Készül a 63-as út Zajtára
Utoljára módositva: 2014-09-03 09:37:34

Újrakezdték a Lázári—Nagypeleske—Zajta közötti út átépítését, ha nem lesznek schengeni határ, itt is lerövidülhet a távolság a romániai és a magyarországi települések között.

 

Lengyel István lázári polgármester

Szeptember elsejétől újra dolgoznak a gépek Peleske határában, megerősítik, szélesítik és aszfaltozzák a Lázári szélétől Nagypeleskén át a határon túl lévő Zajtáig érő utat. Lengyel István lázári polgármester örömmel tájékoztatta lapunkat tegnap arról, hogy ha ilyen ütemben fog folyni továbbra is a munka, október közepén meg is tarthatják az útavatót. A térképeken a 63-as számot viselő út a DJ194C számú út végétől 6,3 kilométeren át nyúlik a román oldalon, a magyar fél mindössze 380 méternyi utat kellett építsen ahhoz, hogy összefüggő legyen a kétsávos út.

 

Jó minőségű út lesz

 

Lengyel István elmondta, a Szatmárnémeti—Fehérgyarmat közötti egykori vasútvonalra épített régi utat erősítették meg két oldalról Lázári végénél annak érdekében, hogy az alapot, az aszfaltréteget és majd a forgalmat is elbírja.

Hét méter széles a teljes út, öt és fél méter széles az aszfaltozott felület, és mindkét oldalon egyenként hetvenöt centi széles a kavicsozott útpadka. Az út alapjául egy húsz centiméter vastag kőágy szolgál, hat centiméter vastag lesz az aszfalt, a kopóréteg pedig négy centiméter, ez alkalmas lesz ahhoz, hogy 7,5 tonnásnál kisebb súlyú gépjárművek használják.

 

Kevés önrészből

 

Az útépítési költségek több mint 1,7 millió euróra rúgnak, amiből másfelet a román fél, mintegy 250 ezer eurónyit pedig a magyar fél fizet. A román oldalra eső költségek 85 százalékát utófinanszírozású uniós pályázati pénzekből állnak, 13 százalék állami támogatásból lesz kifizetve, a lázári költségvetést ennek mindössze két százaléka, azaz nagyjából 30 ezer euró terheli. A nemzetközi pályázatot egy Grupo Empresarial Magenta nevű spanyol cég nyerte el, de egyetlen ásónyomnyi munka nélkül egy zilahi cégnek adta ki alvállalkozásba, amelyik remélhetőleg be is fejezi a most újra elkezdett munkát október derekáig.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...