Készül a ’89-es emlékmű
Utoljára módositva: 2019-11-09 10:50:51

December 22-én, az 1989-es romániai antikommunista forradalom 30. évfordulóján fogják leleplezni a rendszerellenes megmozdulások emlékére készülő szobrot Szatmárnémeti új főterén.

Jobb alkalom nem is lehetne arra, hogy tisztességesebb emlékművet kapjon az antikommunista forradalom, mint az idei, kerek évforduló, nyilatkozta lapunknak a készülőfélben lévő ’89-es szatmárnémeti emlékművel kapcsolatban Kereskényi Gábor polgármester. A városvezető elmondta, hogy december 22-én tervezik leleplezni ezt. Az új főtéri talapzat már elkészült, erre kerül az absztrakt mű, amely a kommunizmus szorításából kitörni akaró emberi szabadságvágyat jelképezi és az európai antikommunista mozgalmakat, amelyek egymás után sorjázva végül Romániában is megtörték a szélsőbaloldali rezsimet, mutatott rá Kereskényi. Tavaly egy szakbizottság állt fel a részletek kidolgozása érdekében; művészek és kultúremberek döntötték el, hogyan nézzen ki az emlékmű, miből készüljön, és mekkora legyen. Ezen elképzelések materializálásán Győri Csaba Attila nagybányai szobrászművész dolgozik jelenleg, a műben fém és kő ötvöződik, rozsdás fémdarabok közül mintegy fénysugárként kitörő fényes fémrúd jelképezi majd, amint az új gondolkodás megtöri a régi berendezkedést.

A szobron szerepelni fog az 1989-es forradalom hét áldozatának — Ciul Ioan Marinel, Zimbru Grigore, Sălăjan Raluca, Szabó Antal, Sófalvi György, Gergely Csaba, Király Mihály — neve. Helyet kap az emlékművön az Európában 1953 és 1989 között történt kommunistaellenes megmozdulások, sztrájkok, tüntetések vagy felkelések évszáma és helyszíne: 1953 Berlin, 1956 Budapest, 1968 Prága, 1970 Gdansk, 1981 Târgu Jiu, 1987 Brassó, 1989 Temesvár és 1989 Bukarest.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...