosni, mindenképpen kézzel tegyük. A magasnyomású mosóval történő tisztítása kifejezetten ellenjavallott, mivel a magasnyomású vízsugár képes bemosni a kerékpáron meggyűlt port és szemetet a forgó, olajozott alkatrészek közé, ami nagyon sok alkatrész számára végzetes lehet.

Románia a hatodik

Románia lakossága 2017-ben 60 millió euró értékben vásárolt kerékpárt, viszont egy biciklire átlagosan 500 és 800 lej közötti összeget költöttek — derül ki egy online platform által készített piackutatásból. A dokumentum szerint kerékpárgyártás terén Románia a hatodik helyen áll Európában. A portál elemzése szerint egy román állampolgár átlagosan 500 lejt ad egy gyermekkerékpárért és 800 lejt egy felnőttbicikliért, míg egy német állampolgár ennek öt-hatszorosát fizeti ugyanezekre. A szakemberek szerint Románia ebből a szempontból az utolsó előtti helyet foglalja el Európában.

A statisztikák szerint Európában évente 20 millió kerékpárt adnak el, amiből 13 milliót gyártanak a kontinensen. Nálunk évi 900 000 kerékpárt gyártanak, ez Európában a hatodik helyet jelenti — derül ki az Európai Kerékpárgyártók Szövetsége által készített tanulmányból.

Az Európában értékesített biciklik 2%-át adják el Romániában: évente 400 000 egységet, azaz a németországi mennyiség egytizedét.

Ami a biciklialkatrészeket illeti, a hazai gyártás az európai összmennyiség 17 százalékát teszi ki, ami a második helynek felel meg a kontinensen.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...