Készül a 63-as út Zajtára
Utoljára módositva: 2014-09-03 09:37:34

Újrakezdték a Lázári—Nagypeleske—Zajta közötti út átépítését, ha nem lesznek schengeni határ, itt is lerövidülhet a távolság a romániai és a magyarországi települések között.

 

Lengyel István lázári polgármester

Szeptember elsejétől újra dolgoznak a gépek Peleske határában, megerősítik, szélesítik és aszfaltozzák a Lázári szélétől Nagypeleskén át a határon túl lévő Zajtáig érő utat. Lengyel István lázári polgármester örömmel tájékoztatta lapunkat tegnap arról, hogy ha ilyen ütemben fog folyni továbbra is a munka, október közepén meg is tarthatják az útavatót. A térképeken a 63-as számot viselő út a DJ194C számú út végétől 6,3 kilométeren át nyúlik a román oldalon, a magyar fél mindössze 380 méternyi utat kellett építsen ahhoz, hogy összefüggő legyen a kétsávos út.

 

Jó minőségű út lesz

 

Lengyel István elmondta, a Szatmárnémeti—Fehérgyarmat közötti egykori vasútvonalra épített régi utat erősítették meg két oldalról Lázári végénél annak érdekében, hogy az alapot, az aszfaltréteget és majd a forgalmat is elbírja.

Hét méter széles a teljes út, öt és fél méter széles az aszfaltozott felület, és mindkét oldalon egyenként hetvenöt centi széles a kavicsozott útpadka. Az út alapjául egy húsz centiméter vastag kőágy szolgál, hat centiméter vastag lesz az aszfalt, a kopóréteg pedig négy centiméter, ez alkalmas lesz ahhoz, hogy 7,5 tonnásnál kisebb súlyú gépjárművek használják.

 

Kevés önrészből

 

Az útépítési költségek több mint 1,7 millió euróra rúgnak, amiből másfelet a román fél, mintegy 250 ezer eurónyit pedig a magyar fél fizet. A román oldalra eső költségek 85 százalékát utófinanszírozású uniós pályázati pénzekből állnak, 13 százalék állami támogatásból lesz kifizetve, a lázári költségvetést ennek mindössze két százaléka, azaz nagyjából 30 ezer euró terheli. A nemzetközi pályázatot egy Grupo Empresarial Magenta nevű spanyol cég nyerte el, de egyetlen ásónyomnyi munka nélkül egy zilahi cégnek adta ki alvállalkozásba, amelyik remélhetőleg be is fejezi a most újra elkezdett munkát október derekáig.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...